UE va schimba sistemul de subventii pentru agricultura

20 Iunie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Nu cu mult timp in urma, fermierii primeau bani pentru a nu-si cultiva terenurile. Aceasta practica urmeaza a fi schimbata, dupa cum informeaza oficialii europeni.
Astfel, Bruxelles-ul intentioneaza sa incurajeze cresterea productiei agricole in Uniunea Europeana. Actualul sistem de subventii a fost conceput in contextul in care supraproductia reprezenta un motiv de ingrijorare in Uniunea Europeana.
Luna trecuta, UE a suspendat reglementarile care-i obligau pe fermierii europeni sa pastreze necultivate 10% din terenurile pe care le au in posesie, operand modificari si la cotele care limitau cantitatea maxima de lapte pe care fiecare tara membra avea voie s-o produca.
Oficialii europeni precizeaza ca statele membre trebuie sa ajunga la un consens pentru a reduce subventiile individuale si pentru a gasi o solutie de ieftinire a alimentelor.
Cotidianul Wall Street Journal mentioneaza ca la nivel european, Marea Britanie investeste 800 de milioane de dolari pe proiecte de mediu, iar Polonia urmeaza sa aloce anul acesta aproape 1 miliard de dolari pentru programe de impadurire, decizii luate insa in detrimentul suprafetelor agricole arabile.
Franta, care urmeaza sa preia presedintia Uniunii luna viitoare s-a pronuntat pentru revizuirea politicilor agricole actuale. Paris-ul doreste stimularea productiei agricole in Uniune prin plata unei sume fixe acordata fermierilor pentru fiecare tona de cereale produsa.
De cealalta parte, britanicii considera ca tocmai subventiile acordate de UE au favorizat scaderea productiei globale de alimente, dat fiind ca blocul comunitar a vandut surplusul productiei la preturi mici pe pietele tarilor aflate in curs de dezvoltare, descurajand astfel agricultura locala. Londra s-a pronuntat pentru o reducere treptata a subventiilor si pentru oferirea unei sume de bani proprietarilor de pamant pentru fiecare hectar.
(Sursa: Deutsche Welle)
Romania insista pentru vamuirea graului din afara UE
Romania si Franta au votat impotriva propunerii de a prelungi cu un an perioada in care sunt scutite de taxe importurile de cereale din tarile din afara Uniunii Europene, intrucat decizia, aprobata de Comisia Europeana, ar afecta negativ piata romaneasca, punand presiune asupra preturilor, informeaza Mediafax. Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, a propus joi Comitetului de Gestiune pentru Cereale prelungirea perioadei in care taxele la importul de cereale din tari terte sunt suspendate, pana la 30 iunie 2009, ca urmare a situatiei in continuare dificile de pe piata cerealelor si a preturilor ridicate. Romania a votat impotriva propunerii, pe de-o parte pentru ca este prea devreme pentru adoptarea unei astfel de decizii, pe de alta parte pentru ca ar afecta negativ piata romaneasca, expusa in mod special la importuri din state terte precum Rusia, Ucraina, Republica Moldova, din cauza pozitiei geografice. "Din punctul de vedere al pozitiei geografice, fiind in zona Marii Negre, suntem cei mai expusi la aducerea unor importuri din state terte ca Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Kazahstan. Suntem cel mai aproape, suntem primii unde pot aduce, costurile de transport sunt mici, iar venirea unor cantitati considerabile ar putea pune presiune asupra pretului si influenta in mod direct veniturile fermierilor. Orice semnal pe piata noastra, mai ales in perioada inceperii recoltarii, poate pune presiune pe pret", a spus Velicu. Un alt risc pe care producatorii l-au luat in calcul este ca cerealele din tarile terte sa fie vandute la un pret mai mic decat cel intern, ceea ce va face ca fermierii de pe piata locala sa-si piarda clientii sau sa fie nevoiti sa scada la randul lor preturile. Alaturi de Romania, impotriva propunerii Comisiei de prelungire a suspendarii taxelor s-a pronuntat si Franta.
(Sursa: Curierul national)
Datornicii vor accesa mai repede fondurile UE pentru dezvoltare rurala
Beneficiarii de fonduri SAPARD si de finantari acordate prin Programul National de Dezvoltzare Rurala care au datorii la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) vor putea depune noi cereri de finantare imediat dupa ce au achitat penalitatile. Astfel, investitorii nu vor mai trebui sa astepte un an pentru a accesa noi fonduri, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii. Au fost multe cazuri in care beneficiarii au fost penalizati prea mult in raport cu ceea ce s-a intamplat. Se poate intampla ca beneficiarul sa nu aiba nicio vina. Se mai pot face si greseli si o cheltuiala din proiect sa fie decontata de doua ori. Beneficiarul trebuie sa dea inapoi banii pe care i-a primit in plus, care se constituie tot ca debit, desi el nu are nicio vina”, a explicat Laszlo Klarik, director general al APDRP.
