Administrație locală

Demareaza proiectele pentru polii urbani

Laacute;szloacute; Borbeacute;ly, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a avut o intrevedere, marti, 22 iulie 2008, cu reprezentantii consiliilor judetene avand ca tema programele derulate de MDLPL, viitoare proiecte si posibilitati de finantare.
Ministrul a facut o scurta prezentare repartitiei fondurilor pe care MDLPL le-a primit in urma rectificarii bugetare precizand ca, in cea mai mare parte, acestea au fost alocate programelor de infrastructura rurala: 60 de milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor de interes local, 90 de milioane de lei pentru cele doua programe de alimentare cu apa a satelor. De asemenea, 100 de milioane de lei au fost alocate in plus pentru constructia de sali de sport. Laacute;szloacute; Borbeacute;ly a sustinut ca autoritatile locale trebuie sustinute in continuare cu fonduri pentru aceste programe.
De asemenea, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a facut o scurta prezentare a unui program pilot prin care in fiecare judet vor fi reabilitate drumuri de interes local, utilizand materiale si tehnologii noi.
in discursul sau, ministrul Laacute;szloacute; Borbeacute;ly, a accentuat importanta pe care au consiliile judetene in pregatirea unor proiecte pentru Programul Operational Regional.
Suntem intr-o perioada densa. Trebuie sa stim ce facem cu proiectele finantate din fonduri europene. Dumneavoastra trebuie sa inventariati programele pe care le aveti, sa realizati o etapizare in timp a proiectelor si o strategie bine determinata pe 4, 8 sau 12 ani. M-am intalnit, saptamana trecuta, la Burexelles, cu reprezentanti ai Comisiei care mi-au confirmat ca suntem in grafic in privinta POR. Suntem in faza in care aproape toate axele si domeniile de interventie au fost lansate. Iar, de saptamana viitoare pot fi depuse proiecte si in cadrul Axei 1 pentru poli urbani in afara celor opt orase mari: Bucuresti, Cluj, Iasi, Brasov, Timisoara, Craiova, Constansa si Ploiesti”, a declarat ministrul. Laacute;szloacute; Borbeacute;ly a solicitat reprezentantilor consiliilor judetene sa urgenteze constituirea asociatiilor de dezvoltare intercomunitara necesare pentru depunerea de proiecte pentru Domeniul de interventie 3.3 echiparea structurilor de interventie in situatii de urgenta.
in timpul dezbaterilor, reprezentantii consiliilor judetene au cerut clarificari ale unor probleme ce tin de procesul de depunere al proiectelor, dar au venit si cu propuneri concrete in acest sens.
(Sursa: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Sistem de colectare selectiva a deseurilor si statie de sortare in zona orasului Ovidiu
Primaria orasului Ovidiu, in parteneriat cu Primaria Mihail Kogalniceanu, Lumina si Murfatlar, demareaza, in cadrul programului Phare CES 2005, proiectul Sistem de colectare selectiva a deseurilor si statie de sortare in aria orasului Ovidiu, judetul Constantardquo;.
Proiectul are ca scop dezvoltarea si modernizarea elementelor de infrastructura de mediu din domeniul gestionarii deseurilor urbane/comunale in vederea cresterii gradului de reciclare si valorificare a deseurilor, imbunatatirii nivelului de protectie a mediului si reducerii riscurilor privind sanatatea populatiei.
Prin implementarea acestui proiect se urmareste dezvoltarea unui sistem de colectare selectiva a deseurilor urbane/comunale si amenajarea unei statii de sortare pentru acestea in zona orasului Ovidiu si a localitatilor Murfatlar, Mihail Kogalniceanu si Lumina din judetul Constanta. Se are in vedere constructia a 89 de puncte de colectare selectiva si a unei statii de sortare, achizitionarea a 356 de eurocontainere pentru colectarea selectiva a deseurilor, a unei masini autocompactoare, precum si a echipamentelor pentru sortarea finala a deseurilor in statia de sortare.
Proiectul se desfasoara pe o perioada de 20 de luni (01.03.2008 30.11.2009) si are o valoare de 783.634 Euro+TVA.
(Sursa: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Licitatia de proiecte pentru acvacultura si pescuit, lansata in 11 august
Prima sesiune pentru depunerea proiectelor de investitii in cadrul Programului Operational pentru Pescuit va fi deschisa in data de 11 august 2008, iar fondurile disponibile insumeaza 44 milioane de euro.
Agentia Nationala de Acvacultura si Pescuit transmite ca, in aceasta prima licitatie de proiecte, vor fi acordate fondurile nerambursabile pentru:
– Investitii la bordul navelor de pescuit (Masura 1.3.), mai exact, pentru modernizarea flotei de pescuit de la Marea Neagra, (de unde sunt excluse navele cu lungime totala egala sau mai mare de 12 metri). Suma totala disponibila: 3,9 milioane de euro.
– Investitii in procesare si marketing (Masura 2.6): pentru investitii in activitati de procesare si comercializare a produselor provenite din acvacultura si pescuit, dar si pentru realizarea unor produse de calitate pentru nise de piata. Suma totala disponibila: 24 milioane de euro.
– Investitii productive in acvacultura (Masura 2.1): pentru proiecte de investitii destinate sa diversifice productia, sa implementeze metode cu efecte pozitive asupra mediului, sa sustina activitatile de acvacultura traditionala si sa imbunatateasca conditiile de munca. Suma totala disponibila: 8,8 milioane de euro.
– Compensatii socio-economice pentru gestionarea flotei (Masura 1.5): mai exact, acordarea de prime pescarilor pentru dobandirea proprietatii asupra unei nave de pescuit. Suma totala disponibila: 3,3 milioane de euro.
Prin Programul Operational pentru Pescuit sunt alocate 307 milioane de euro reprezentand fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeana (230 milioane de euro), la care se adauga contributia Guvernului Romaniei de 77 de milioane de euro pentru proiecte de investitii in acvacultura si pescuit.
Mai multe informatii despre Programul Operational pentru Pescuit pot fi aflate pe site-ul www.anpa.ro.
(Sursa: EurActiv.ro)

