Mita electorala PDL cu complicitatea institutiilor statului

Aprilie 2011, Dorin Mincu

Administratie locala

Portocaliii nu se dezic de practicile de mita electorala, institutionalizate de ei, iar daca cineva indrazneste sa se opuna sunt capabili sa sara la bataie, sa ameninte, ba chiar sa comande unor institutii care ar trebui sa vegheze la respectarea legii sa calce stramb. 
Ultimele exemple au aparut in comuna Baraganu, unde, pe 1 mai, se vor desfasura alegeri pentru functia de primar. Sambata, in prima zi de campanie electorala, intr-o actiune coordonata de PDL, a fost indreptat catre Baraganu un convoi de 30 de camioane pline cu piatra destinata modernizarii drumurilor din satele unitatii administrativ-teritoriale. Totul s-a facut fara acte, fara avize de insotire a marfii, fara contracte de transport si fara ca in Baraganu sa existe autorizatie de constructie pentru drumurile ce urmau a fi „amenajate”, dupa cum au dovedit controalele autoritatilor judetene. 
Inspectorii Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri (RAJDP) au incercat sa verifice documentele transportatorilor, insa nu si-au putut duce munca la bun sfarsit. Politistii de la Rutiera, fara de care RAJDP nu poate verifica transportatorii, s-au fofilat in mijlocul actiunii, motiv pentru care soferii au refuzat sa se mai supuna controlului. Chiar daca nu au plecat de la locul filtrului RAJDP, camionagiii au refuzat sa suie masinile pe cantar sau sa prezinte documentele de provenienta a marfii. Nu ca le-ar fi avut!

Amenintari, injurii si infractiuni.
Totul s-a petrecut la indicatiile precise ale prefectului „apolitic”, spune presedintele CJC: „Exista martori care au spus ca prefectul statea la aprox. 2,5 km de punctul de control, urmarind totul cu un binoclu si dand indicatii prin telefon“. Camioanele erau insotite de membri PDL: prim-vicepresedintele PDL Constanta, Nicolae Anghel, totodata primar la Castelu, directorul Registrului Auto Roman (RAR), Tudorel Calapod, consilierul judetean Adrian Gheorghita, alti primari PDL din cateva localitati, deputatul PDL Constantin Chirila si candidatul PDL la Primaria Baraganu, Luminita Nicut. Primul care a impiedicat autoritatile judetene sa exercite controlul a fost Anghel. Primarul de la Castelu a sustinut pe un ton razboinic ca transportul de piatra este al lui. Anghel i-a imbrancit si i-a injurat pe angajatii RAJDP, functionari publici aflati in exercitiul functiunii, care se asezasera in calea camioanelor pentru a nu le lasa sa plece. „Noi raspundem de drumurile judetene si le amenajam pe banii contribuabililor. Transportatorii trebuie sa respecte interdictiile privind viteza si limita de greutate daca vrem sa avem drumuri“, a declarat vicepresedintele CJC Cristian Darie. 
Dupa ce scandalul a luat proportii, pedelistii fiind adevarate vulcane de amenintari si injurii, la filtrul RAJDP a aparut un politist, care insa nu a coborat din masina decat atunci cand au sosit comandantul Serviciului de Politie Rutiera, comisarul sef Constantin Dancu si seful IJP, Dumitru Catana. Dancu a incercat sa „lichideze” filtrul RAJDP, sustinand ca nu se pot cantari toate camioanele. El sustinea ca drumul s-a blocat din cauza controlului coordonat de RAJDP si ca un astfel de control se face selectiv. „Nu existau suspiciuni ca ar exista infractori ca sa oprim toate masinile care circulau pe drumurile publice din aceasta zona“, a declarat Dancu. Cu toate astea, reprezentantii RAJDP sustineau ca se vedea cu ochiul liber faptul ca autovehiculele erau incarcate peste limita admisa. Presedintele CJC a criticat atitudinea politistilor: „Politia, in loc sa actioneze in sensul de a nu permite acelor transportatori sa se deplaseze si de a lua masurile indicate de lege de confiscare a marfii ilegale, a indepartat prin forta, la ordinele prefectului, functionarii publici care isi faceau datoria de administrator al drumurilor publice“.

