Actualitate

Senatul a respins reexaminarea OUG privind producerea energiei din surse regenerabile

Plenul Senatului a respins, luni, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu pentru OUG privind energia din surse regenerabile, care modifica schema de ajutor de stat privind acordarea certificatelor verzi.

Cererea de reexaminare a fost respinsa, in plenul Senatului, cu 84 de voturi „pentru”, 12 voturi „impotriva” si 6 abtineri.
In cererea de reexaminare transmisa pe 10 ianuarie, presedintele atragea atentia ca, prin lege, se modifica schema de ajutor de stat privind acordarea certificatelor verzi fara notificarea Comisiei Europene, asa cum ar fi fost necesar, potrivit articolului 108, alineat 3 al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene.
Potrivit cererii de reexaminare, Comisia Europeana a sesizat acest aspect prin doua scrisori trimise in 24 iunie si 3 octombrie 2013, Reprezentantei Permanente a Comisiei Europene, prin care se precizeaza sa nu a fost trimisa nicio prenotificare in acest sens.
In urma dezbaterii din comisie, s-a decis adoptarea unui raport de admitere a proiectului de lege si respectiv de respingere a cererii de reexaminare a presedintelui Traian Basescu.
Legea are caracter ordinar si urmeaza sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.
Comisia economica precizeaza in raportul suplimentar la proiectul de lege, ca, in urma analizarii punctului de vedere al Departamentului pentru Energie, s-a constatat faptul ca prenotificarea a fost depusa la Comisia Europeana in data de 02.08.2013, fiind inregistrata in State Aid Notification Interactive System (SANI) sub indicativul 37177 2013/PN- Modificari aduse schimei de sprijin prin certificate verzi, Comisia confirmand primirea prenotificarii in data de 03.10.2013.
In plus, se precizeaza ca Departamentul pentru Energie a consultat Consiliului Concurentei privind posibilitatea norificarii consolidate a masurilor cuprinse in Ordonanta si a celor dispuse prin legea de aprobare, Consiliul Concurentei recomandand ca notificarea safie reluata dupa adoptarea de catre Parlament a Legii privind aprobarea OUG nr. 57/2013, in forma promulgata.
Proiectul de lege are ca obiect stabilirea unor masuri pentru evitarea supracompensarii sau pentru diminuarea acesteia si pentru evitarea crearii unui avantaj competitiv necuvenit, pentru producatorii de energie din resurse regenerabile, beneficiari ai schemei de sprijin autorizata de Comisia Europeana. Modificarile legii 220/2008 au fost necesare avand in vedere cresterea necontrolata a preturilor energiei electrice pentru consumatorii finali.
In textul final al legii, adoptat de Camera Deputatilor, au fost operate detalieri privind modul de calcul al certificatelor verzi acordate si au fost realizate corelari intre cotele anuale realizate de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovareprin certificate verzi si gradul de realizare a obiectivului national si impactul la consumatorul final.
Totodata, au fost detaliate atributiile Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, in acest sens.
Presedintele Traian Basescu a transmis in luna ianuarie, spre reexaminare, Parlamentului, legea privind aprobarea OUG pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, considerand-o inoportuna.
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidenatiale, legea transmisa spre promulgare aproba Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, act normativ care modifica schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.
„Potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene Comisia este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele. In data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene prin care se precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. In data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o noua scrisoare prin care subliniaza necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei”, se arata in comunicatul de presa.
Presedintele Traian Basescu „considera ca aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, pana la indeplinirea obligatiilor prevazute de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, este inoportuna si expune Romania unor sesizari prealabile pentru incalcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.
Sursa: www.mediafax.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*