Administrație locală, Educație, Investiții

1,5 miloane de euro investiți în reabilitarea Grădiniței Zig-Zag din Ovidiu

Luni, 22 aprilie au fost deschise porțile Grădiniței Zig-Zag pentru  preșcolarii care vor învăța într-o clădire nouă, complet utilată și mult mai mare. Clădirea a fost reabilitată și extinsă, investiția s-a ridicat la suma de 1,5 milioane de euro.

La evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor de modernizare a grădiniței au participat Christina Verchere, reprezentant OMV, Radu Dudău, reprezentat ERG, George Scupra, primarul orașului Ovidiu, Sorin Mihai, inspectorul General de la ISJ Constanța, Mirela Sârbu, directorul grădiniței, zeci de copii și părinți.

„Este un proiect necesar pentru orașul nostru, care este în plină dezvoltare, iar noi aveam nevoie, în primul rând de extinderea grădiniței. Vorbim de un proiect la nivel național și, cu siguranță, vor urma și altele. În acest moment, în orașul Ovidiu și satele aferente sunt în derulare și alte proiecte în valoare de aproximativ 4 milioane euro. Unul dintre acestea va începe peste două săptămâni, în satul Culmea. Este vorba de reabilitare și eficientizare energetică. Finanțarea există și am dat ordinul de începere a lucrărilor. În aproximativ o lună începe și celălalt proiect, al liceului, apoi Școala Gimnazială ”Poet Ovidiu”. În afară de reabilitare și eficientizare energetică, un alt proiect este cel legat de dotări: digitalizare, table inteligente, laboratoare, calculatoare, tablete, laptopuri și tot ce mai trebuie pentru a aduce educația la standardele de astăzi”, a declarat George Scupra, primarul orașului Ovidiu.

Modernizarea instituției educaționale a fost realizată prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG) și finanțat de OMV Petrom. Grădinița Zig-Zag a beneficiat de consolidarea structurii clădirii și extinderea suprafeței cu două noi săli de clasă, precum și de renovarea energetică la standard nZEB, clădire cu un consum de energie aproape zero.

Odată cu finalizarea lucrărilor de renovare, clădirea din anii ‘50 a Grădiniței Zig-Zag a trecut din clasa energetică E în cea mai înaltă clasă de eficiență energetică, A. Consumul total anual de energie va fi diminuat cu peste 60%, iar nivelul emisiilor de carbon va fi de circa șase ori mai mic. La acest rezultat contribuie atât termoizolarea exterioară, cât și montarea tâmplăriei eficiente energetic și instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură. De asemenea, o parte din necesarul de energie al grădiniței va proveni din surse proprii, datorită noului sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter.

Lucrările realizate prin programul România Eficientă au constat în:

 • consolidarea structurii de rezistență a clădirii,
 • realizarea unui corp de legătură între clădirea grădiniței și fostul punct termic,
 • extinderea spațiului utilizabil cu 2 noi săli de clasă,
 • izolarea termică a acoperișului, pereților exteriori și pardoselii,
 • montarea tâmplăriei exterioare și interioare performante energetic,
 • instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură, centrală pe gaz și încălzire în pardoseală,
 • refacerea instalației de producere a apei calde menajere
 • înlocuirea instalației electrice și montarea unui sistem de iluminat cu corpuri de tip led
 • instalarea unui sistem de ventilație modern, cu recuperare de căldură
 • dotarea cu un sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter
 • instalarea parasolarelor din aluminiu, reglabile electric, la ferestrele puternic însorite.

Datorită amplului proiect realizat prin România Eficientă, Grădinița Zig-Zag va putea oferi copiilor și personalului didactic un mediu sigur, sănătos și confortabil, iar costurile de funcționare și întreținere vor fi mult diminuate.

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*