Verificarile, conforme cu Regulamentul de Transport.
Acordul incheiat intre Consiliul Judetean Constanta si Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta pentru indeplinirea activitatilor de control pe drumurile judetene prevede, la art. 3, „verificarea cu prilejul controalelor in trafic a autovehiculelor pentru transport marfa si transport persoane, sub aspectul achitarii taxei de utilizare a drumurilor judetene, a achitarii Autorizatiei speciale de transport, precum si a respectarii masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe si/sau dimensiunilor maxime admise pe drumurile publice”. 
in acest sens, Serviciul Politiei Rutiere Constanta si Serviciul de Ordine Publica Constanta se obliga sa asigure zilnic cinci echipaje de politie (trei de la Rutiera si doua de la Ordine Publica, conform unui grafic prevazut intr-o anexa a Acordului. Acordul a fost semnat de seful IPJ, cms sef Dumitru Catana, si presedintele CJC, Nicusor Constantinescu.

Transportatorii santajati.
Presedintele CJC sustine ca toate ilegalitatile au fost savarsite cu sprijinul RAR, condus de Calapod, prin santajarea si amenintarea transportatorilor judeteni. „M-au sunat cateva persoane de la Autoritatea Rutiera Romana si de la RAR. Nu m-au obligat sa transport piatra, dar m-au lasat sa inteleg ca trebuie sa fac asta. Ne intalnim pe strada cu ei si suntem la mana lor. Nu am stiut ca este campanie electorala acolo. Cine se gandea ca pe 16 aprilie suntem in campanie? Am crezut ca vreunul dintre sefi are nevoie de piatra si am considerat ca e mai bine sa-i ajut, ca sa nu apara probleme. Mi-au dat si bonuri de motorina pentru a face transporturile“, a declarat patronul uneia dintre firmele transportatoare. 
„Aceste lucruri sunt de o gravitate extraordinara si ne confirma ca PDL face orice abuz in scopul de a castiga alegerile. Voi sesiza organele de urmarire penala si organele administratiei publice centrale pentru a se lua masurile ce se impun conform legii, inclusiv demiterea sefului Politiei Rutiere, comisar sef Constantin Dancu, si a prefectului “apolitic”, reprezentant al Guvernului in teritoriu, care ar fi trebuit sa fie responsabil cu aplicarea si respectarea Constitutiei si a ordinii publice, nu cu supravegherea si supervizarea comiterii de infractiuni”, a afirmat Constantinescu.

Infractiuni dovedite. 
intr-un final, camioanele incarcate cu piatra au trecut de punctul de control, cu sprijinul politiei, la control fiind oprit un singur camion. in urma controlului s-a dovedit ca masina avea cu o tona mai mult decat se putea transporta pe acel tronson de drum si evident ca nu detinea documentele de insotire a marfii. „Cel mai probabil, dupa scandal fabrica documente“, a punctat Constantinescu. Piatra nici macar nu e buna pentru amenajarea de drumuri, potrivit specialistilor. „Este piatra de cea mai proasta calitate. Nu prezinta nici o garantie si nu se incadreaza in standardele tehnice prevazute de lege pentru a fi utilizata la lucrari de infrastructura. Mai mult de 50% este huma. Orice drum amenajat cu astfel de piatra nu rezista nici macar la o greutate de 1,5 tone. Se farama la prima ploaie“, a declarat directorul adjunct al RAJDP, Gheorghe Niculae.

Mielul – mita electorala. 
Pentru locuitorii din Baraganu, „bucuriile” au continuat. Sambata seara, in curtea surorii candidatei PDL, s-au strans mai multe persoane, dar nu pentru a pune la cale strategia electorala a celei care va candida la functia de primar, ci pentru a sacrifica aprox. 100 de miei si pentru a pregati pachete cu carne-mita pentru locuitori. Deranjati din indeletnicirile... electorale, candidata si sustinatorii ei au inceput sa arunce cu pietre in jurnalisti. Coincidenta sau nu, duminica, o masina in care se aflau miei sacrificati se indrepta spre localitatea Lanurile. Opriti de echipaje ale RAJDP si ale Politiei, transportatorii au baiguit cate ceva, fara a infirma sau confirma ca destinatia era comuna Baraganu.

Sursa text si imagini: www.telegrafonline.ro

Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2011

 • Mita electorala PDL cu complicitatea institutiilor statului

  Administratie locala
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Administratie locala
 • Fotbal Liga a IV a

  Administratie locala
 • Politia de Frontiera Constanta scoate la licitatie patru nave

  Administratie locala
 • Certificari ISO 14001 si OHSAS obtinute de Primaria Medgidia

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat în greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intră în greva foamei

  Administratie locala
 • Școală nouă pentru elevii din Albești

  Administratie locala
 • Campania „Comune Curate” ajunge în comuna Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771