Actualitate

Posibila poluare cu tritiu la Cernavoda

Organizatia internationala de mediu Greenpeace a prezentat un studiu referitor la emisiile de tritiu de la CNE Cernavoda. Greenpeace a cerut expertului independent, Dr. Ian Fairlie din Marea Britanie, sa realizeze studiul ale carui concluzii ridica semne de intrebare. Expertul recomanda ca femeile insarcinate, mamele care alapteaza si copiii (sub 4 ani) sa nu locuiasca la mai putin de 10 kilometri de centrala nucleara de la Cernavoda, iar oamenii care locuiesc la distante mai mici de 5 kilometri de centrala sa nu consume produse din gradinile proprii, din stupi, livezi sau fructele salbatice ce cresc in apropierea centralei. Studiul cere, de asemenea, crearea unei comisii care sa analizeze emisiile de tritiu de la Cernavoda si recomanda ca planurile pentru Cernavoda 3 si 4 sa fie oprite pana la finalizarea cercetarilor.
Cercetarile au fost prezentate in fata unor oameni de stiinta romani, reprezentanti ai NuclearElectrica, CNCAN, Agentiei Nucleare, Ministerului Mediului si Ministerului Economiei si Finantelor, primarului orasului Cernavoda, Gheorghe Hansa, si ai altor institutii. Tipul de reactor CANDU 6 care este folosit la Centrala NuclearElectrica de la Cernavoda este cunoscut pentru emisiile de tritiu mult mai mari decat la alte tipuri de reactoare. Chiar si in domeniul stiintific exista multe incertitudine referitoare la efectele tritiului asupra sanatatii. Autoritatile ar trebui sa ia in serios aceste incertitudini si sa actioneze preventiv, in loc sa expuna populatia la acest risc”, sustine dr. Fairlie. Jan Haverkamp, consultant pe probleme de energie in cadrul Greenpeace Europa Centrala si de Est, apreciaza totodata ca evaluarea impactului asupra mediului pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda minimizeaza dezbaterea referitoare la tritiu. Nici macar propunerea pentru autorizatia de mediu pentru Unitatile 1 si 2 care a fost emisa acum 2 zile nu reflecta aceasta dezbatere. Greenpeace considera acest lucru inacceptabil si este de parere ca locuitorii din Cernavoda au dreptul sa ia decizii pe baza informatiilor complete despre acest subiect.rdquo;
in comentariile adresate Ministerului Mediului se cere un studiu mai echilibrat care sa contina si aspectele negative al acestei tehnologii, cum ar fi efectele unor accidente de proportii mari, riscul unor atacuri teroriste, efectul producerii combustibilului nuclear, lipsa unei solutii pentru problema deseurilor nucleare si riscurile emisiilor de tritiu toate acestea lipsind in raportul actual.
in replica, edilul din Cernavoda, Gheorghe Hansa, neaga posibila poluare cu tritiu si apreciaza ca nu este timpul si locul pentru declaratii alarmiste, care sa creeze haos in oras. Pentru clarificarea lucrurilor, autoritatile locale in parteneriat cu organizatia Greenpeace au organizat ieri o dezbatere publica, al carei scop a vizat informarea cetatenilor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*