80% din cernavodeni sustin aplicarea taxei de risc

Aprilie 2009, Bogdan Chirita

Administratie locala

Peste 300 de persoane din Cernavoda s-au inghesuit, ieri, in Casa de Cultura, pentru a lua parte la o dezbatere publica organizata de Primarie, care a avut ca teme construirea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare Electrice (CNE), extinderea depozitului de deseuri radioactive si aplicarea taxei de risc.

La intilnire au fost prezenti consilieri locali, primarul Mariana Mircea, directorul Centralei Nucleare, Ionel Bucur, prefectul Constantei, Tit-Liviu Brailoiu, vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta (CJC), Cristian Darie, senatorul PSD de Constanta, Nicolae Moga.

Primarul Mariana Mircea a deschis dezbaterea publica cu prezentarea unui sondaj de opinie, realizat in perioada 30 martie - 1 aprilie, care se refera la obiectivele nucleare construite pe teritoriul orasului si la aplicarea taxei de risc. Sondajul a cuprins intervievarea a 500 de persoane cu virste cuprinse intre 18 si 70 de ani, din toate categoriile sociale.

Potrivit primarului, 31% din cei chestionati au declarat ca CNE reprezinta un risc de contaminare pentru locuitori, fapt ce arata, potrivit primarului, ca gradul de necunoastere in rindul populatiei privind activitatea centralei este ridicat. in ceea ce priveste intrebarea daca populatia din Cernavoda este de acord cu depozitarea deseurilor radioactive in zona, 86% dintre respondenti au spus ca nu sint de acord cu acest lucru, iar 42,9%, ca sint deseuri radioactive depozitate pe teritoriul orasului.

De asemenea, potrivit sondajului, 80% din cernavodeni au precizat ca doresc instituirea unei taxe de risc si au adaugat ca simt nevoia de a fi informati si consultati in deciziile care privesc siguranta si sanatatea lor. Mariana Mircea a mai prezentat un acord pe care l-a inaintat Guvernului Romaniei cu privire la instituirea taxei de risc, care a creat un val de discutii intre autoritatile locale de la Cernavoda si Societatea Nucleara &Nuclearelectrica”.

Potrivit edilului din Cernavoda, Consiliul Local a aprobat, in baza prevederilor Codului fiscal, art. 23, alin. 2, o taxa pentru activitatile cu impact asupra mediului inconjurator, in valoare de 70.301.000 lei. Cuantumul acesteia a fost motivat de autoritatile locale, pe de o parte, de privarea bugetului local de obtinerea a peste 20 milioane de euro din impozitarea cladirilor CNE, iar pe de alta parte, de necesitatile urgente ale comunitatii, privind extinderea retelei de termoficare (100 de strazi din Cernavoda sint netermoficate), imbunatatirea calitatii apei, marirea spatiilor verzi, infiintarea unui centru de monitorizare, asigurarea de medicamente populatiei si efectuarea unor analize medicale periodice pentru locuitori, educatie, informare si masuri de protectie sociala.

Potrivit primarului, infiintarea taxei de risc are la baza modelul sloven din localitatea Krsko, care primeste, anual, peste 7 milioane de euro pentru gazduirea unei centrale nucleare cu un singur reactor, iar alte 4,7 milioane euro, compensatii pentru depozitul de deseuri slab si mediu active.


Conducerea CNE, in colimatorul cernavodenilor
O pozitie transanta in cadrul dezbaterilor a avut-o prefectul Tit-Liviu Brailoiu, care a criticat, intr-o prima faza, absenta de la discutii a conducerii societatii &Nuclearelectrica”.

Prefectul a declarat ca taxa de risc a fost atacata pe nedrept de fosta conducere a Prefecturii, deoarece este in conformitate cu prevederile Codului fiscal. &Subliniez foarte clar ca taxa instituita de Primaria Cernavoda este una de risc si nu de poluare. Populatia nu trebuie sa se alarmeze ca centrala polueaza, dar cetatenii suporta un anume risc, iar mie mi se pare normal ca cei care exploateaza aceasta centrala sa contribuie cu o suma la bugetul local, sub numele de taxa de risc. Problema se pune acum la nivelul cuantumului pe care Primaria il cere societatii &Nuclearelectrica”. in acest caz, se poate negocia, dar cred ca Consiliul Local are dreptul sa instituie o astfel de taxa pentru cetatenii sai”, a spus Tit-Liviu Brailoiu.

O pozitie la fel de transanta a avut-o vicepresedintele CJC Cristian Darie, potrivit caruia autoritatea judeteana sustine aplicarea acestei taxe in conditiile in care cetatenii din zona traiesc cu un risc, iar banii pe care administratia locala ii poate lua pot oferi o fata europeana orasului. La rindul sau, senatorul Nicolae Moga a spus ca instituirea acestei taxe este un drept al autoritatilor locale si al cetatenilor din Cernavoda, care trebuie sa primeasca compensatii ca urmare a prezentei CNE pe teritoriul lor.
A urmat o adevarata lupta verbala intre cetateni, pe de o parte, si directorul CNE, Ionel Bucur, pe de alta parte. Daca reprezentantul CNE a precizat din capul locului ca nu este de acord cu instituirea acestei taxe, pentru ca, potrivit acestuia, &Centrala are toate autorizatiile necesare si nu trebuie sa acorde compensatii, mai ales ca centrala s-a implicat prin realizarea unor obiective sociale (pod, spital si liceu)”.

De partea cealalta, cernavodenii au spus ca afirmatia &Centrala s-a implicat in programul social al orasului” este o mare minciuna, deoarece aceste programe sociale despre care vorbesc cei de la centrala erau, de fapt, obligatiile CNE. Ba, un locuitor al orasului a spus ca CNE trebuia sa construiasca peste 1.400 de locuinte sociale, numai ca acestea s-au transformat, de fapt, in locuinte de serviciu pentru angajatii centralei.

Cetatenii din Cernavoda prezenti la dezbatere au spus ca ei vor o taxa de compensare ca urmare a prezentei Centralei pe teritoriul lor.

&Se va incepe constructia Unitatilor 3 si 4 ale CNE. in acest proiect vor fi implicate si societati private care isi vor baga bani in buzunar, dupa finalizarea acestor obiective. Oare cu ce vor contribui aceste societati private la bunastarea orasului Cernavoda? De aceea, cred ca o taxa de risc sau cum s-o numi ea trebuie sa se aplice, pentru ca nu poti sa beneficiezi de ceva fara sa platesti. Asa ceva nu mai merge, iar noi, cetatenii nu mai sintem dispusi sa cedam asa usor”, a afirmat, suparat, un locuitor din oras.

Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2009

 • Indiferenta crasa a reprezentantilor Lafarge Medgidia

  Administratie locala
 • CJC continua sa acorde bursele de merit

  Administratie locala
 • 80% din cernavodeni sustin aplicarea taxei de risc

  Administratie locala
 • Alte 80 de locuinte ANL pentru tineri se vor construi la Mangalia

  Administratie locala
 • Primaria Deleni a semnat un protocol cu Asociatia transfrontaliera romano-bulgara a producatorilor agricoli

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Sistemul de alimentare cu energie elctrică din Ciobanu va fi reabilitat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771