In Delta Dunarii braconajul distruge nenumarate specii de peste

Iulie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Dezorganizarea care se manifesta la nivelul industriei piscicole a facut ca braconajul sa devina pentru unii o cale de supravietuire, iar pentru altii, mult mai putini, o sursa de imbogatire rapida. Ceea ce e si mai grav este ca degringolada atrage si infractori straini, cum ar fi cei din Turcia, care vin fara jena sa braconeze in apele romanesti ale Marii Negre.
In scopul prevenirii si combaterii braconajului piscicol, o echipa mixta, formata din jandarmi si inspectori ai Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), au demarat o ampla campanie in judetele Tulcea si Constanta. Echipele mixte isi concentreaza atentia in special pe lacurile Sinoie si Razelm. Fenomenul de braconaj este extrem de ingrijorator pentru specialisti, mai ales ca fiecare actiune a jandarmilor si a inspectorilor ANPA se finalizeaza cu o captura-record de peste si plase monifilament, interzise de lege. In cele mai multe dintre cazuri, braconierii nu sunt prinsi.
Capturi de scule
Inspectorii ANPA se plang de faptul ca in Delta Dunarii exista o adevarata retea de braconaj ai carei membri tin permanent legatura prin telefon sau statii de emisie-receptie si astfel reusesc sa fuga din calea jandarmilor. Asa s-a intamplat si in aceasta saptamana, cand jandarmii si reprezentantii ANPA au facut o captura-record. Ei au gasit in doua zile, pe lacul Sinoie, o barca cu motor si peste opt kilometri de plase monofilament, in care erau prinse peste 800 de kilograme de peste. Este vorba despre o captura-record. Acest fenomen ne ingrijoreaza mai ales ca braconierii folosesc plase monofilament care ranesc pestii si prin care nu scapa nici macar puietul, a declarat Sorinel Taranu, inspector ANPA Constanta. El a mai spus ca nici de aceasta data braconierii nu au fost prinsi. Oricum, legea este permisiva cu aceia care o incalca, braconierii avand posibilitatea sa-si recupereze in instanta echipamentul de pescuit confiscat de jandarmi. Inspectorii se plang de faptul ca noua lege a pescuitului dezincrimineaza o serie de fapte care pun serios in pericol fauna subacvatica. Pescuitul sturionilor subdimensionati, folosirea plaselor cu ochiuri foarte mici si a plaselor monofilament, pescuitul cu dinamita sau curent electric se sanctioneaza, in prezent, doar cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei. Aceste infractiuni se pedepseau inainte cu inchisoarea de la cinci la zece ani. Inspectorii ANPA au spus ca, atunci cand sunt prinsi, braconierii nu-si recunosc fapta si declara ca pescuiesc pentru consum propriu. In realitate, braconierii comercializeaza pestele la preturi cu mult sub cel al pietei. De exemplu, un kilogram de crap in Delta se vinde cu patru lei, un kilogram de chefal cu opt-zece lei, iar unul de salau, cu maximum 15 lei.
Specii amenintate
Reprezentantii organizatiilor ecologiste trag semnale de alarma asupra faptului ca dusmanii cei mai mari ai Deltei sunt braconierii si seceta. Daca lucrurile nu se vor schimba, intr-un timp cat mai scurt, in maximum zece ani riscam sa ramanem fara mai multe specii de peste. Un alt caz de braconaj recent a fost descoperit, weekendul trecut, de politistii din cadrul Directiei Politiei de Frontiera Constanta, care au desfasurat mai multe actiuni pe linia combaterii si prevenirii braconajului piscicol. Oamenii legii au confiscat 13 plase monofilament si 123 de kilograme de peste, din specii diferite. Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Constanta, agent Marius Niculescu, plasele, in valoare de 1.010 lei, au fost ridicate in vederea confiscarii, iar pestele, in valoare de 337 de lei, a fost predat spre valorificare unor societati comerciale de profil. Cele trei cazuri au fost inregistrate in zona de responsabilitate a SPF Harsova, SPF Chilia si SPF Cernavoda, unde oamenii legii au intocmit actele premergatoare urmaririi penale pentru patru persoane.
Bilant ingrijorator
Anul trecut, la nivelul Directiei Politiei de Frontiera Constanta au fost inregistrate 305 cazuri de braconaj piscicol, dintre care 13 prin mijloace electrice, in care au fost implicate 504 persoane. In tot acest timp, politistii de frontiera au confiscat 57 de barci, 3.143 de plase de pescuit si 15.094 kilograme de peste din specii diferite. Printre cele mai semnificative capturi ale politistilor de frontiera, de anul trecut, amintim: pescadorul UYGUNOR, sub pavilion Turcia, care a fost prins pescuind, la inceputul anului 2007, in zona economica exclusiva, avand la bord opt cetateni turci. In urma controlului efectuat, pe nava au fost gasite 186 de kilograme de calcan, 598 de kilograme de rechin si 45 de kilograme de vulpe de mare. Pestele, in valoare de 5.394 de lei, a fost predat unei societati comerciale de profil din Navodari, iar uneltele de pescuit - patru traule de fund confectionate din polipropilena (cu lungimea de 50 de metri fiecare si cu latura ochiurilor de la sac de cinci centimetri), 284 de recipiente din material plastic folosite la depozitarea setcilor de calcan, doua ancore tip hall si doua balize de semnalizare au fost ridicate in vederea confiscarii. In vara anului trecut, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Constanta - Grup Nave Constanta, a prins in zona economica exclusiva a Romaniei nava SENYUZLER 1, sub pavilion turcesc, care desfasura activitati de pescuit industrial. La bordul pescadorului turcesc se aflau zece cetateni turci, fara documente de calatorie. In urma controlului efectuat au fost depistate si ridicate in vederea confiscarii 124 de plase de pescuit si 1.227 kilograme calcan, in valoare de 12.270 de lei.
