Administrație locală

Regiunea Dobrogea prinde contur

Care este legatura dintre regionalizare si dragoste? Amandoua trebuie facute firesc. Raspunsul apartine primarului Radu Mazare si a fost dat in cadrul dezbaterilor pe tema regionalizarii, desfasurate la Pavilionul Expozitional Constanta.

„Firesc este ca judetele Constanta si Tulcea sa alcatuiasca Regiunea Dobrogea, pentru ca avem mult mai multe similitudini de idei, de comportament intre noi”, a declarat Mazare. Acesta nu este singurul argument oferit. Istoria comuna a celor doua judete, economia, daca luam in calcul componenta turistica, multitudinea etnica, geografia sunt alte cateva motive pentru care Dobrogea trebuie sa fie o regiune administrativa. Explicatiile oferite de vicepremierul Liviu Dragnea vineri, la Constanta, au lamurit alesii locali prezenti ca regionalizarea si descentralizarea reprezinta viitorul Romaniei, dar si cea mai buna modalitate de a reduce discrepantele in ceea ce priveste dezvoltarea socio-economica. Dragnea a spus ca proiectul regionalizarii se va finaliza dupa o ampla analiza a tuturor factorilor implicati, urmand ca, la final, beneficiarul direct al intregului proces sa fie cetateanul, care va avea mai aproape de el institutiile publice.

Dobrogea, o regiune?

Peste 300 de alesi locali din judetele Constanta si Tulcea au participat, vineri, la Pavilionul Expozitional Constanta, la dezbaterea organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) pe tema regionalizarii si descentralizarii.
Evenimentul de la Constanta a fost al saselea din seria dezbaterilor la nivel national si a avut ca scop consultarea autoritatilor locale in ceea ce priveste procesul regionalizarii. Trecand peste amanuntele tehnice, discutiile de vineri s-au axat pe infiintarea Regiunii Dobrogea, ce ar urma sa aiba in componenta judetele Constanta si Tulcea. „In primul rand, vreau sa apreciez efortul lui Radu Mazare, care a rezistat la aceste dezbateri, ceea ce inseamna ca au fost interesante. Nu este usor sa-i captezi atentia lui Mazare. In al doilea rand, eu vreau ca Dobrogea sa fie o regiune distincta. Sunt suficiente argumente pentru ca judetele Constanta si Tulcea sa formeze o regiune administrativa, cele doua judete fiind singurele din tara care indeplinesc atat de multe criterii similare pentru a fi o singura entitate”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Dobrogea, o regiune fireasca

De aceeasi parere este si primarul Constantei, Radu Mazare, care a declarat, in deschiderea lucrarilor, ca in cei 13 ani de mandat de primar, schimband multe regimuri, a constatat ca e ceva gresit in sistem. „Regionalizarea trebuie sa fie ca si dragostea: fireasca. Daca o fac nefiresc, asa cum o fac unii prin alte state ale UE, atunci oamenii nu o vor accepta. Firesc este ca judetele Constanta si Tulcea sa alcatuiasca regiunea Dobrogea, pentru ca avem mult mai multe similitudini de idei, de comportament intre noi. Moldovenii sunt simpatici, au fete frumoase, dar au alta modalitate de a gandi. Si daca nu facem ceva in nota firescului si a naturii, acest lucru nu functioneaza”, a spus Mazare.

Radu Mazare: „Regionalizarea trebuie sa fie ca si dragostea: fireasca”

Unul dintre membrii consiliului academic a precizat ca, din datele statistice actuale, sansele de dezvoltare a regiunii Dobrogea sunt destul de mici. „Daca toata populatia Dobrogei isi doreste sa fie Regiune, mi se pare putin ciudat sa vina unii de la Bucuresti sa ne spuna ca nu este bine cum vrem noi. In ceea ce priveste discutiile pe partea economica, din cate am vazut, nu s-a facut nicio referire la componenta turistica pentru ca nu aparea in datele statistice. Asta pentru ca, in turism, jumatate din bani sunt la negru. Dar asta este situatia. Functioneaza foarte bine din banii astia. Pe hartie, la Bucuresti, iese altceva”, a replicat primarul.

