Educație

Director nou, la școala din Siliștea. Situația i-a nemulțumit pe părinți

La începutul acestei săptămâni, Inspectoratul Școlar Județean Constanța (ISJC) a numit un nou director la instituția de învățământ din comuna Siliștea. Noul director este o educatoare din Medgidia și nu face parte din rândul cadrelor didactice, profesori titulari în instituția de învățământ. Această situație i-a nemulțumit pe părinți, care au mers la ISJC pentru a cere lămuriri inspectorului general pentru schimbarea directorului școlii.
Domnului Mădălin Coteș, fostul manager i-a expirat detașarea în interesul învățământului la sfârșitul lunii august 2020, iar în acest sens  o noua doamnă director a fost propusă în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța pentru ocuparea funcției de director al școlii din Siliștea, a primit avizul membrilor C.A., așa că a fost detașată în interesul învățământului în comună.
Situația i-a nemulțumit pe profesorii și pe părinții elevilor din instituția de învățământ. Nefiind de acord cu această decizie au mers la Inspectorat pentru a cere rămânerea în funcție a fostului director. Primarul, Mihai Soare, le-a fost alături, el fiind  rugat insistent de aceștia să îi însoțească, pentru a avea mai mulți sorți de izbândă în fața inspectorului școlar general.
 „Ne-a fost trimisă ca director o doamnă educatoare din Medgidia, care are ore și acolo, iar la Siliștea va fi și director, unde nu va fi prezentă practic pe perioada cursurilor școlare. Părinții au aflat de situație și m-au chemat la școală ca să vedem ce se întâmplă. Va avea ore la grădinița de la Medgidia și, practic, nu va fi prezentă la Siliștea. Este o situație de netolerat, pentru că nu putem să nu avem conducere în plină epidemie de coronavirus. Eu, ca primar, am responsabilitatea pentru siguranța copiilor, dar într-o asemenea situație nu îmi asum”, a spus primarul Mihai Soare.
În cadrul întrunirii Consiliului Profesoral al Școlii Gimnaziale nr. 1 din Siliștea, din data de 1 septembrie, noul director a fost demis. Acum se așteptă o decizie din partea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, care va analiza puncte de vedere a celor implicați.
Conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitare, Inspectoratul Școlar numește un director din rândul cadrelor didactice, care trebuie să fie titular și să facă parte din corpul de experți în management. 
În luna august, instituția de învățământ a trimis două adrese către ISCJ prin care propuneau alegerea directorului școlii din randul cadrelor didactice, însă nu au primit nici un răspuns din partea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
În școala Siliștea sunt trei cadre didactice care fac parte din corpul de experți în management. Inspectoratul școlar nu a consultat Consiliul Profesoral al școlii pentru a detașa în interesul învățământului un cadru didactic titular pe funcția de director. 
„Avem oameni care sunt de 10 – 15 ani în şcoală, oameni care locuiesc în comună, cunosc foarte bine şcoala, comunitatea, părinţii. Sunt oameni pregătiţi, care au făcut cursuri, care au experienţă. Sunt sigur că ar fi putut să găsească pe cineva potrivit pentru funcţia de director. Nu vrem să facem experimente pe copii, în acest an dificil, să vedem dacă este bună sau nu o educatoare care nu a fost niciodată director măcar la grădiniţă, darămite la o şcoală cu 200 de copii, de la clasa zero la clasa a VIII-a”, a mai precizat primarul Mihai Soare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*