Actualitate

Investigatii europene pentru inimile constantenilor

Premiera in sud-estul tarii

In intreaga tara, dar si la nivelul judetului nostru, incidenta bolilor cardiovasculare impune masuri imediate, atat pentru partea de preventie, cat si pentru cea curativa. Pe de o parte Ministerul Sanatatii dezvolta, in limita bugetului, programe nationale specifice, iar pe de alta parte, autoritatile locale care au preluat, din punct de vedere administrativ, spitalele, incearca sa ofere locuitorilor serviciile medicale de care au nevoie pentru a veni in intampinarea afectiunilor cardiovasculare in timp util. Constantenii se pot considera norocosi, cea mai mare unitate sanitara – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) – avand in dotare, datorita implicarii presedintelui Consiliului Judetean Constanta (CJC), Nicusor Constantinescu, una dintre cele mai moderne Clinici de Chirurgie Cardiovasculara din tara. Presedintele CJC si-a dorit cu orice pret ca locuitorii judetului sa nu mai bata sute de km pentru a ajunge la clinici medicale din tara. Nu cu foarte mult timp in urma se spunea „cel mai bun medic este trenul spre Bucuresti”. CJC a reusit sa aduca la SCJU specialisti de valoare, inclusiv din Germania, asa cum este cazul sefului Clinicii, dr. Marius Militaru. Medicul sef s-a aratat incantat ca pacientii care apeleaza la serviciile medicale oferite in cadrul Clinici au incredere in profesionalismul lor, iar rezultatele isi spun cuvantul. „Nu se mai duce lumea la Bucuresti. Vin sa se trateze la noi si sunt multumiti”, a declarat seful Clinicii.
SE OPEREAZA MAI MULT CA LA FLOREASCA Numai anul trecut, in cadrul Clinicii constantene au fost efectuate 1.100 de operatii, din care 100 au fost operatii pe cord, iar restul au fost „vasculare”. „Efectuam chiar si cate cinci operatii pe zi, un cord si trei – patru vasculare”, a declarat dr. Militaru. La SCJU Constanta, unde in urma cu cativa ani nici macar nu se punea problema de efectuarea interventiilor pe cord, dar nu numai, se opereaza mai mult decat la renumitul spital Floreasca. Mai exact, la spitalul bucurestean au fost efectuate 60 de operatii pe cord si 110 interventii „vasculare”.

RATA DE ESEC, POTRIVIT SEFULUI CLINICII, „ESTE IN LIMITELE INTERNATIONALE”

DEZVOLTAREA CONTINUA In multe spitale din lume, stabilirea diagnosticului, in situatii extreme, se efectueaza in timp record, prin metode si investigatii ultramoderne, fapt cunoscut si de catre medicii constanteni. Dr. Militaru a anuntat ca, cel mai probabil incepand cu prima parte a lunii martie, in Clinica pe care o conduce va functiona un laborator de ecografie transesofagiana, interventie ce va stabili mult mai usor, dar si in timp record, un diagnostic cert bolnavului examinat. „Va fi singurul loc din S-E tarii unde vor fi efectuate si asemenea interventii. Vom putea vizualiza inima din mai multe pozitii, fapt care nu ne-ar fi permis, de exemplu, la ecografia transtoracica (ecografie cardiaca ce se efectueaza in mod frecvent – n.r.)”, explica dr. Militaru. El a spus ca si acum sunt efectuate asemenea ecografii, dar doar pentru pacientii internati. Din martie, de asemenea ecografii vor avea parte si pacientii din ambulator, care au indicatii in acest sens.
INVESTIGATIE INTsLNITA DOAR LA SCJU Totodata, in cadrul Clinicii constantene se efectueaza, spune dr. Militaru, si ablatii cu radiofrecventa intraoperatorii, in cazul pacientilor cu fibrilatie atriala sau alte tulburari de ritm cardiac. „In dotarea clinicii exista un aparat extrem de scump care nu era folosit. Cu sprijinul CJC am reusit sa-l punem in functiune si sa apelam la el atunci cand ne confruntam cu situatii extreme. Sunt cazuri medicale ce impun neaparat folosirea aparatului, sunt cazuri selectionate atent, evident criteriile fiind medicale”, declara dr. Militaru. El spune ca asemenea interventie nu se efectueaza nicaieri in tara, ci doar la Constanta. Explicatia? In Romania procedeul este unul extrem de scump, dar este eficient.
STATISTICI ALARMANTE! In cazul afectiunilor cardiovasculare, statisticile intocmite de specialisti sunt alarmante. La nivelul judetului nostru, potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica Judeteana (DSPJ) Constanta, cresteri ale numarului de cazuri se poate observa intr-o serie de afectiuni cardiovasculare. Directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, a declarat ca bolile cardiovasculare cerebrovasculare, in 2011, erau in numar de 9.523, din care 345 decese, in vreme ce in 2012 acestea au ajuns la 9.910, din care 372 decese. O crestere s-a putut observa si in cazul bolnavilor cu hipertensiune arteriala. Astfel, daca in 2011 numarul bolnavilor era de 60.673, cu 827 decese, in 2012 numarul a ajuns la 61.516, din care 1.234 decese. Cresteri sunt inregistrate si in cazul cardiopatiilor ischemice (23.169 – fara decese, in 2011, la 23.747 – cu 824 decese, anul trecut). O scadere s-a semnalat la incidenta cord pulmonar cronic. Astfel, daca in 2011 erau inregistrati 872 de bolnavi, cu 95 decese, in 2012 numarul este de 781, cu 29 decese.

Ce recomanda medicii

Pentru a lua din pripa orice afectiune, medicii recomanda controlul periodic la medicii de familie. „Eu cred ca implicarea medicilor de familie ar trebui sa fie mult mai mare. Si oamenii trebuie sa inteleaga de ce sunt atat de importante consulturile anuale”, spune medicul sef, care subliniaza ca, in ultima perioada, se confrunta cu cazuri ale unor pacienti cu varste tot mai mici, asa cum sunt „coronarienii”: „Am avut bolnavi coronarieni chiar si de 40 de ani, desi varsta inainte era de 70”.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*