Pescuitul romanesc, in atentia UE
Pescuitul romanesc a intrat in atentia UE datorita potentialului piscicol pe care il prezinta tara noastra, mai ales in regiunea Marii Negre. Urmare a acestui interes, UE a alocat fonduri in valoare de 230 de milioane de euro, bani care pot fi accesati pana in 2013 de toti specialistii interesati. Acest instrument financiar conceput de UE are drept scop asigurarea dezvoltarii durabile a sectorului romanesc de pescuit si acvacultura, in stransa corelatie cu cel european. Pescuitul s-a dezorganizat dupa Revolutie, astfel ca la Marea Neagra flota de pescadoare s-a diminuat la jumatate, numarand astazi doar noua nave, a declarat directorul filialei Constanta a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Ion Costianu. In afara de cele noua nave ramase, in judetul Constanta mai sunt 127 de ambarcatiuni licentiate la mare, 93 licentiate la Dunare, 34 licentiate la complexul Razelm-Sinoie si 700 de pescari.
Reinvierea industriei piscicole
Potrivit lui Costianu, reorientarea spre pescuit este necesara din multe puncte de vedere: reluarea exportului de peste catre UE, mentinerea populatiei de pescari in zonele de coasta, imbunatatirea exploatarii resurselor din Marea Neagra, adaptarea flotei de pescuit la cerintele comunitatii europene, aparitia de noi piete de peste ce pot genera relansarea economica a zonelor defavorizate, protectia florei si faunei marine. Primul pas si cel mai important pentru reabilitarea sectorului de pescuit este supravegherea respectarii legislatiei in vigoare. Potrivit bilantului de activitate pe 2007, inspectorii constanteni ai ANPA au intocmit la nivelul judetului nostru 396 de documente de control si inspectie, constatand 126 de nereguli, pe care le-au sanctionat cu amenzi contraventionale in valoare totala de 10.300 de lei, bani care au ajuns integral la bugetul de stat. Au fost confiscate sase tone de peste in valoare de 27.657 lei si au fost retrase patru licente de pescuit, s-au dat noua avertismente si au fost consemnate si stopate 45 de acte de braconaj pe Dunare. Totodata, au fost confiscate 2.681 de plase pescaresti, patru traule, unelte monofilament interzise prin lege, carute, barci si motoare. Alarmant este faptul ca, din 1990, cantitatea de peste prins in Marea Neagra se afla in scadere continua. Potrivit statisticilor ANPA, inainte de Revolutie se pescuiau 13.000 de tone de peste anual. In 1990 s-a ajuns la 1.500 tone, iar in perioada 1991-2005 s-au extras, in medie, cate 3.500 tone/an! Anul 2006 a insemnat o scadere semnificativa pana la 550 de tone, iar anul trecut s-au prins 600 de tone. Inspectorii ANPA sunt optimisti. Ei spun ca in acest an cantitatea de peste care urmeaza sa fie extrasa din mare sa depasesca 1.000 de tone. Comparativ cu celelalte state UE, si la consumul de peste pe cap de locuitor suntem codasi. La nivel national, media anuala este de patru kilograme pe cap de locuitor, de 20 de ori mai mica fata de Spania, spre exemplu. Media europeana este de 25 kilograme/locuitor.
Salupa pentru depistarea braconierilor
ANPA are in dotare prima salupa maritima moderna, care este folosita impotriva braconierilor, dar si pentru cercetari stiintifice. Ambarcatiunea a fost achizitionata, in urma cu cateva luni, printr-un program finantat de Uniunea Europeana din fonduri PHARE. Valoarea totala a proiectului este de 800.000 de euro, din care peste 400.000 au fost alocati acestei salupe. Ambarcatiunea a fost construita in santierul naval Mallorca, Spania, este echipata cu doua motoare Volvo Pentax de 500 cai-putere, putand rezista fara probleme pe o mare de gradul patru-cinci. El a explicat ca, in cadrul aceluiasi program, au mai fost achizitionate doua autoturisme de teren, doua autolaboratoare pentru determinari fizico-chimice, dintre care unul va fi amplasat pe nava Steaua de Mare a Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina Grigore Antipa, care, impreuna cu ANPA Constanta, monitorizeaza bancurile de peste si migratiile acestora. Salupa primita are la bord radare si sonare performante, poate taia apa cu o viteza de 25 de noduri si poate transporta cinci persoane. Echipajul roman al salupei a fost instruit de specialisti si ofiteri din Olanda, care au venit in Constanta special in acest scop.

Album foto

 • Articole din editia din data de Iulie 2008

 • Dobrogea turistica

  Administratie locala
 • Dispensar uman in Sibioara

  Administratie locala
 • Demareaza proiectele pentru polii urbani

  Administratie locala
 • In Delta Dunarii braconajul distruge nenumarate specii de peste

  Administratie locala
 • Autoritatile din Pestera "resurciteaza" SC Edil Prest

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771