Ministerul Mediului a constatat ca groapa de deseuri de la Navodari nu mai are acord de mediu!

Mai 2011, Adrian Nicarel

Administratie locala

Scandalul legat de groapa de deseuri este departe de a se fi incheiat, atata timp cat italianul Roberto Vincentelli insista sa transforme orasul Navodari in zona de poluare maxima. Institutiile statului au fost solicitate sa isi exprime puncte de vedere privind legalitatea acestei investitii pe care navodarenii nu o doresc, pentru ca sunt constienti ca ea nu va aduce nimic bun orasului. 
Mai mult, se stie ca exista un dosar penal in lucru, procurorul de caz precizand ca exista elemente de incalcare grava a legislatiei atunci cand au fost facute demersurile de autorizare a centrului de deseuri.
Astfel, pentru autorizare, au fost facute falsuri in acte si au fost incalcate legi, de catre fosta administratie. Anumite aspecte care indreptatesc actuala administratie publica locala sa nu fie de acord cu deschiderea centrului de depozitare deseuri au fost constatate si de reprezentantii Ministerului Mediului. Mai mult, constata reprezentantii acestui minister, “acordul de mediu si-a pierdut valabilitatea, in situatia in care autorizatia de construire nu a fost emisa pana in prezent”.
Astfel, Primaria orasului Navodari, prin primarul Nicolae Matei, a solicitat, pe aceasta tema, si opinia Ministerului Mediului, iar raspunsul a venit printr-o adresa semnata de secretarul de stat Marin Anton, care specifica urmatoarele: “Potrivit legislatiei in vigoare, la momentul solicitarii acordului de mediu, respectiv art.9 alin 1, din Ordinul ministrului apelor si protectiei mediului nr.860/2002, pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, cu modificarile ulterioare, solicitarea acordului de mediu a fost insotita de fisa tehnica privind conditiile de protectie a mediului (anexa la certificatul de urbanism, conform prevederilor legislatiei in vigoare privind autorizarea lucrarilor de constructii). Documentatia care a stat la baza emiterii acordului de mediu nr. 3/2008 a inclus si certificatul de urbanism nr. 718/20.12.2007, emis de Primaria Navodari ulterior Hotararii Consiliului Local Navodari nr. 37/2005, cu privire la interzicerea amplasarii pe teritoriul orasului Navodari a unui depozit pentru depunerea deseurilor industriale toxice”. Se poate vedea asadar, si din acest raspuns venit de la Ministerul Mediului, ca o hotarare de consiliu a fost ignorata, fiind emis un certificate de urbanism fara a se tine cont de interzicerea depozitelor de deseuri pe raza localitatii! 
Raspunsul secretarului de stat, remis Primariei Navodari, mai precizeaza insa si faptul ca: “in conformitate cu prevederile Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire. (…) Din documentatia transmisa de dumneavoastra, deducem nu numai ca autorizatia de construire nu a fost emisa, dar si faptul ca in 27.02.2009 Consiliul Local Navodari a emis Hotararea nr.36 prin care se interzic amplasarea pe teritoriul orasului Navodari a deseurilor de orice natura”.
“Potrivit prevederilor art. 49 alin2 din Ordinul ministrului apelor si protectiei mediului, cu modificarile ulterioare, acordul de mediu este valabil pe toata perioada punerii in aplicare a proiectului, dar isi pierde valabilitatea daca lucrarile de investitii pentru care a fost eliberat nu incep in maximum 2 ani de la data emiterii. Avand in vedere cele sus mentionate, consideram ca acordul de mediu si-a pierdut valabilitatea, in situatia in care autorizatia de construire nu a fost emisa pana in prezent, lucrarile de investitii neputand fi astfel demarate”, concluzioneaza secretarul de stat Marin Anton, in raspunsul tranmis Primariei Navodari. 

Articole din editia din data de Mai 2011

 • Radu Mazare vrea sa vanda Cazinoul din Constanta

  Administratie locala
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Administratie locala
 • Fotbal Liga a IV a

  Administratie locala
 • Port turistic european, cu bani comunitari

  Administratie locala
 • Ministerul Mediului a constatat ca groapa de deseuri de la Navodari nu mai are acord de mediu!

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat în greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intră în greva foamei

  Administratie locala
 • Școală nouă pentru elevii din Albești

  Administratie locala
 • Campania „Comune Curate” ajunge în comuna Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771