Actualitate

Localitatile constantene iau masuri pentru a preveni inundatiile

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis saptamana trecuta o avertizare de inundatii pentru tot sectorul romanesc al Dunarii, inclusiv judetul Constanta. Astfel mai multe localitati din judetul Constanta s-au aflat sub avertizare hidrologica de cod portocaliu.
Tudor Nadrag, edilul orasului Harsova a dispus masuri pentru prevenirea inundatiilor
„Ieri (16 martie) am participat la Prefectura la o intrunire comuna a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta si a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta unde am analizat problemele existente in zona si unde s-au dispus masuri in consecinta pentru inlaturarea efectelor nivelului ridicat al Dunarii”, a precizat Tudor Nadrag, primarul orasului Harsova.
Pentru a preveni inundatiile edilul a organizat echipe de oameni care au lucrat la decolmatarea canalelor de desecare din zona satului Vadu Oii si la completarea breselor tehnologice din digurile de aparare a orasului Harsova in zona Port si in zona Varos.
Totodata edilul a solicitat Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta pornirea statiilor de desecare din zona Harsova – Ciobanu.
„Cand aceste pamanturi au fost cucerite de sub ape, specialistii au conceput ca acestea nu pot fi exploatate decat prin functionarea statiilor de desecare. Dupa Revolutie, si mai cu seama in ultimii ani, din lipsa fondurilor acestea nu au mai fost repornite, astfel ca, in asemenea situatii au avut si cate 2000 de ha de terenuri cultivate inundate prin infiltratii. La ora actuala sunt inundate circa 880 de ha de terenuri cultivate. Functionarea acestor statii este absolut necesara cu atat mai mult cu cat contribuie la depresarea panzei freatice din zona si scoaterea de sub pericol a locuintelor din satul Vadu Oii a caror fundatie este afectata de fiecare data”, a precizat Tudor Nadrag.
De asemenea edilul considera ca reprezentantii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) ar trebui sa se implice in aceasta problema si sa gaseasca solutii pentru pornirea statiilor de desecare din zona. „ANIF actioneaza pe baza unor ordine interne, potrivit carora fermierii sunt obligati sa suporte cheltuielile energiei electrice, consideram ca nu este cazul aici, deoarece 40% din suprafata de ternuri apartine Agentiei Domeniilor Statului, care este un prost administrator, lipsit de interes. Fermierii din zona nu isi permit sa suporte si cheltuielile pentru aceasta institutie. ANIF trebuie sa inteleaga ca aceste canale de desecare au ajuns sa fie canale de inundare pentru ca sunt arhipline iar apa deverseaza si inunda terenurile”, a conchis Tudor Nadrag, edilul orasului Harsova.
La Garliciu au fost pornite statiile de desecare
Proprietarii de terenuri agricole din comuna Garliciu se confrunta cu inundatiile inca din anul 2010, cand Dunarea a rupt digul de aparare al comunei. O alta problema a acestora este cauzata de lacul de acumulare Hazarlic care deverseaza apa si inunda suprafetele de teren agricol. Primarul comunei Constantin Cimpoiasu a solicitat in mai multe randuri ajutorul autoritatilor judetene pentru remedierea situatiei.
„Dupa mai multi ani, in care am solicitat punerea in functiune a statiilor de desecare de catre ANIF, am fost in sfarsit auziti. La inceputul acestei luni cele doua statii de desecare din zona (exista o statie de desecare la Garliciu si una la Ciobanu) au fost pornite, insa pe cheltuiala proprietarilor de terenuri agricole. In prezent aproximativ 200 de hectare de terenuri agricole se afla sub ape. Speram ca in urmatoarele trei saptamani sa fie scoasa toata apa, iar terenurile sa poata fi lucrate de proprietari”, a precizat Constantin Cimpoiasu, primarul comunei Garliciu.

Dunarea a inundat si comuna Topalu
Cresterea nivelului Dunarii a afectat si comuna Topalu. Conform declaratiilor viceprimarului comunei, Ion Jipa, in localitatea Capidava au fost inundate 9 hectare de pasune iar in localitatea Topalu au fost inundate: 57 de hectare de pasune, 8 hectare de teren arabil si 12 gradini in suprafata de 2,5 hectare.
„Avand in vedere avertizarile meteorologice s-a constituit la nivelul comunei Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta in cadrul caruia au fost luate o serie de masuri pentru a preveni inundatiile. Astfel am dispus protejarea digurilor prin consolidare cu pamant si piatra, lucrare executata cu utilajele primariei. De asemenea in caz de nevoie putem conta si pe utilajele societatilor agricole din zona”, a precizat la sfarsitul saptamanii trecute, Ion Jipa, viceprimarul comunei.
Una din prioritatile administratiei locale este protejarea pasuni indiguite, in suprafata de 244 hectare. Am luat masuri de consolidare a digului din zona pasunii de 244 de hectare, acesta fiind cea mai productiva din comuna. Pana la acesta data nu a fost insamantata, se asteapta iesirea de sub cod portocaliu de inundatii, a mai precizat edilul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*