12 solarii inaugurate in Lumina si Oituz

Iunie 2011, Iulia Fţlfan

Administratie locala

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu alaturi de edilul comunei Lumina, Dumitru Chiru au inaugurat pe 9 iunie programul solariilor romanesti.
Programul demarat de Consiliul Judetean Constanta (CJC) „Consumam produse romanesti“ a provocat interesul fermierilor din judetul Constanta.  Aceste solarii vor impanzii in cel mai scurt timp intregul judet, beneficiile fiind nu doar productia, ci implicit si multe locuri de munca. 
Prin acest program important, Consiliul Judetean Constanta urmareste stimularea taranului de a-si dezvolta propria sa afacere.  Beneficiarii, potrivit programului solariilor vor avea asigurate atat rasadurile, cat si substantele necesare tratamentelor din timpul vegetatiei. 
Primele solarii au fost deja montate in comuna Lumina, atat intr-o cooperativa, cat si in gospodariile oamenilor. „Prin acest program al CJC, „Consumam produse romanesti”, dorim sa producem soiuri de tomate, de castraveti, de ardei sau de vinete romanesti, toate crescute ecologic. in contextul problemelor create de bacteria e.coli, un astfel de program este cu atat mai necesar in Romania”, a declarat presedintele CJC, Nicusor Constantinescu.
Proprietarii ce au beneficiat de aceste solarii au cultivat rosii, ardei, vinete, castraveti, etc. Productia rezultata pe fiecare solar va fi impartita astfel: 150 kg de legume vor ajunge la CJC, acestea fiind distribuite catre aziluri de batrani, orfelinate si catre persoanele defavorizate. Restul de produse vor ramane proprietarilor acestea luand drumul pietelor. 
Pretul pe solar este de 780 euro, acesta neputand fi modificat. Solariile sunt facute din lemn si folie de plastic, avand un sistem de irigare prin picurare. De asemenea, ele sunt prevazute cu plasa de umbrire pentru perioade cu temperaturi ridicate, dar si cu material termoprotector pentru protejarea culturilor in perioadele reci ale anului. in aceste solarii, prin aplicarea tehnologiilor de cultivare a legumelor se pot obtine trei culturi succesive pe an
Programul se intinde pe o perioada de 3 ani, in acest timp facandu-se cultivarea de produse eco. Consiliul Judetean Constanta a alocat suma de 1,5 milioane euro pentru derularea acestui program important. Romania importa in momentul de fata 80% din legumele si fructele aflate pe piata.

Album foto

 • Articole din editia din data de Iunie 2011

 • MINISTRUL, ASOCIATIILE TURISTICE, AGENTII ECONOMICI, PRIMARIA "DA", PREFECTUL "BA"

  Administratie locala
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Administratie locala
 • Fotbal Old Boys

  Administratie locala
 • Liceu Tehnologic in Independenta

  Administratie locala
 • 12 solarii inaugurate in Lumina si Oituz

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ╚śedin╚Ť─â extraordinar─â de ├«ndat─â a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat ├«n greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intr─â ├«n greva foamei

  Administratie locala
 • ╚ścoal─â nou─â pentru elevii din Albe╚Öti

  Administratie locala
 • Campania ÔÇ×Comune CurateÔÇŁ ajunge ├«n comuna Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771