Antoneta Prodan, viceprimarul suspendat din Castelu a câștigat procesul intentat de Prefectul Județului Constanța

Octombrie 2021, Bogdan Chirita

Administratie locala

Luni, 25 octombrie, Antoneta Prodan a câștigat pe fond, procesul de contencios-administrativ în care Prefectul județului Constanța a cerut anularea hotărârii Consiliului Local Castelu privind alegerea viceprimarului comunei. Tribunalul Constanța a constatat că acțiunea Prefectului a fost introdusă prea târziu, obligând ca urmare Instituția Prefectului să achite cheltuieli de judecată în valoare de 3.570 de lei. Hotărârea judecătorească poate fi atacată cu recurs.
Amintim, că la începutul lunii septembrie, Prefectul Silviu Coșa, a atacat la instanța de contencios-administrativ a Tribunalului Constanța hotărârea Consiliului Local Castelu prin care aleșii locali și-au ales viceprimarul, în persoana Antonetei Prodan – consilier PMP. Hotărârea fusese adoptată pe 6 noiembrie 2020. 
Din punct de vedere legal, Prefectura avea un termen de șase luni pentru a exercita controlul de legalitate în privința hotărârii. Cu toate acestea, acțiunea în anulare a fost depusă de Prefectură abia după zece luni.
Prefectul, Silviu Coșa a motivat o incompatibilitate din perioada 2012 – 2013, când Antoneta Prodan a deținut funcția de viceprimar și reprezentant (neremunerat) al primarului în Consiliile de Administrație ale școlilor din localitate. Astfel, prefectul a opinat că Antoneta Prodan nu mai poate ocupa în condițiile legii funcția de viceprimar al comunei Castelu. 
În realitate, conform legii, starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate. Nu la distanță de două mandate! Mai mult decât atât, în 2020, Antoneta Prodan a fost aleasă legal consilier local, iar după validarea mandatului de către instanța judecătorească a avut dreptul să candideze, la fel de legal, și la funcția de viceprimar. 
Prezentăm în finalul articolului, minuta hotărârii Tribunalului Constanța, prin care a fost respinsă acțiunea Prefectului:
“Admite excepția tardivității formulării acțiunii, invocată de pârâta PRODAN ANTONETA. Respinge acțiunea formulată de reclamantul PREFECTUL JUDEŢULUI CONSTANŢA, în calitate de reprezentant al Instituției PREFECTULUI – Județul Constanța, în contradictoriu cu pârâtele COMUNA CASTELU prin PRIMAR şi CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI CASTELU, şi pârâta PRODAN ANTONETA, ca tardiv formulată. Obligă reclamantul către pârâtă la plata sumei de 3570 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Constanța – Secția Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunțată, azi, 25.10.2021, în conformitate cu disp. art 402 C.pr.civ, prin punerea soluției la dispoziția părților prin grefa instanței.”

Articole din editia din data de Octombrie 2021

 • Lucrările de înființare a trotuarelor din Cogealac sunt în plină desfășurare

  Administratie locala
 • Lucrări de asfaltare a drumurilor din Osmancea

  Administratie locala
 • Străzile Șipotei și Cantonului din Văleni au fost pietruite

  Administratie locala
 • Podul existent pe DC 38 Băneasa – Tudor Vladimirescu a intrat în reparații

  Administratie locala
 • Rețeaua electrică pentru uz casnic din Istria va fi extinsă

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Cobadin a lansat serviciul online etax

  Administratie locala
 • Casa Tineretului din Cobadin va fi reabilitată. Primăria a solicitat finanțare de la Administrarea Fondului de Mediu

  Administratie locala
 • Lucrări de împrejmuire a dispensarului medical din Dobromir

  Administratie locala
 • Proiect pentru reabilitarea trotuarelor din Băneasa

  Administratie locala
 • Locuitorii din Floriile vor avea rețea de apă

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771