Becali ar putea fi eliberat dupa doi ani. Babiuc si Cioflina vor sta cel mult opt luni la inchisoare

Mai 2013, Adrian Nicarel

Actualitate

Fostul ministru Victor Babiuc si generalul Dumitru Cioflina, condamnati luni de ICCJ la cate doi ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri, vor sta in detentie cel mult opt luni, iar Gigi Becali, care a primit trei ani cu executare, ar putea petrece dupa gratii maximum doi ani in urma unei eliberari conditionate.

Potrivit Codului Penal, condamnatii barbati trecuti de varsta de 60 de ani pot fi eliberati conditionat dupa executarea unei treimi din durata pedepsei, in cazul in care au primit o pedeapsa de cel mult 10 ani.
Astfel, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc (75 de ani) si fostul sef al Statului Major General Dumitru Cioflina (70 de ani) vor face efectiv maximum opt luni de inchisoare, din cei doi ani la care i-au condamnat judecatorii instantei supreme, in dosarul schimburilor de terenuri MApN-Becali.

Gigi Becali, in varsta de aproape 55 de ani, care a fost condamnat la trei ani de inchisoare in acelasi dosar, va sta dupa gratii cel putin doi ani. Potrivit legii, condamnatii care executa pedepse ce nu depasesc 10 ani de inchisoare pot beneficia de eliberarea conditionata dupa ce executa cel putin doua treimi din pedeapsa.

Daca vor munci dupa gratii sau vor elabora lucrari stiintifice, inventii sau inovatii, cei trei mai pot beneficia, teoretic, de o reducere a pedepsei, de cateva zile pana la cateva saptamani.
Potrivit deciziei de luni a instantei supreme, lui Becali ii vor fi oricum scazute zilele din intervalul 2 aprilie - 17 aprilie 2009, in care omul de afaceri a fost retinut si arestat preventiv in dosarul sechestrarii de persoane.
Becali a declarat, raspunzand unei intrebari, ca nu exclude varianta de a cere presedintelui Traian Basescugratierea sa, mentionand ca se simte tradat de statul roman si ca va utiliza toate mijloacele legale impotriva sentintei
Gigi Becali a fost condamnat definitiv, luni, de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru Victor Babiuc si fostul sef al Statului Major General Dumitru Cioflina au primit cate doi ani de inchisoare, tot cu executare.
Potrivit deciziei luate luni, completul de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata.
In cazul finantatorului echipei Steaua Bucuresti - condamnat anterior la trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanta a revocat suspendarea executarii acestei pedepse. Judecatorii au reindividualizat pedepsele de cate trei ani de inchisoare primite de Becali in acel dosar si le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.
Dupa recontopirea pedepselor, au aratat judecatorii, Gigi Becali urmeaza sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de inchisoare cu executare, din care instanta a dispus sa fie scazuta perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, in care omul de afaceri a fost retinut si arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrarii de persoane.
Tot in dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si fostul sef al Statului Major General Dumitru Cioflina au fost condamnati la cate doi ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in forma calificata.
In cazul fiicei fostului ministru al Apararii, Ioana Babiuc, instanta a dispus mentinerea achitarii decise de cei trei judecatori ai instantei de fond.
Decizia de luni a instantei supreme, care este definitiva, a fost luata cu majoritate de voturi.
Dupa ce minuta deciziei va fi comunicata politistilor de la Urmariri, acestia trebuie sa puna in aplicare mandatul de executare a pedepsei. Astfel, cei trei condamnati ar urma sa fie dusi la sediul Directiei de Cercetari Penale al Politiei Capitalei, pentru intocmirea formelor de incarcerare.
Babiuc, Becali si Cioflina vor fi incarcerati, cel mai probabil, la Penitenciarul Bucuresti Jilava, potrivit unor surse judiciare.
In inchisoare, cei trei vor sta mai intai, timp de 21 de zile, la Sectia de carantina, pentru a fi evaluati si supusi unor investigatii medicale.

Becali nu exclude o cerere de gratiere catre presedintele Basescu: "Eu o cer. Vrea - bine, nu vrea sa o dea - iar bine"

Parlamentarul George Becali a declarat, dupa anuntul privind condamnarea sa, raspunzand unei intrebari, ca nu exclude varianta de a cere presedintelui Traian Basescu gratierea sa, mentionand ca se simte tradat de statul roman si ca va utiliza toate mijloacele legale impotriva sentintei.
Intrebat daca ia in calcul sa ceara sa fie gratiat de catre seful statului, Becali a raspuns ca la acest demers s-a gandit prima data dupa aflarea sentintei.
"Pai prima data la asta m-am gandit", a spus Becali, care nu s-a aratat deranjat de faptul ca este nevoit sa apeleze la presedintele Traian Basescu, desi s-a declarat a fi impotriva acestuia.
Intrebat daca se pune astfel la dispozitia lui Traian Basescu, desi anterior era impotriva sefului statului, Becali a spus: "Dar de ce sa nu? Si care e treaba? Ce, mi-e rusine? Mi-e rusine sa cer libertatea mea pentru familia mea? Care e treaba? Ce, un act crestinesc, ti-e rusine sa-l ceri? Sau ce, daca-l face, un act crestinesc, ii e rusine?".
Becali a spus ca va face orice pentru a fi liber.
"Toate demersurile pe care le pot face - smerenie, orice - le voi face pentru ca sa fiu liber pentru familia mea. Nu-mi cad galoanele daca cer. Se poate? E legal? Se intampla sa ceri presedintelui gratierea? Eu o cer. Vrea - bine, nu vrea sa o dea - iar bine", a mai spus Becali.
Parlamentarul George Becali a declarat, luni, ca va merge acasa, la familie, mentionand ca roaga organele in drept "sa aiba un minimum de decenta si eleganta" si sa il astepte sa se prezinte singur, sa nu ii trimita mascati la poarta, el adaugand ca va ataca decizia la CEDO.


Articole din editia din data de Mai 2013

 • Becali ar putea fi eliberat dupa doi ani. Babiuc si Cioflina vor sta cel mult opt luni la inchisoare

  Actualitate
 • O viata mai buna pentru locuitorii din Tuzla

  Actualitate
 • Proiect de anvergura pentru locuitorii comunei Pecineaga

  Actualitate
 • Liga a IV a de Fotbal

  Actualitate
 • Campionatul Judetean de Fotbal

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771