Cultură

DAPYX 2018, cel mai mare Festival de gen din Estul Europei

Primaria Municipiului Medgidia a organizat in perioada 27 30 aprilie 2018, pe stadionul „Iftimie Ilisei”, a doua editie a Festivalului International de Jocuri si Reconstituiri Istorice „Dapyx”, singurul festival de reconstituiri istorice din Romania care acopera momente din trei perioade istorice: Antichitate, Evul Mediu, perioada Moderna – Contemporana. Desfasurat sub sloganul „La Medgidia eroii nu mor niciodata!” evenimentul a reunit peste 400 de participanti din partea asociatiilor invitate, transformand Festivalul de Jocuri si Reconstituiri Istorice DAPYX, in cel mai mare festival de gen din Estul Europei si reconfirmand avengura unui eveniment care a primit recunoasterea valorii culturale chiar din partea institutiilor europene, prin acordarea unei finantari ce acopera costurile urmatoarelor doua editii.
Pe parcursul manifestarii au avut loc demonstratii de lupta, ateliere tematice de ceramica, pielarie, fierarie, tesatorie, gastronomie, lupte cu gladiatori, antrenamente demonstrative, reconstituiri de batalii istorice sustinute de reenactorii prezenti in taberele antice, medievale si ale soldatilor participanti la Primul Razboi Mondial. In premiera, in cadrul festivalului au fost introduse activitati cu efecte educationale: Libraria de Istorie care a propus, cu mare succces, o serie de carti ale scriitorilor Ovidiu Dunareanu si Cristian Cealera, ultimul fiind prezent in fiecare zi la librarie pentru a lua contact cu toate curiozitatile publicului, concursul de cunostinte istorice dedicat parintilor, dar avand drept castigatori… copiii, 40 de elevi urmand sa castige o excursie la Mausoleul de la Marasesti.
O alta premiera inregistrata la DAPYX 2018 a fost invitatia adresata unor personalitati locale din domeniul Istoriei si Educatiei de a deveni parte a boardului festivalului, intre acestia fiind si doi dintre cei mai inimosi istorici dobrogeni, Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar National Regele Ferdinand I Filiala Constanta si Sorin Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta.
Deschiderea festivalului a fost facuta, ca si la prima editie, cu o parada impresionanta, desfasurata pe principalele artere ale municipiului, la care au participat membrii tuturor asociatiilor prezente: Asociatia Culturala Tomis Constanta, Asociatia Amicii Muzeului Zalau, Asociatia Castrum Novis Sibiu, Asociatia Mos Maiorum Ulpiae Serdicae Bulgaria, Asociatia DVX Anticae Bulgaria, Asociatia Ordinul Cavalerilor de Medias, Grupul de Reconstituire Istorica Terra Ultrasilvana Brasov, Asociatia Traditia Militara Bucuresti, Asociatia Deutsches Freikorps Bucuresti, Societatea Cultural Artistica de Tineret Concret Bucuresti, SC Antares Corporasion SRL, Asociatia Enciclopedia Dacica, Asociatia Traditii Ostasesti, Asociatia Culturala Omnis Barbaria, Folklorni Ansambl Valiko Kolo, Asociatia Novi Sad Serbia, Asociatia Vivat Tomis, Cercetasii Marini Constanta, Asociatia Cultural Artistica Vulturii Carpatilor, Uniunea Democrata a Turco Tatarilor Musulmani din Romania, carora li s-a alaturat si un grup de militari din Garnizoana Medgidia. O surpriza placuta pentru asistenta numeroasa care a intampinat si urmarit parada a fost alaturarea de reenactori a reprezentantilor grupurilor de dansuri populare din Medgidia si a sportivilor mici ai CSM Medgidia. Ca si la editia precedenta, pe jumatate din traseu, parada a avut in frunte fanfara Fortelor Navale, condusa de colonelul Cornel Ignat.
Pe parcursul evenimentului, publicul de toate varstele s-a bucurat de un adevarat regal de prezentari ale istoriei, pe gazon fiind reconstituite mai multe batalii importante, intre care si Ultima lupta a lui Dapyx si Lupta lui Vlad Tepes impotriva otomanilor la Giurgiu.
Serile acestui eveniment major pentru municipiul Medgidia au stat sub semnul muzicii de calitate, prin prezenta trupelor si artistilor consacrati precum: Spitalul de Urgenta, Vunk, Compact, Nicolae Botgros si Orchestra „Lautarii” din Chisinau impreuna cu invitatii lor, Loredana, Holograf, Andra si Smiley.
Bineinteles, nu putea lipsi Marea Batalie cu Perne asteptata cu nerabdare de foarte multi din spectatorii prezenti in tribunele stadionului Iftimie Ilisei, care pur si simplu au navalit peste sacii cu perne si au pornit la lupta pe toata intinderea gazonului, sub indrumarile prezentatorului ultimei seri, Daniel Buzdugan.
Festivalul s-a incheiat cu un spectaculos foc de artificii, construit pe un fond muzical special, care a indreptat privirile zecilor de mii de spectatori spre cer, timp de minute in sir.
Festivalul de Jocuri si Reconstituiri Istorice DAPYX a primit recunoasterea valorii sale educationale si culturale de inalt nivel chiar de la organismele europene, care au apreciat intreaga desfasurare a primei editii si au decis finantarea a doua editii ale festivalului, in cadrul proiectului „Culture Eternity” pe care municipalitatea din Medgidia il desfasoara in parteneriat cu municipalitatea din Elena (Bulgaria). Aprecierea de care proiectul s-a bucurat este subliniata de punctajul excelent obtinut de proiect, acesta fiind cotat al 6-lea din 57 de proiecte depuse in vederea finantarii. Proiectul „Culture Eternity” finantat prin Romania Bulgaria Cross Border Cooperation Operational Programme are ca obiectiv principal conservarea patrimoniului cultural si imbunatatirea utilizarii durabile a resurselor culturale intre cele doua tari partenere. Principalele activitati care se vor derula in cadrul proiectului sunt: organizarea a doua tabere de pictura in primii doi ani de implementare, organizarea a 12 ateliere de arta cu diverse tematici (pictura pe apa, decupaj si pictura pe lemn, pe ceramica si carton), precum si desfasurarea a doua editii ale Festivalului de Jocuri si Reconstituiri Istorice DAPYX. Valoarea proiectului „Culture Eternity”, stabilita prin bugetul de finantare este de 2.066.301,88 lei cu T.V.A.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*