Actualitate

Herghelia Mangalia primeste a doua sansa

Dupa ce ani la rand a fost ignorata si data uitarii, fiind la un pas de a se desfiinta, Herghelia Mangalia reinvie. Frumosii cai pur sange arab, una dintre cele mai vechi, pure si nobile rase din lume, vor putea fi vazuti in toata splendoarea lor la finele acestei luni, cand vor fi reluate celebrele curse de cai ce odinioara aduceau faima acestei herghelii.

Pentru ca totul sa decurga in cele mai bune conditii, Consiliul Judetean Constanta (CJC) s-a implicat, in urma unui protocol cu Regia Nationala a Padurilor Romsilva, filiala Constanta, in reamenajarea complexului. In baza acestui parteneriat, in numai doua luni, CJC a reabilitat grajdurile si aproape toate aleile si caile de acces din hipodrom. In plus, in prezent se lucreaza la montarea tribunelor si la modernizarea hipodromului si a caruselului, unde vor avea loc spectacolele.
Pentru a verifica stadiul lucrarilor, presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, a efecuat, saptamana trecuta, o vizita la Mangalia, unde a fost incantat de modul cum se prezinta herghelia. „In principiu, vrem sa redeschidem hipodromul in 27 iulie, cand vor fi reluate cursele de cai. Cu aceasta ocazie, dorim sa cotam aceste curse la agentiile de pariuri din lume, respectiv din Marea Britanie si din tarile cu traditie, pentru ca de acolo pot veni bani pentru dezvoltarea hergheliei”, a spus Constantinescu.
El a adaugat ca, din pacate, o lunga perioada de timp, herghelia de la Mangalia a fost abandonata, iar in perioada guvernarilor portocalii, caii ajunsesera sa nu mai aiba nici apa de baut si nici nutret. „Herghelia era in paragina. Noi, cei de la Consiliu, prin protocolul pe care l-am facut cu Romsilva, am reusit in numai doua luni si jumatate sa reabilitam intregul complex si sa asiguram inclusiv vaccinarea cailor, care erau bolnavi de leptospiroza. Aceasta herghelie este o piesa unicat a Romaniei si este pacat ca acesti cai sa nu intre din nou in circuitul turistic si competitional si nu sa fie cotati la adevarata lor valoare. De asemenea, herghelia trebuie sa reintre in circuitul turistic, pentru ca toata lumea sa aiba ocazia de a vedea aceasta bijuterie de rasa de cai”, a spus Constantinescu.La randul sau, seful hergheliei, Isvan Antal, a declarat ca in cele opt grajduri de la Mangalia se gasesc 355 de cai pur sange arab, din care 53 sunt armasari pentru monta publica, noua pentru pepiniera hergheliei, 60 iepe mame, 90 de cai pentru vanzare, iar restul – cai de munca, ponei si tineret pentru crestere.
Potrivit lui Antal, Herghelia Mangalia a fost infiintata in 1928, fiind populata cu material biologic provenit din Herghelia Babolna, care apartinut Imperiului Austro-Ungar, specializata pe cresterea cailor arabi. „Caii de la Mangalia au fost o captura de razboi din Primul Razboi Mondial, fiind adusi la Mangalia de la Budapesta, cu grajduri cu tot. Exemplarele provenite ca si captura de razboi in 1919 erau generatiile I, II si III din caii arabi achizitionati pentru nevoile cavaleriei de catre comisiile imparatesti din targurile din Aleppo si Damasc sau chiar direct de la triburile de beduini”, a spus seful hergheliei, care a adaugat ca, din vechiul nucleu care exista la infiintare, se pastreaza si astazi liniile genealogice. Complexul de la Mangalia dispune de un hipodrom de trap si galop bine amenajat, iar in incinta unitatii se practica echitatia si se pot efectua plimbari de agrement – calare sau cu trasura – de-a lungul Marii Negre.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*