6 regiuni de dezvoltare ale Romaniei, in clasamentul celor mai sarace 20 de regiuni din UE

20 Martie 2012, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Sase din cele opt regiuni de dezvoltare din Romania se afla in "topul" celor mai sarace 20 de regiuni din UE, cu un PIB/cap de locuitor mai mic de 50% din media pe toate cele 27 de state membre UE, conform statisticilor realizate pentru 2009 de Eurostat. Este vorba de regiunile Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest si Centru.
Din datele statistice publicate luna aceasta, pentru anul anul 2009, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat prin puterea de cumparare la nivelul regiunilor statelor membre UE, a variat intre valoarea minima inregistrata in regiunea Severozapaden din Bulgaria (27% din media UE27) si respectiv valoarea maxima de 332%, in regiunea Inner London din Marea Britanie.
Primele cinci pozitii din clasament sunt ocupate de catre regiunea Inner London din Marea Britanie, urmata de Grand Duchy din Luxembourg, cu o valoare de 266%, apoi regiunea Bruxelles (Belgia) cu o valoare de 223%, regiunea Hamburg (Germania) cu 188% si pe locul 5 regiunea Bratislavsky kraj din Slovacia cu valoarea de 178% din media UE de venit per cap de locuitor.
La polul opus al clasamentului, 22 de regiuni inregistreaza valori ale PIB-ului/cap de locuitor sub jumatate din media UE. Ultimele regiuni clasate apartin Romaniei si Bulgariei. Ce mai saraca zona a Romaniei este antepenultima in clasamentul UE: Nord-Est 29% din media de venit per cap de locuitor a UE. Potrivit datelor Eurostat, regiunea Sud-Vest Oltenia are o valoare a PIB/cap de locuitor de 36% din media UE, regiunea Sud-Est 38%, regiunea Sud-Muntenia 40%, regiunea Nord-Vest 43% si regiunea Centru 48%.
Cele 27 de state membre includ in total 271 de regiuni. Dintre cele 65 de regiuni cu valori sub 75% din media UE, 15 sunt din Polonia, 7 din Republica Ceha, respectiv Romania, 6 din Ungaria, 5 din Bulgaria, cate patru din Grecia, Franta si Italia, trei din Slovacia, respectiv Portugalia, doua din Marea Britanie si cate una din Spania, Slovenia, Estonia, Letonia si Lituania.
(Sursa: Comisia Europeana)


Articole din editia din data de 20 Martie 2012

 • Procurorul general cere ministrului Justitiei incuviintarea retinerii si arestarii lui Mihail Boldea

  Fonduri Europene
 • Blocuri ANL in comuna Tuzla

  Fonduri Europene
 • Sportul, recompensat la Eforie

  Fonduri Europene
 • Concurs de table cu premii substantiale, la Navodari

  Fonduri Europene
 • Parcul Industrial, in atentia investitorilor chinezi

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • 28 de persoane din Satu Nou au absolvit cursul de infirmier

  Fonduri Europene
 • Primăria Băneasa a lansat proiectul aResurse şi iniţiative comune dedicate mediului înconjurător (JOYRIDE)a

  Fonduri Europene
 • 5 familii din Satu Nou vor beneficia de extinderea locuințelor

  Fonduri Europene
 • Comuna Ciobanu accesează fonduri pentru creșterea producției de energie regenerabilă

  Fonduri Europene
 • 3 persoane din Satu Nou vor primi subvenții de minimis de până la 25.000 euro pentru deschiderea afacerilor

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771