Resuscitarea satului romanesc

Noiembrie 2007, Bogdan Chirita

Actualitate

Intrati partial in Europa, romanii au fost descoperit grave discrepante. Abandonat in urma cu mult timp, spatiul rural romanesc a starnit noilor frati europeni groaza: lipsa apei si a electricitatii sunt insa principalele probleme cu care se confrunta populatia de la sat. Despre canalizare, conducte de gaze, internet si drumuri asfaltate nici nu mai incape vorba. Nici macar copiii nu au fost scutiti de tristetea adultilor, iar scolile abia in utimul timp au intrat in programe nationale de modernizare. Aproape de Europa si totusi departe, copiii taranilor inca isi mai cara ghiozdanele prapadite prin noroaie si praf, caci autoritatile pietruiesc in prima faza doar strazile principale. Si cand in clasa este frig si miroase a murdar, iar acasa este la fel de frig si bei apa cu nitrati, cu siguranta ca nu vei ajunge un adult destoinic.
Autoritatile europene au oferit zeci de ocazii oficialilor din Romania pentru imbunatatirea conditiilor de viata din mediul rural, iar o parte dintre alesi au facut tot ce le-a stat in putinta pentru accesarea fondurilor. Mai sunt insa destule sate si comune uitate de primarii si consilierii mult prea ocupati fie cu propriile afaceri, fie cu certurile politice. Mai nou, Guvernul a decis infiintarea Fondului pentru dezvoltarea satului romanesc, in scopul modernizarii si al cresterii confortului in spatiului rural. Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca a luat aceasta decizie avand in vedere semnalele pe care le-a primit in timpul deplasarilor in tara si a discutiile cu primarii si autoritatile locale. Dezvoltarea infrastructurii va transforma satul romanesc. Aceasta este premisa pentru asigurarea unei vieti civilizate si pentru atragerea de investitii”, sustin reprezentatii Guvernului. Din acest fond vor fi finantate proiecte de investitii din infrastructura rurala: drumuri de interes local, sisteme de alimentare cu apa, de canalizare si epurare, platforme de deseuri, Banii de la buget care vor intra in acest fond se vor alatura fondurilor europene. Am dorit sa identificam aceste sume pentru finantarea proiectelor mari, indeosebi pentru localitatile care nu dispun de resurse pentru finantarea lor. Banii vor putea fi folositi in functie de nevoile localitatilor”, a argumentat primul-ministru. Finantarea acestui fond va fi asigurata, in cea mai mare parte, de la bugetul de stat. O alta sursa de finantare se va constitui din impozitul platit de contribuabili pentru transferul proprietatilor imobiliare. Prin modificarea Codului fiscal, Guvernul a decis ca aceste fonduri sa intre integral la bugetul de stat, pentru a fi destinate proiectelor de dezvoltare rurala.
Ramane de vazut daca autoritatile locale vor face tot ce le sta in putinta pentru accesarea fondurilor care pot schimba fata satelor romanesti.

Album foto

 • Articole din editia din data de Noiembrie 2007

 • Resuscitarea satului romanesc

  Actualitate
 • Interviu cu Presedintele Traian Basescu

  Actualitate
 • Modernizarea caminului cultural la Pecineaga

  Actualitate
 • Investitii austriece in eoliene la Negru Voda

  Actualitate
 • Investitii in satul General Scarisoreanu

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771