Romania, de sase ori in topul celor mai sarace regiuni din Europa si de sase ori in topul celor mai sarace regiuni din UE

Martie 2011, Redactia

Administratie locala

Romania se detaseaza intre statele UE cu cele mai proaste conditii de locuit, peste 40% dintre romani traind in locuinte care nu au toaleta conectata la reteaua de apa-canal si nu dispun de baie sau dus, potrivit statisticilor Eurostat.

Romania este prezenta cu sase regiuni, adica toata tara cu exceptia Bucuresti-Ilfov, in topul celor mai sarace 20 de zone din UE, potrivit unui comunicat prezentat joi de Eurostat, o noua confirmare a pozitiei Bulgariei si Romaniei ca cele mai sarace tari din Uniune.
Astfel, 42,5% dintre romani nu au in case toaleta conectata la o retea de apa si canal, iar 41,2% nu au baie sau dus. Peste jumatate dintre romani (55,3%) traiesc in locuinte supraaglomerate, iar 22% reclama infiltrari de apa prin acoperis, umezeala in pereti, pardoseala sau fundatie. Romania sta cel mai bine in privinta iluminarii locuintelor, doar 8,7% dintre romani calificand locuinta drept prea intunecata. Potrivit statisticilor europene, 37,7% dintre romani traiesc in apartamente, 60,7% in case si 1,6% in duplexuri. La nivelul UE, 17,8% dintre europeni locuiesc in conditii supraaglomerate, 15,9% se plang de infiltratii de umezeala, 7,3% considera ca locuinta este prea intunecata si numai 3,5%, respectiv 3,1% afirma ca nu au toaleta moderna si baie sau dus. Astfel, Romania se distanteaza clar de celelalte state membre in privinta locuintelor fara dotari sanitare minime. Pe locul al doilea in privinta caselor cu toaleta "in curte" este Bulgaria, insa cu un procentaj de doar 26%, iar Letonia urmeaza Romaniei in clasamentul locuintelor fara dus, cu 18%, potrivit Eurostat. Dupa tipurile de locuinte, 41,7% dintre europeni traiesc in apartamente, 34,3% in case si 23% in duplexuri.
Cea mai saraca regiune din UE este Severozapaden, din Bulgaria, cu un PIB pe locuitor (calculat la paritatea puterii de cumparare) de 28% din media comunitara la nivelul anului 2008. Pe locul al doilea este Nord-Est Romania, respectiv judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, unde puterea de cumparare este de 29% din media UE. Urmeaza trei regiuni din Bulgaria, iar pe locul al saselea se plaseaza Sud-Vest Oltenia, adica judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea, cu 36%. Oltenia a urcat in topul regiunilor sarace in statistica data publicitatii joi, puterea de cumparare devenind mai scazuta decat in regiunea bulgara Severoiztochen. reiese din raportarile Eurostat. Sud-Estul Romaniei (Braila, Buzau, Galati, Tulcea, Constanta si Vrancea) stationeaza pe locul opt. Cea mai saraca zona din Polonia este pe locul al noualea, cu 39% din puterea de cumparare medie din UE, devansata de Sud-Muntenia, adica de judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman.
Eszak-Magyaroszag este cea mai saraca regiune din Ungaria, pe locul 12 in clasamentul Eurostat, cu 40% din puterea de cumparare medie din UE. Pe locul al 15-lea se regaseste Nord-Vest Romania, adica judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj. Transilvania a devansat astfel, in 2008, o regiune din Polonia, coborand un loc in topul saraciei. Zona de Centru, adica judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, este cea mai bogata regiune din Romania cu exceptia Bucuresti-Ilfov, ocupand locul 19. Cea mai bogata regiune din Europa este cartierul financiar al Londrei, unde puterea de cumparare reprezinta 343% fata de media UE. Urmeaza Luxembourg, cu 279% si Bruxelles, cu 216%. Praga este cel mai bogat oras din zona statelor foste comuniste, ocupand locul al saselea in UE cu 172% din puterea medie de cumparare, peste Stockholm si Viena.

Articole din editia din data de Martie 2011

 • Romania, de sase ori in topul celor mai sarace regiuni din Europa si de sase ori in topul celor mai sarace regiuni din UE

  Administratie locala
 • Ajutor de incalzire pentru familiile nevoiase din Mangalia

  Administratie locala
 • Martisorul, simbolul renasterii si sperantei, marcheaza trecerea in anotimpul primaverii

  Administratie locala
 • Program de impadurire a 200 ha in Harsova

  Administratie locala
 • Zona de sud a Navodariului, statiune de interes national

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ANUNȚ COMUNA ALBEȘTI

  Administratie locala
 • Ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat în greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intră în greva foamei

  Administratie locala
 • Școală nouă pentru elevii din Albești

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771