Festivalul Cantecului Popular Romanesc "Dan Moisescu" la cea de-a XVI-a editie

Octombrie 2011, Iulia Fîlfan

Cultura

Caminul Cultural din comuna Topalu a gazduit timp de trei zile cea de-a XVI-a editie a Festivalul Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Dan Moisescu".
Conform declaratiilor edilului sef Gheorghe Murat, acest important festival este cel mai asteptat eveniment folcloric al toamnei culturale. Astfel, pe perioada celor trei zile, comuna Topalu a devenit un loc de intalnire pentru tinerii interpreti de muzica populara, cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani. Acestia si-au propus sa duca mai departe traditia cantecului, a dansului si portului popular, traditie transmisa din generatie in generatie. Si in acest an, numarul participantilor a fost unul mare, 20 de concurenti ce au provenit din toate zonele tarii.
Festivalul a fost organizat de Consiliul Judetean Constanta (CJC), Centrul Cultural Judetean "Teodor T. Burada", Consiliul Local si Primaria Comunei Topalu. Importantul eveniment a debutat in data de 6 octombrie, de la ora 18.00, cu o parada a portului popular romanesc, la care au participat zece grupuri folclorice din judetul Constanta. Startul competitiei s-a dat incepand cu orele 19.00 pe scena Caminului Cultural din Topalu iar festivitatea de premiere in cadrul careia s-a acordat si Trofeul "Dan Moisescu" a avut loc pe data de 7 octombrie, orele 19.00. Din juriul prezidat de directorul Centrului National de Arta "Tinerimea romana", dirijorul Voicu Enachescu, au mai facut parte urmatorii: directorul Muzeului de Arta Populara, dr. Maria Magiru, directorul Centrului Cultural Judetean "Teodor T. Burada", dr. Doina Voivozeanu, lect. univ. drd. Silvia Tigmeanu, interpreta de muzica populara Elena Ionescu-Cojocaru, primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat si consilierul judetean Atanasie Teodorescu.
In acest an au fost invitati sa sustina recitaluri artisti consacrati ai scenei populare romanesti, precum: Viorica Flintasu, Maria Macovei, Maria Salaru, Cornelia Neaga, Sirma Granzulea, Chiamiran Chivu, Nelu Balasoiu si Aurel Sava. Printre acestia s-a aflat si castigatoarea Trofeului "Dan Moisescu" 2010, Ana Maria Patrascioi.
Marele premiu a ajuns la Adriana Deaconu, o concurenta din Prahova, care a venit pentru a doua oara la Topalu. Premiul al II-lea i-a revenit lui Victor Petrica Lehaci, de 17 ani, din Suceava, iar pe locul al III-lea s-a clasat Codruta Rodean din Sibiu. Valoarea premiilor a fost cuprinsa intre 500 si 1000 lei.
Printre distinsii oaspeti care au onorat invitatia de a fi prezenti la gala de premiere s-au aflat vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta, Cristian Darie, Inaltpreasfintitul Teodosie (IPS), arhiepiscopul Tomisului si primari din localitatile invecinate. Festivitatea de premiere s-a incheiat cu recitaluri sustinute de artisti consacrati, totul culminand cu un spectaculos foc de artificii.

Album foto

 • Articole din editia din data de Octombrie 2011

 • Primarul Ioan Suciu, in proces cu concesionarul Baltii Hazarlac

  Cultura
 • Fotbal Liga aIV a

  Cultura
 • Microbuze noi si spatioase pentru elevii din comuna Crucea

  Cultura
 • S-a dat startul programului de anvelopare a blocurilor

  Cultura
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Zilele comunei Vulturu, eveniment ajuns la a XVI a ediÈ›ie

  Cultura
 • Eveniment cultural de excepÈ›ie la Cumpăna!

  Cultura
 • Armonie de culori la vernisajul Taberei de Pictură de la Medgidia

  Cultura
 • Cea de-a treia ediÈ›ie a Festivalului de Jocuri È™i Reconstituiri Istorice - DAPYX, Medgidia 2019, aproape de start

  Cultura
 • Poetul, Mihai Eminescu, omagiat la Cumpana

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771