(Sursa: Gandul)
Guvernul pregateste un Fisc al fondurilor europene
Executivul intentioneaza sa infiinteze in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) o entitate specializata responsabila cu depistarea sumelor de recuperat la bugetul Uniunii Europene. Potrivit unui proiect de ordonanta privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, postat ieri pe site-ul MEF, serviciul Inspectia modului de constituire a creantelor bugetare rezultate din nereguli in utilizarea fondurilor europene" va face parte din cadrul Directiei Inspectie Generala a Ministerului.
Proiectul de ordonanta reglementeaza astfel activitatile de constatare si de recuperare a sumelor platite necuvenit din asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei de comunitarea Europeana, si/sau din fondurile de cofinantare aferente, ca urmare a unor nereguli.
Desi sistemul actual corespunde noilor cerinte (...), au fost intampinate probleme in aplicarea reglementarilor in vigoare, datorita inexistentei unei structuri specializate (...) care sa aiba atributii in constatarea sumelor de recuperat la bugetul UE si a bugetelor din care provine cofinantarea aferenta, platita necuvenit ca urmare a unei nereguli (hellip;)", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Ordonanta reglementeaza totodata si cursul de schimb la care vor fi recuperate creantele bugetare stabilite in Euro, respectiv cel comunicat de Banca Nationala in ziua emiterii titlului de creanta. Potrivit MEF, documentul care a stat la baza elaborarii acestui proiect de ordonanta este Strategia Nationala de Lupta Antifrauda pentru protectia intereselor financiare ale UE in Romania.
(Sursa: Adevarul)
Guvernul a cheltuit 2,5 milioane de euro pe un site de business cu 70 de vizitatori/zi
Portalul destinat oamenilor de afaceri din domeniul IMM www.business-entrepreneur.ro a fost finantat din bani europeni prin doua proiecte Phare si a fost dezvoltat timp de peste un an de 46 de experti, dintre care 31 erau romani.
Onorariile realizatorilor site-ului s-au ridicat la 1,8 milioane de euro, acestia fiind platiti cu aproximativ 675 de euro pe zi. in plus, pentru buna functionare a site-ului, au fost cumparate, contra sumei de peste 550.000 de euro, 15 servere, o platforma Oracle, cinci laptopuri, cinci monitoare, un retroproiector si doua imprimante. Cu toate aceste investitii uriase, portalul, lansat oficial toamna trecuta, nu atrage mai mult de 70 de vizitatori unici pe zi.
Nemultumite de cum functioneaza portalul, autoritatile au decis ca, in perioada urmatoare, sa faca schimbari majore. Dupa ce site-ul a trecut in subordinea Fundatiei Post Privatizare, administrata de Comisia Europeana si Guvernul Romaniei, s-a decis ca noua denumire va fi esimplu.ro, iar logoul si sloganul vor fi schimbate. De acest nou proiect Phare se ocupa Ministerul Dezvoltarii. Schimbarile vor costa nu mai putin de un milion de euro.
Cu toate ca au fost multi specialisti IT care au sustinut ca s-a cheltuit prea mult pentru rezultatele obtinute, nicio institutie de control al fondurilor europene nu a verificat cum a fost realizat proiectul.
Acest proiect a prezentat un interes si pentru Comisia Europeana, care niciodata, din cate stiu, nu si-a retras interesul pentru dezvoltarea acestui portal, a declarat Peacute;ter Barta, coordonatorul site-ului. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, cei care au incheiat contractele de servicii pentru realizarea site-ului, sustin ca platile s-au facut pe baza certificarilor si a rezultatelor obtinute conform prevederilor contractului.
Beneficiarul proiectului este Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale.
(Sursa: Evenimentul zilei)

Album foto

 • Articole din editia din data de 20 Iunie 2008

 • Locuri de joaca pentru copiii din Tortoman

  Administratie locala
 • Pantelimon, zona turistica

  Administratie locala
 • Modernizarea infrastructurii, in Gradina

  Administratie locala
 • UE va schimba sistemul de subventii pentru agricultura

  Administratie locala
 • Iordache preia Primaria Medgidia cu audit

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședința ordinară a lunii octombrie, desfășurată în municipiul Medgidia

  Administratie locala
 • Amenajare stadion și bază sportivă în Tuzla

  Administratie locala
 • Strada Școlii și strada Bisericii din localitatea Răzoarele vor fi asfalate

  Administratie locala
 • Toamnă bogată în lucrări la Cobadin

  Administratie locala
 • Construire pasarelă pietonală în Peștera

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771