Dezbatere privind obligativitatea votului, la Cernavoda

13 Decembrie 2011, Adrian Nicărel

Politic

In data de 24 noiembrie 2011, la Cernavoda, complex Domneasca, a avut loc dezbaterea propusa de Partidul Uniunea Populara Social Crestina (UPSC), cu tema "Obligativitatea votului, de la necesitate la certitudine". La dezbatere au participat presedintele Stelian Sima, vicepresedintii Jianu Boicea si Mihai Diaconescu, precum si presedintele filialei judetene, Cristina Motrogan.
Discutiile s-au axat pe oportunitatea introducerii votului obligatoriu in legea electorala din Romania. Ideea nu este noua in Europa occidentala, un exemplu in acest sens fiind Belgia, care are vot obligatoriu din 1893.
Chestionata de Graiul Dobrogei, doamna Cristina Motrogan, presedintele filialei Constanta, a argumentat in favoarea introducerii votului obligatoriu: "Un prim considerent este reprezentativitatea crescuta a conducerii politice (alese de un procent semnificativ din votanti, nu ca acum, o masa de 30% de cetateni cu drept de vot care-si vand votul si genereaza rezultatul alegerilor); apoi, cresterea constiintei civice a populatiei (votul fiind considerat o datorie cetateneasca, ca si plata taxelor), determinarea oamenilor sa se gandeasca mai mult la problemele societatii si sa iasa din izolare si indiferenta."
Partidele ar putea sa creasca nivelul de responsabilitate in alegerea persoanelor pe care le trimit in Parlament, Consilii locale, judetene sau la Primarii, sunt de parere liderii UPSC.
Doamna Motrogan considera ca printre efectele votului obligatoriu sunt cresterea procentului de votanti (fapt evident), cresterea numarului de voturi anulate (cei care vin la vot doar din obligatie au tendinta de a vota in alb) si schimbarea focalizarii campaniei electorale spre electoratul indecis, care in statele cu vot obligatoriu are o mai mare influenta, putand decide soarta alegerilor. De altfel, o astfel de reglementare existenta in 32 de tari ale lumii, intre care 6 din Uniunea Europeana.
Uniunea Populara Social Crestina din Romania a fost inregistrata oficial in 2006, la Tribunalul Bucuresti, avandu-l ca fondator pe prof. Ioan Talpes si presedinte la nivel national pe Stelian Sima. Din punct de vedere doctrinar, UPSC, ca si componenta politica integrata in context european, este un partid de dreapta, reprezentat de marea familie a partidelor populare europene, din care face parte. UPSC se recomanda ca fiind prima formatiune politica din Romania, acceptata in Internationala Populara Europeana, al carei grup politic este majoritar in Parlamentul European.
Presedintele Stelian Sima, a precizat, pe finalul intalnirii, ca aceasta nu e nici prima nici ultima din dezbaterile pe tema votului obligatoriu. Seria acestora a inceput la Iasi, a continuat la Cernavoda, urmand ca, pe 20 decembrie sa se organizeze la Slatina o dezbatere pe aceeasi tema. "Judetul nostru va continua seria de dezbateri publice la inceputul lui 2012, Constanta si Medgidia urmand sa gazduiasca evenimente similare" a precizat doamna presedinte Motrogan.

Articole din editia din data de 13 Decembrie 2011

 • Refacerea promenadei din Eforie Nord

  Politic
 • Anul nou vine cu gratuitati la caldura pentru navodareni

  Politic
 • Pachete de sarbatori pentru nevoiasii din Navodari

  Politic
 • Proiecte importante pentru locuitorii din Harsova

  Politic
 • Parc de recreere, in zona Cazinoului din Eforie Sud

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Dragnea ameninta cu anticipate in cazul in care Iohannis nu numeste premierul PSD-ALDE

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771