Clarificari privind banii pentru dezvoltare rurala

14 Septembrie 2007, Bogdan Chirita

Reportaje

Primele fonduri pentru dezvoltare rurala vor veni numai dupa aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, in luna decembrie sau la inceputul lunii ianuarie, a declarat Cornelia Harabagiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Din acesti bani vom acorda un avans de 20 % pentru beneficiarii publici sau privati care au depus proiecte pe patru masuri din PNDR propuse de noi si agreate de CE”, a precizat Harabagiu. Desi proiectele de finantare pe cele patru masuri ale PNDR vor putea fi depuse la finalul lunii octombrie, contractele de finantare vor fi semnate abia dupa aprobarea PNDR.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au declarat ca lanseaza campania de depunere a proietelor mai devreme de aprobarea efectiva a PNDR, deoarece sunt o serie de proiecte de investitii depuse inca din 2006 pe programul Sapard care au ramas fara bani si practic ar putea fi finantate din masurile PNDR. Beneficiarii isi pot pregati aceste proiecte, pot sa faca anumite modificari daca este cazul, astfel incat, in momentul in care avem aprobarea oficiala de la Bruxelles pentru PNDR, sa poata fi semnate si contractele de finantare”, a precizat Harabagiu.

Cele patru masuri din PNDR pentru care se vor putea depune proiecte din 2007 vizeaza sprijinul pentru zonele montane (defavorizate), managementul resurselor naturale in agricultura si silvicultura, masura de renovare si dezvoltare a satelor si modernizarea exploatatiilor agricole. Aceste masuri beneficiaza in urmatorii sapte ani de peste 4,6 miliarde de euro, numai pentru 2007 fondurile alocate dezvoltarii rurale depasind 741 milioane de euro.

Primele comentarii si recomandari din partea Comisiei Europene (CE) pentru aceste masuri vor fi facute in data de 23-25 septembrie, iar ghidul va fi lansat la mijlocul lunii octombrie, dupa discutiile programate cu reprezentantii CE la Bucuresti, la inceputul lunii octombrie.

PNDR a fost inaintat oficial spre aprobare in data de 29 iunie 2007, fiind declarat admis de catre Comisia Europeana la finele lunii iulie. Documentul va fi supus unei analize detaliate de catre serviciile CE, urmand ca, in baza pozitiei emise de acestea, sa inceapi din toamna o serie de discutii tehnice intre oficialii MADR si cei europeni, astfel incat pana in luna decembrie sa fie obtinuta aprobarea oficiala.

(Sursa: Rompres)

Album foto

 • Articole din editia din data de 14 Septembrie 2007

 • Programul Campionatului Judetean de fotbal 2007-2008 Seria "Nord" TUR

  Reportaje
 • Clarificari privind banii pentru dezvoltare rurala

  Reportaje
 • A doua sesiune a sprijinului pentru construirea/ finalizarea caminelor culturale la sate

  Reportaje
 • Programul Operational Regional in faza de lansare pe domenii

  Reportaje
 • Conditii mai bune pentru prescolarii din Vulturu

  Reportaje
 • Articole din aceeasi categorie

 • Medgidienii sunt nemultumiti de actuala conducere a Primariei

  Reportaje
 • Zilele Medgidiei - atac la buzunarele participantilor

  Reportaje
 • PSD vrea sa dea alocatie de 200 lei pana la majorat

  Reportaje
 • Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi de 85% din venituri

  Reportaje
 • Platile directe catre fermieri dupa 20 februarie

  Reportaje
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771