Actualitate

Directorul Transelectrica, revocat din functie pentru proasta comunicare in privinta resurselor de energie disponibile

Ministrul Economiei, Lucian Bode, l-a revocat din functie pe directorul general al Transelectrica, Horia Hahaianu, la solicitarea premierului Mihai Razvan Ungureanu.

„In cadrul intalnirii de lucru ce a avut loc in seara zilei de 13 februarie la Palatul Victoria, premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a solicitat ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode, revocarea din functie a directorului general al CN Transelectrica SA. Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a dispus revocarea directorului general al CN Transelectrica SA”, a anuntat Ministreul Economiei, intr-un comunicat.
Premierul a solicitat demiterea lui Hahaianu pentru proasta comunicare in privinta resurselor de energie disponibile.
„Sefului Transelectrica i s-au reprosat proasta comunicare in privinta resurselor energetice ale tarii si faptul ca dinspre companie au fost lansate declaratii contradictorii, care au creat panica”, au aratat sursele.

Surse din Transelectrica au declarat pentru, ca presedintele Traian Basescu l-a contactat telefonic pe Hahaianu, inainte de declaratiile publice sustinute de seful statului luni, pe teme energetice, pentru a fi informat cu privire la ultimele date in legatura cu sistemul energetic national.

Basescu a declarat, luni, ca este exclusa intreruperea livrarii energiei catre populatie, mentionand, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul sa decida in legatura cu sistarea exporturilor energetice. Presedintele a spus ca doreste sa faca o „clarificare generata de un comunicat al Ministerului Economiei sau alta structura responsabila de situatia energetica a tarii”. Transelectrica a anuntat, vineri, ca „din cauza deficitului de energie electrica” din Sistemul Energetic National-SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scazute, scaderea cotelor in lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbune, pacura si gaze naturale), in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export.

Compania a mai anuntat, ca, de asemenea, nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a SEN, astfel ca Transelectrica SA este nevoita sa aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operationale.
Luni, Transelectrica a difuzat un alt comunicat, in care arata ca, la ora actuala Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta si nu exista riscul sistarii alimentarii cu energie in regim normal a populatiei.

Tot luni Ministerul Economiei a lansat pe site un proiect de hotarare de Guvern potrivit caruia Transelectrica va putea limita sau chiar sista pentru o luna, in perioada 16 februarie-15 martie 2012, livrarile de energie electrica la export, si va limita consumul de electricitate al unor companii in situatii critice, invocand diminuarea resurselor de energie din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

Interventia Guvernului prin abilitarea Transelectrica sa adopte astfel de masuri este justificata, in proiectul de hotarare, prin perspectiva continuarii procesului de reducere a resurselor de energie din sistem, ca urmare a mentinerii conditiilor meteorologice nefavorabile in cursul lunii februarie 2012.
Sunt insa invocate si deficitul major de energie electrica generat de reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50% fata de debitele normale ale Dunarii, cresterea consumului de gaze naturale pentru incalzirea populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute, cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan din import, precum si dificultatea asigurarii livrarilor de carbune si gaze naturale si a utilizarii pacurii in conditii de ger si viscol.
Ulterior, MECMA a anuntat ca Romania nu are probleme in producerea de energie electrica si nu sunt motive pentru restrictionarea livrarii de energie catre populatie si a sustinut ca prin proiectul de act normativ „se creeaza mecanismele prin care CN Transelectrica SA poate sa asigure in timp real echilibrul” intre consumul si productia de energie electrica.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*