Cum vor autoritatile sa incalce Legea Pensiilor

Septembrie 2011, Dorin Mincu

Social

Autoritatile au inceput sa transmita din ce in ce mai des mesajul ca este posibil ca anul viitor sa nu aiba loc nicio indexare a pensiilor. Chiar in ultimul sau interviu, presedintele Traian Basescu, a spus ca "n-ai cum sa mergi pe indexari la pensii cand ai un deficit de 3,6 miliarde de euro la fondul de pensii". Si fostul ministru al muncii, Sebastian Lazaroiu, a afirmat, recent, ca "daca lucrurile merg rau, nu se va face aceasta indexare in 2012". insa, evitand indexarea, autoritatile vor ocoli legislatia: Legea pensiilor, strategia fiscal-bugetara, dar si acordul cu FMI
in Legea pensiilor care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2011 se arata foarte clar ca "valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent". in prezent, valoarea punctului de pensie este de 732.8 lei, valoare care nu a mai fost modificata din octombrie 2009.
in ciuda acestei prevederi, fostul ministru al muncii si presedintele tarii au afirmat ca este posibil sa nu se faca indexarea anul viitor.
"in strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern exista aceasta prevedere: in 2012, in 2013, in 2014 vor fi indexate pensiile cu rata inflatiei si 50% din cresterea salariului brut. Daca lucrurile vor merge prost, in sensul ca pe trimestrul trei datele legate de incasarile la buget vor arata rau si daca lucrurile o iau razna in jurul nostru nu se va face aceasta indexare in 2012", a declarat Sebastian Lazaroiu, pe 6 septembrie, la dezbaterile din Comisia de Munca de la Parlament.
intr-o alta declaratie facuta in august, Lazaroiu a spus ca cel mai prost scenariu cu care Romania s-ar putea confrunta ar fi ca in 2012 sa nu se mareasca salariile si sa nu se indexeze pensiile, asa cum este prevazut in strategia fiscal-bugetara.
"Eu cred ca toti sunt constienti ca n-ai cum sa mergi pe indexari la pensii cand ai un deficit de 3,6 miliarde de euro la fondul de pensii, ca n-ai cum sa revii la salariile din 2010 cand inca ai excedent de angajati", a declarat presedintele Traian Basescu, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv. 
in schimb, ministrul finantelor pare sa fie de alta parere. Gheorghe Ialomitianu a declarat, in iulie, ca exista posibilitati ca de la 1 ianuarie 2012 sa se mareasca pensiile: "De la 1 ianuarie 2012 cresc pensiile. Acest lucru a fost deja negociat cu FMI-ul, iar pensiile vor creste, in functie de rata inflatiei si a cresterii cu 50% a salariului mediu brut, potrivit Legii Pensiilor", a declarat Ialomitianu.
Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, nu a dorit sa comenteze aceste declaratii, spunand doar: "intai sa vedem cum va fi fundamentat bugetul pe 2012 si in functie de aceasta se vor gasi si solutii legate de pensii".
O situatie similara a fost si in cazul salarizarii profesorilor. in luna mai, a fost promulgata legea privind salarizarea cadrelor didactice prin care s-a urmarit stoparea in anul 2011 a majorarii cu 33,4% a salariilor din invatamantul preuniversitar. Masura a fost luata de Guvern pentru a contracara deciziile judecatoresti prin care a fost dispusa reincadrarea dascalilor, incepand cu anul 2010, luand in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.

Articole din editia din data de Septembrie 2011

 • Cum vor autoritatile sa incalce Legea Pensiilor

  Social
 • Fotbal Liga a IV a

  Social
 • Programul de reinfiintare a perdelelor forestiere prezentat edililor si agricultorilor din judet

  Social
 • Inceput de an prescolar pentru micutii din Saligny intr-o noua gradinita

  Social
 • Proiectele primarului Nicolae Matei, votate de Consiliul Local

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771