UDMR vrea sa transforme ANI intr-o simpla biblioteca

Octombrie 2011, Dorin Mincu

Politic

Marton: "ANI este o autoritate in afara jocului democratic si trebuie pusa la locul ei"
UDMR incearca din nou sa sa lase Agentia Nationala de Integritate (ANI) fara nicio parghie in controlul averilor demnitarilor, la pachet cu trecerea la secret a declaratiilor de avere.
Folosindu-se de un proiect de modificare a legii ANI, depus de uneperistul Tudor Ciuhodaru, deputatul UDMR Marton Arpad a depus o serie de amendamente a caror adoptare ar lasa Agentia fara principalele atributii de control, ramanandu-i doar sa depoziteze declaratiile de avere si sa intocmeasca rapoarte privind respectarea legislatiei in domeniu. Astfel, udemeristul propune eliminarea din lege a articolului care prevede posibilitatea inspectorilor de integritate de a cere institutiilor si autoritatilor publice, altor persoane juridice de drept public sau privat, precum si persoanelor fizice, documentele si informatiile necesare desfasurarii activitatii de evaluare a averilor. De asemenea, Marton propune sa fie abrogata prevederea potrivit careia, Agentia poate sa ceara informatii despre dosarele transmise organelor fiscale sau de urmarile penala, care in prezent trebuie sa transmita trimestial ANI informatii privind masurile dispuse.
Mai mult, UDMR este nemultumit si de publicarea pe internet a declaratiilor de avere, motiv pentru care Marton Arpad cere eliminarea din lege a acestei prevederi, dar si a celei privind depunerea de catre candidatii in alegeri a declaratiilor de avere si de interese.

Marton: ANI nu face parte din cadrul puterii judecatoresti
Deputatul UDMR sustine ca amendamentele pe care le-a facut vin ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale, care a constatat nelegalitatea unor prevederi din legea ANI, dar care se regasesc in continuare in textul actului normativ. Exista o decizie a Curtii Constitutionale care a fost incalcata. Anumite articole din legea ANI au fost declarate neconstitutionale, dar s-a facut o noua lege si au aparut aceleasi prevederi, a declarat, pentru gandul, deputatul UDMR Marton Arpad.El a explicat ca a propus taierea atributiilor ANI deoarece aceasta se suprapune peste competentele altor instante. ANI nu face parte din cadrul puterii judecatoresti. Daca din analiza documentelor constata ca ar exista o diferenta vadita care nu se justifica, sesizeaza autoritatile competente. Conform Constitutiei, e de competenta organelor fiscale sau a puterii judecatoresti sa faca urmarirea. Ei (ANI- n.r.) sesizeaza, autoritatea competenta face urmarirea, a spus Marton. ANI este o autoritate in afara jocului democratic si trebuie sa fie pusa la locul ei, a adaugat deputatul UDMR Georgescu: Amendamentele desfiinteaza practic ANI.
Amendamentele propuse de Marton Arpad, deputat UDMR, desfiinteaza practic ANI, daca aceastea vor fi adoptate. Cele mai importante instrumente in verificarea declsaratiilor de avere si interese sunt eliminate si, in acelasi context, declaratiile de de avere si interese nu vor fi publice. Aceste amendamente confirma practic declaratiile din spatiul public ale unor parlamentari ai UDMR care continua astfel demersul de slabire a ANI, a comentat, pentru gandul, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, demersul parlametar al UDMR.

Sursa: www.gandul.info

Articole din editia din data de Octombrie 2011

 • Primarul Ioan Suciu, in proces cu concesionarul Baltii Hazarlac

  Politic
 • Fotbal Liga aIV a

  Politic
 • Microbuze noi si spatioase pentru elevii din comuna Crucea

  Politic
 • S-a dat startul programului de anvelopare a blocurilor

  Politic
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Viceprimarul din Castelu, Antoneta Prodan, consideră revocarea sa din funcție un exces de putere

  Politic
 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771