MDRT isi reduce bugetul cu 15%. Raman prioritare proiectele aproape finalizate sau asumate de Guvern

Martie 2012, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Bugetul din acest an al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va fi redus cu 15%, dupa ce institutia a decis sa prioritizeze proiectele de investitii, printre obiectivele ramase figurand cele finalizate in proportie de peste 80%, cele pentru care Guvernul si-a asumat angajamentul sau cele din zonele turistice.

"In vederea eficientizarii investitiilor derulate, MDRT a decis prioritizarea acestora; astfel, prioritate au obiectivele finalizate in proportie de peste 80%, a caror conservare a santierelor ar presupune cheltuieli comparabile cu cele necesare incheierii lucrarilor, prioritare sunt si obiectivele pentru care Guvernul si-a asumat angajamentul, mai ales, international, si care nu pot suporta amanare (de exemplu infrastructura turistica necesara organizarii in Romania, pe Valea Prahovei, in februarie 2013, a Festivalului Olimpic al Tineretului European - FOTE), precum si obiectivele aflate in zonele de interes turistic (drumuri judetene si locale care duc spre zone turistice" retele de apa, canalizare si epurare a apelor din localitatile turistice)", a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Bogdan Oprea.
El a adaugat ca institutia nu va mai incepe in acest an constructia vreunui obiectiv de tipul salilor de sport si a bazinelor, altele decat cele care respecta criteriile de prioritizare. "La bazine, de exemplu, nu vor mai fi finantate aproximativ trei sferturi, 31 din peste 40", a mentionat reprezentantul MDRT.
Surse oficiale au declarat ca premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut ministrilor sa taie din cheltuielile pregatite pentru deplasari externe si actiuni de promovare in strainatate, precum targuri si expozitii, astfel de solicitari fiind transmise atat MDRT, cat si altor institutii. In cazul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, premierul a cerut si reducerea cheltuielilor cu salile de sport.
Luni seara, intr-o emisiune a postului public de televiziune, seful Guvernului a afirmat ca fondurile ministerelor rezervate diferitelor proiecte, precum constructia de piscine, vor fi reorientate catre alte programe, aratand ca el nu are o mare "apetenta" pentru piscine sapate in diferite localitati, deoarece Romania nu este "o tara de inotatori".
Oprea afirma ca programe precum "Constructie sali de sport" si "Constructie de bazine de inot" au beneficiat de criterii de prioritizare si in ultimii ani, fiind alocate fonduri pentru finalizarea unor lucrari incepute in guvernarile precedente.
"In total, bugetul pe anul 2012 a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost diminuat cu 15%", a spus purtatorul de cuvant al institutiei. Anul trecut, MDRT a avut un buget de 3,4 miliarde lei, cel programat initial pentru 2012 avand o valoare similara.
Conform datelor institutiei, mai multe programe de investitii au fost reduse, cele mai multe fonduri fiind taiate de la subprogramele de pietruire a drumurilor si asfaltari (bugetul a fost redus cu 150 milioane lei, de la 450 milioane lei), alimentare cu apa, canalizare si epurarea apelor uzate (s-au taiat 50 milioane lei din cei 150 milioane lei programati) si PNDI (buget mai mic cu 80 milioane lei, de la 100 milioane lei initial).
Transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale pentru realizarea obiectivelor turistice au fost diminuate cu 30 milioane lei, de la 150 milioane lei.
De la programul de constructie de sali de sport a fost taiata suma de 20 milioane lei (de la 83,8 milioane lei), iar de la programul de locuinte pentru tineri prin ANL nivelul alocat a fost diminuat cu 14 milioane lei (de la 94,2 milioane lei).
Pentru programul de reabilitare termica institutia va cheltui cu 3 milioane lei mai putin (din 70 de milioane lei prevazuti initial).
Pentru finantarea consolidarii cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic bugetul scade cu 2,4 milioane lei (de la 5 milioane lei), pentru consolidarea si restaurarea Cazinoului din Constanta s-a redus bugetul cu 3 milioane lei (de la 10 milioane de lei), fondurile pentru reabilitarea si modernizarea de asezaminte culturale au fost diminuate cu 10 milioane lei (de la 29,9 milioane de lei), iar pentru marketing si promovare turistica vor fi cheltuiti 2 milioane lei, fata de 11 milioane lei prevazuti in prima faza.
(Sursa: Mediafax)


Articole din editia din data de Martie 2012

 • EI NE-AU TRIMIS LA TAS, NOI CHIAR II VOM TRIMITE LA BRUTARIE!

  Fonduri Europene
 • Harsova, un oras in care vor intra investitii de aproximativ 1.000 miliarde lei vechi

  Fonduri Europene
 • Copiii mai mici de un an care nu primesc lapte matern au posibilitatea de a beneficia gratuit de lapte praf.

  Fonduri Europene
 • Salonul de plastica mica deschis pe 9 martie

  Fonduri Europene
 • PSIHOLOG VS PSIHIATRU

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771