Administrație locală

Primarul Ioan Suciu, in proces cu concesionarul Baltii Hazarlac

Conform declaratiilor primarului comunei Ciobanu, pe data de 27 octombrie are loc un alt proces la Harsova, impotriva lui Iulian Done, cel ce are intabulate 29 ha din islaz, neavand acte pe acestea.
„Acest Iulian Done a comis o ilegalitate, intrand pe terenul localitatii Ciobanu, facandu-le de-a lungul timpului zile fripte crescatorilor de animale. Din sase crescatori mai sunt doi, acestia primind amenzi si de 3.000 lei, pe motiv ca animalele lor polueaza apa. A facut nenumarate presiuni asupra lor, ba chiar a tras si cu pistolul dupa ei”, a declarat pentru Graiul Dobrogei, primarul Ioan Suciu.
Concesionarul celor 29 ha a intrat in razboi cu administratia locala din Ciobanu in anul 2008, cand Ioan Suciu a dorit intabularea zonei adiacente lacului. Proiectul viza elaborarea unui plan urbanistic pentru dezvoltarea zonei in scop turistic si de agrement. La acel moment, edilul sef a avut o mare surpriza cand a aflat ca islazul fusese deja intabulat de catre SC Florom SA, cu ajutorul unei firme din Buzau. In contractul de inchiriere al SC Florom SA se mentiona clar ca e vorba de 254 hectare luciu de apa, zero pasune, zero drumuri de acces, zero islaz. De aceea, Ioan Suciu a considerat ca e un abuz ca Iulian Done sa se extinda cu inca 29 de hectare pe islazul comunei. Nici cel din urma nu s-a lasat mai prejos si a actionat primaria in instanta dar si pe cei cativa crescatori de animale, gest ce a blocat dezvoltarea comunei, planurile edilului fiind mari pentru acest loc minunat.
In 2002, Compania Nationala Apele Romane a trecut in administrarea societatii Pestom amenajarea hidrotehnica Hazarlac. In actele primariei Ciobanu balta aparea ca fiind concesionata de Iulian Done, acesta neplatind nici un ban din ce ar fi trebuit sa reprezinte impozitul anual pe suprafata concesionata. In conditiile in care islazul si locul de pasunat din jurul baltii apartin in intregime Consiliului Local Ciobanu, Done nu face decat sa isi exercite in mod abuziv dreptul de asa-zis proprietar si asupra malurilor baltii concesionate. In mod normal el nu ar fi trebuit sa-si exercite dreptul decat asupra populatiei de peste din balta si asupra luciului de apa, dar nu asupra terenului dimprejurul concesiunii. Din cauza acestor abuzuri, Primaria Ciobanu l-a actionat in instanta pentru tulburare de posesie.
Balta Hazarlac, in suprafata de 254 de hectare, a aparut in urma cu aproximativ patruzeci de ani, in perioada comunismului, fiind destinata unui singur scop, strategic, acela fiind de amenajare hidrotehnica. Aflandu-se in imediata apropiere a Dunarii, inginerii hidrotehnicieni ai vremii au decis ca era cazul sa infiinteze in zona Ciobanu – Harsova mai multe amenajari hidrotehnice menite sa contracareze efectele unor inundatii in perioadele de maxima viitura de pe fluviul Dunarea. Conform planurilor, amenajarea hidrotehnica Hazarlac putea prelua un important surplus din revarsarile apelor Dunarii, totodata reusind protejarea unor intinse suprafete de culturi agricole (mii de hectare) si mai multe localitati rurale din jurul baltii, printre care si comuna Ciobanu.
„Cer instantei sa anuleze intabularea de pe cele 29 ha si de asemenea, cer remasurarea terenului, toate acestea putand fi posibile doar printr-o hotarare judecatoreasca. Sper din suflet sa castig acest proces ce tine de aproape de trei ani”, a declarat in incheiere Ioan Suciu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*