Fonduri Europene

Plafonarea subventiilor europene pentru marii fermieri il sperie pe ministrul Tabara, dar nu si pe agricultori

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, considera ca plafonarea platilor directe pentru marii fermieri prin aplicarea noii Politici Agricole Comune dupa 2013 risca sa afecteze fermele performante care contribuie major la asigurarea securitatii alimentare. Pe de alta parte, agricultorii au gasit solutia: infiinteaza mai multe ferme, primesc subventii pe fiecare in parte si evita plafonarea.
Plafonarea platilor directe pentru marii beneficiari, prevazuta de propunerile de reformare a Politicii Agricole Comune dupa 2013, risca sa afecteze fermele performante care contribuie major la asigurarea securitatii alimentare si se conformeaza standardelor ridicate, a declarat la Bruxelles ministrul Tabara, in cadrul unei dezbateri in Parlamentul European.
Agricultorii nu sunt neaparat speriati de aceasta propunere. „Solutii exista pentru cazul in care subventiile sunt plafonate. Noi avem 16 firme prin care rulam activitatea fermei pe care o avem. Subventiile sunt platite separat pe fiecare in parte, deci nu este cazul de plafonare”, a spus Sorin Anderco, directorul general al DN Agrar Group Alba.
Acesta conduce cea mai mare ferma din zona, situata la Garbova de Sebes, unde mai multi investitori olandezi si-au propus sa devina cei mai mari fermieri din Romania. Acum la Garbova sunt 1.150 de vaci, dar planurile olandezilor sunt de dezvoltare, vor ca anul viitor sa ajunga la 1.700 de capete, iar in 2013, unitatea sa numere 2.500 de vite.
Ministrul Tabara participa in aceste zile la o dezbatere gazduita de Parlamentul European cu participarea membrilor Comisiei de agricultura (AGRI), a ministrilor agriculturii din UE si a comisarului european pentru agricultura, Dacian Ciolos, privind pachetul legislativ referitor la politica agricola comuna in perioada 2014-2020.
(Sursa: Capital)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*