Uniunea Europeana blocheaza fonduri Bulgariei
Comisia Europeana a blocat fonduri destinate Bulgariei in valoare de sute de milioane de euro si a retras acreditarea a doua agentii guvernamentale insarcinate cu gestionarea fondurilor, a declarat un purtator de cuvant.
Raportul privind gestionarea fondurilor UE de catre cel mai sarac stat membru al blocului comunitar arata ca lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si a crimei organizate nu a dat rezultate, iar Comisia Europeana a trebuit sa actioneze pentru a proteja banii contribuabililor.
in consecinta, Comisia a luat decizia oficializarii suspendarii ajutorului de preaderare si retragerii acreditarilor a doua agentii guvernamentale insarcinate cu gestionarea fondurilor de preaderare”, a declarat Johannes Laitenberger, purtatorul de cuvant al Executivului comunitar.
Cele doua rapoarte referitoare la situatia din Bulgaria contin cele mai dure critici formulate vreodata de Uniunea Europeana la adresa unui stat membru, afirma oficiali comunitari.
Analistii cred ca Executivul UE incearca sa ofere un exemplu altor state candidate din zona balcanica, asigurandu-i si pe cetatenii nemultumiti de extinderea Uniunii spre est.
Reforma justitiei si a cadrului de aplicare a legii este necesara, iar actiunile de combatere a coruptiei la nivel inalt si criminalitatii organizate nu produc rezultate”, subliniaza CE.
Spre deosebire de Romania, criticata intr-un raport separat pe tema reformei justitiei, Bulgaria a fost sanctionata financiar.
Executivul UE a adoptat totusi, in ultimul moment, o pozitie mai moderata fata de proiectele de raport, fara a mai mentiona o amenintare referitoare la amanarea aderarii Bulgariei la zona euro si la spatiul Schengen.
Laitenberger nu a precizat valoarea totala a fondurilor suspendate, dar un alt purtator de cuvant, Mark Gray, a vorbit de aproximativ 486 milioane euro, fonduri PHARE, ISPA si SAPARD.
in cazul fondurilor PHARE, daca nu vor fi aplicate masuri reformiste concrete si acreditarile nu vor fi obtinute pana in noiembrie, vor fi pierdute definitiv 556 de milioane de euro.
(Sursa: Mediafax)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*