Interviuri

(Interviu cu domnul comisar VASILE DOGARU, commandant al Politiei Municipiului Medgidia)

Reporter.Domnule comnadant, sincere felicitari pentru numirea, prin concurs, in aceasta functie.Cu ce ganduri porniti la drum in aceasta onoranta calitate?
Vasile Dogaru.Va multumesc mult, dumneavoastra si redactiei ziarului Graiul Dobrogeirdquo;. Mi-am propus in primul rand sa fiu sanatos. Vreau sa creez o noua echipa, cu o alta mentalitate si o alta viziune in abordarea sarcinilor ce ne revin noua ca institutie. De asemenea, sa nu insel asteptarile sefilor mei, a colegilor, si nu in ultimul rand a cetatenilor municipiului.

Reporter. in aceasta ordine de idei, ce mesaj de inceput transmiteti concitadinilor dumneavoastra?
Vasile Dogaru.Le spun, punctual, urmatoarele:
– sa aiba incredere in Politia Municipiului si in mine personal,
– promit ca fenomenul infractional va scadea,
– voi fi un aprig si inversunat dusman al celor ce traiesc dupa falsul dicton: mie mi se cuvine oricat si oricum si pot face orice vreau”,
– voi fi o persoana deschisa tuturor cetatenilor, fara discriminare, care au nevoie de ajutor si sprijin.

Reporter.Frumos spus. Dupa cate va cunosc, de vreo 30 de ani, sunt sigur ca va veti tine de cuvant.Spuneti-mi, cate politii exista in municipiul nostru?
Vasile Dogaru.Sunt doua: Politia Municipiului si Politia Comunitara, coordonata direct de catre Primarie.Politia municipiului este structurata pe mai multe linii de munca, astfel:
1.Biroul de investigatii criminale (fosta politie judiciara), care se ocupa de cercetarea infractiunilor cu violenta, furturi din locuinte, de si din autoturisme, infractiuni la viata sociala (prostitutie, proxenetism) si tot ce decurge din infractiunile prevazute de crima organizata, trafic de inscrisuri, trafic de persoane, de armament, munitie etc.
2.Biroul de investigare a fraudelor (fostul birou economic), care se ocupa cu infractiuni de genul delapidare, evaziune fiscala, abuz in serviciu, tot felul de falsuri, infractiuni la legea contabilitatii, contrafaceri de marfuri, luare si dare de mita.Aceasta din urma este de competenta procurorului.
3.Biroul de ordine publica in competenta caruia intra infractiunile prevazute in Dispozitia 200/2005 a ministerului nostru, respectiv distrugerea si distrugerea din culpa in forma simpla, loviri sau alte violente, vatamare corporala, abandon de familie, nerespectarea hotararilor judecatoresti, violare de domiciliu, ofensa adusa insemnelor si autoritatilor, raspandirea de materiale obscene, etc.
4.Biroul cercetari penale, care este un filtru intre Politia Municipiului si Parchetul de pe langa Judecatoria Medgidia.Practic, preia dosarele de la formatiunile operative, le definitiveaza si le inainteaza Parchetului.
5.Formatiunea cazier judiciar si evidenta operativa, unde se tin dosarele cu autori cunoscuti (A.C) si autori necunoscuti (A.N.) si o camera cu corpuri delicte unde se depun bunurile confiscate de catre politisti, ridicate prin procese verbale de contraventie sau dosare penale.
6.Formatiunea criminalistica, ce se ocupa cu preluarea si prelucrarea de urme ce sunt gasite in campul infractional cu ocazia cercetarii la fata locului.

Reporter.Ce sunt Politia de Proximitate si Politia Rurala? Sunt nou aparute in peisajul municipiului nostru.
Vasile Dogaru. Aveti dreptate. Politia de Proximitate face parte integranta din Biroul de ordine publica a Politiei Municipiului si se subordoneaza direct sefului biroului, fiind alcatuita din trei agenti, impartiti pe trei zone ale municipiului, avand atributiuni mai ample si mai complexe decat vechii sectoristi. Politia Rurala face parte integranta din Biroul politiei rurale, ce se afla in cadrul Politiei municipiului, avand in subordine noua posturi de politie:Poarta Alba, Castelu, Cuza Voda, Tortomanu, Ciocirlia, Cobadin, Adamclisi, Deleni si Pestera.

Reporter.Dupa demilitarizarea Politiei, putina lume cunoaste noile grade profesionale ale politistilor. Sincer printre acestia se numara si subsemnatul. Rog sa faceti echivalarile de rigoare.
Vasile Dogaru. Este normal. Si mie mi-a venit greu la inceput. Deci, la ofiteri: subinspector = sublocotenent, inspector = locotenent major, inspector principal = capitan, subcomisar = maior, comisar = lt. colonel, comisar sef = colonel, chestor = general. La subofiteri: agent (cu o singura tresa) = sergent major, agent principal (cu doua trese) = plutonier, agent sef adjunct (cu trei trese) = plutonier major, agent sef (cu patru trese) = plutonier adjutant si agent sef principal (cu cinci trese) = plutonier adjutant principal.

Reporter.Promit ca le voi invata pe de rost! Unde se incadreaza Politia Rutiera?
Vasile Dogaru. Din pacate, nu mai este in subordinea noastra! Suntem nemultumiti atat noi cat si Primaria Medgidia ca pe raza municipiului nu mai exista o formatiune de circulatie in subordine directa. Ea face parte din Inspectoratul de Politie Judetean, Biroul Drumuri Nationale Europene, Tronson D.N. 22 C Medgidia. Ei au datoria sa ne informeze prin rapoarte, de evenimentele rutiere.

Reporter. Degeaba va injura atunci cetatenii…Cu ce cazuri deosebite v-ati confruntat in ultima perioada
Vasile Dogaru.Cu talharii. O sa va rog, ca periodic un reporter al ziarului sa ne contacteze pentru detalii. Cetatenii trebuie informati!

Reporter. Vom tine cont de sugestie. in incheiere, inca o data felicitari, spor la munca, sanatate si sa aveti parte de cat mai putine evenimente, ca sa puteti intra linistiti in somaj, spre linistea si siguranta noastra.
Vasile Dogaru. Sa dea Dumnezeu! Ca cetatean al orasului ii rog pe concitadinii mei sa tina cont de faptul ca si politistii sunt oameni !

Reporter. Politia e cu noi. Va multumesc.
Vasile Dogaru. Si eu va multumesc si va astept cu placere oricand!

A consemnat,
Marcel Moldoveanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*