Rata somajului pe judetul Constanta in continua scadere

Decembrie 2006, Bogdan Chirita

Actualitate


La sfarsitul lunii octombrie rata somajului era de 3,1%. Observam anul acesta o scadere semnificativa a ratei somajului; anul trecut, in aceeasi perioada, procentul era de 4,7%. Astfel, situatia ratei somajului din anul 2006 este cea mai buna din ultimii sase ani. La scaderea ratei somajului din judetul nostru au contribuit si cursurile de formare gratuite pentru someri, organizate de A.J.O.F.M. Constanta. Astfel, ne-am straduit pe parcursul acestui an sa organizam cursuri de formare pe numeroase cailificari, incat sa putem fi in concordanta cu cerintele diversificate ale pietei munciirdquo; ne-a declarat directorul A.J.O.F.M. Emilea Murineanu.


Pana la sfarsitul lunii octombrie 2006 au avut loc 13 cursuri (21 grupe), totalizand un numar de 497 cursanti. Au fost efectuate cursuri dupa cum urmeaza:
- lucrator in hoteluri (3 grupe), lucrator in comert (6 grupe), ingrijitor batrani la domiciliu (o grupa), confectioner-asamblor articole din textile (o grupa), fierar betonist (o grupa), mozaicar faiantar (o grupa), patiser (o grupa) floricultor (o grupa), inspector resurse umane (2 grupe), bucatar (o grupa), ospatar (o grupa), lucrator in cresterea animalelor (o grupa), viticultor (o grupa)
(dintre absolventii cursurilor de formare au fost incadrate in muna aproximativ 300 persoane)
Luna aceasta vor incepe urmatoarele cursuri: pescar, sudor, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist o grupa la Constanta, lucrator in hoteluri sase grupe (trei la Constanta si trei la Mangalia), operator calculator electronic si retele o grupa la Constanta, lucrator in comert o grupa la Mangalia.

De asemenea, va incepe cursul de patiser (o grupa) adresat detinutilor Penitenciarului Poarta Alba. Pentru a veni in intampinarea nevoilor si in sprijinul persoanelor din mediul rural, AJOFM organizeaza, sistematic, deplasari in mediul rural. Astfel, pana la sfarsitul lunii octombrie au fost efectuate 81 de deplasari care au cuprins intreg judetul. Deplasarile au avut ca scop prezentarea serviciilor pe care agentia le poate oferi, identificarea la nivel local a locurilor de munca vacante si a oportunitatilor de angajare pentru persoanele in cautarea unui loc de munca din localitate.
La intalnirile organizate participa reprezentantii locali ai primariilor si societatilor care isi desfasoara activitatea pe raza comunelor precum si persoane in cautarea unui loc de munca.
in cele 81 de deplasari realizate, au fost inscrise in baza de date a agentiei noastre, 1216 persoane. Au fost identificate 332 locuri de munca vacante, din care au fost ocupate 110.


in cadrul programului laquo;Caravana pentru Romiraquo;, sunt prezentate in deplasarile efectuate in comunitatile de romi din mediul rural, informatii privind :
-locurile de munca vacante inregistrate la AJOFM Constanta
-oferta de cursuri de formare profesionala
-subventiile acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj
-prevederile Legii 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale.
-importanta inregistrarii in baza de date a AJOFM Constanta cu furnizarea tuturor informatiilor - inclusiv declararea etniei -
-avantajele angajarii pe baza unui contract individual de munca
-conditiile de acordare a ajutorului social prevazut de Legea nr.416/2001
Pana la sfarsitul lui octombrie 2006 au fost efectuate 62 deplasari, la care au participat 2866 persoane de etnie roma. Au fost inscrise in baza de date a A..J.O.F.M. 457 persoane, 538 au fost programate a fi cuprinse in masuri active, iar 176 au fost ocupate. Tocmai pentru a facilita accesul la informatie s-au deschis doua centre de informare in mediul rural pentru persoanele de etnie roma, la Dobromir si Cuza Voda, centre care isi au sediul in cadrul Primariilor. Aici, toate persoanele interesate, pot gasi, in permanenta informatii despre activitatea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, datele de contact ale celui mai apropiat punct de lucru al agentiei noastre, pasii care trebuie urmati pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispozitie de noi, dar si liste cu locurile de munca actualizate saptamanal. Mai mult decat atat am luat initiativa de a incheia cu fiecare primarie un protocol de parteneriat cu scopul sprijinirii comunitatilor locale in dezvoltarea pietei muncii si angajarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca.

Concedieri colective

Cativa dintre angajatorii care au efectuat concedieri colective in 2006 :
-300 persoane AVICOLA
-60 persoane MUNCA OVIDIU
-80 persoane ENERGIA S.A.
-40 persoane PETROTRANS Ploiesti
-70 persoane DOBROGEA GROUP S.A.
si altii: PETROM (PETROMAR, PECO) ; AGROEXPORT S.A. ; NUCLEARMONTAJ ; CHIMPEX


Anunturi de concedieri colective:


-unitati militare din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor ~ 230 persoane cu 01.01.2007
-TRICOTEX S.C.M. 54 persoane in decembrie 2006

Album foto

 • Articole din editia din data de Decembrie 2006

 • Administratiile locale cauta fonduri pentru gestionarea sistemului de invatamint

  Actualitate
 • PROIECTE DE HOTAR┬RE APROBATE LA SEDINTA ORDINARA A CONSILIULUI LOCAL CERNAVODA

  Actualitate
 • SEMINARUL DE LA CNE CERNAVODA

  Actualitate
 • SARBATOAREA ZIELEI NATIONALE A ROM┬NIEI LA CERNAVODA

  Actualitate
 • Primaria municipiului Medgidia acorda Bursa de merit Medgidia

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • C├«╚Ťu: Vom cre╚Öte aloca╚Ťiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • ├Äncep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagr─â? S-a ajuns deja la proteste ├«n strad─â

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situa╚Ťie de Urgen╚Ť─â! Se elibereaz─â exclusiv ONLINE ╚Öi GRATUIT!

  Actualitate
 • M─âsuri extreme, ├«n Rom├ónia. Ministrul de Interne, apel c─âtre rom├ónii din Diaspora / Se ├«nchid barurile ╚Öi restaurantele, cafenelele, s─âlile de sport, saloanele de ├«nfrumuse╚Ťare

  Actualitate
 • 14 unit─â╚Ťi administrativ teritoriale din jude╚Ťul Constan╚Ťa vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771