Adevaruri economice si istorice

Presedintele Consiliului Judetean Constanta a continuat expunerea argumentelor in favoarea viitoarei regiuni Dobrogea. El a spus ca regionalizarea le va permite autoritatilor locale sa decida singure cum isi gestioneaza bugetul si activitatea. Constantinescu a dat exemplul serviciilor medicale de la Spitalul Judetean Constanta, ale carui sectii au fost modernizate, fara sprijin de la Guvern. „Acesta este doar unul din lucrurile pe care le-am facut fara sa avem sprijin de la centru. Avem proiecte comune cu cei de la Tulcea, un spital regional, drumul expres al Marii Negre. Vom fi regiune pentru ca asa este normal si avem si sustinerea MDRAP. Regiunea Dobrogea va avea bani pentru ca judetul Constanta este al doilea contribuabil la bugetul national, 15% din bugetul Romaniei fiind realizat de judetul Constanta, insa doar o mica parte din acesti bani se reintoarce in cele doua judete, Constanta si Tulcea. Daca pe competentele viitoarelor regiuni ar ramane o parte buna din bani la nivel local, atat Constanta, cat si Tulcea se vor dezvolta de 1.000 de ori mai repede”, a explicat Constantinescu.
Din punct de vedere istoric, judetele Constanta si Tulcea au un trecut comun, plecand de la greci, care au descoperit zona, au civilizat-o, prin construirea cetatilor istorice Tomis, Callatis, Istria, pentru ca apoi 600 de ani sa fie granita Imperiului Roman si, ulterior, parte componenta a Imperiului Otoman. „Din anul 1878, cand Dobrogea s-a intors la Romania, toate Guvernele pana in 1989 au avut in Dobrogea programe de colonizare, de dezvoltare a infrastructurii: podurile de la Harsova si Cernavoda, Portul Constanta, Centrala Nucleara de la Cernavoda, Canalul Dunare – Marea Neagra, Oil Teminal, cel mai mare depozit de produse petroliere din sud-estul Europei. Dupa aceea, in Dobrogea, in judetele Constanta si Tulcea, unde se regaseste si Delta Dunarii, nu s-a mai facut nimic”, a afirmat presedintele CJC.

Descentralizarea pe intelesul tuturor

Procesul de regionalizare-descentralizare a intrat in linie dreapta, dezbaterile la nivel national apropiindu-se de final. Concluziile nu pot fi inca trase, dupa cum spunea chiar vicepremierul Liviu Dragnea, sunt de facut inca multe analize pana cand poate fi prezentata noua harta administrativa a Romaniei. De ce avem nevoie de regionalizare? Pentru ca Romania trebuie sa se echilibreze in ceea ce priveste dezvoltarea economica. Chiar daca, in ultimii ani, Romania a cunoscut o dezvoltare la nivel national, decalajele dintre zonele prospere si cele sarace au ramas la fel sau chiar s-au accentuat. Este doar unul dintre multele argumente in favoarea procesului de regionalizare, care nu poate fi complet fara o descentralizare in adevaratul sens al cuvantului. Asa cum era si normal, exista si carcotasii de serviciu, care nu sunt de acord cu regionalizarea doar pentru ca nu au facut-o ei. Cei care spun „nu” regionalizarii invoca o crestere a birocratiei, instabilitatea legislativa sau costul ridicat al reformei. Nu acelasi lucru spuneau acesti „gica-contra” si in 2009, cand au fortat regionalizarea din pura specula politica.

Adevaruri despre regionalizare

Nu toti romanii se lasa influentati de dezinformarile lansate pe piata. Ei trebuie sa stie ca regionalizarea va insemna reducerea birocratiei si a aparatului administrativ. Cum? Avand in vedere ca regionalizarea si descentralizarea vor fi facute la pachet, la nivel de ministere se vor reduce drastic competentele, ceea ce implica, bineinteles, o diminuare a numarului de angajati. Cati romani stiu ca, in prezent, angajatii din administratia locala reprezinta doar 35% din numarul total al functionarilor publici? Cati stiu ca aparatele administrative centrale au organigramele incarcate, fara ca nimeni sa poata lua vreo masura? Regionalizarea si descentralizarea vor face acest lucru. Si, cum deconcentratele vor trece la nivelul consiliilor judetene, romanii nu vor mai fi obligati sa suporte aerele directorasilor numiti politic pe respectivele functii. Odata trecute deconcentratele la nivelul CJ-urilor, de aici este foarte simplu sa transferi competentele la nivelul cel mai apropiat de cetatean, adica spre orase, comune si sate. Ajungem astfel la ceea ce pana acum nu a existat decat pe hartie: „ghiseul unic”. Cat de bine ar fi ca, din 2014, locuitorii judetului Constanta sa mearga doar la sediul primariei pentru a-si rezolva problemele!
Sursa: www.telegrafonline.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*