Sănătatea locuitorilor în atenția primarului Mariana Gâju

Iulie 2021, Lacramioara Chirita

Sanatate

Primăria comunei Cumpăna în parteneriat cu Societatea Română de Hipertensiune și cu Fundația «Viața fără hipertensiune» implementează proiectul național, Studiu  Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România – follow-up 2020 – SEPHAR. 
Proiectul SEPHAR este condus de doamna profesor doctor Dorobanțu Maria a ajuns la etapa a patra de urmărire și constă în realizarea de investigații gratuite constând în analize de sânge și urină uzuale, precum și alte investigații medicale (electrocardiogramă) și indicele gleznă/braț (pentru afectarea arterială dată de hipertensiune).
„Este foarte important că în comună, acasă la noi, a venit un medic specialist cu o echipă profesionistă care a recoltat probe de sânge și urină și locuitorii nu au mai fost nevoiți să se deplaseze la Constanța, la diferite cabinete medicale. Mai mult decât atât, toți pacienții au fost consultați de medicul cardiolog”, a precizat primarul, Mariana Gâju.
În cadrul întâlnirii, edilul a expus medicului Parepa Irinel Raluca posibilitatea pe care o are administrația locală de a pune la dispoziția medicilor de diverse specialități (reumatolog, cardiolog, diabetolog) cabinetele medicale din cadrul Centrului Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală Cumpăna, pentru ca aceștia să efectueze consultații pentru locuitorii comunei.
În zilele de 15-16 iulie 2021 în cadrul Centrului Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală un număr de 64 persoane din comuna Cumpăna, cu vârste cuprinse între 20 ani - 80 ani au beneficiat de investigații constând în analize de sânge și urină uzuale, precum și alte investigații medicale (electrocardiogramă) și indicele gleznă/braț (pentru afectarea arterială dată de hipertensiune).
Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de mortalitate în țările dezvoltate economic. În România, boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor. Principala cauză a bolilor cardiovasculare, atât la nivel internațional, cât și în țara noastră este reprezentată de hipertensiunea arterială, boală definită prin prezenta unor valori constant crescute ale tensiunii arteriale.

Articole din editia din data de Iulie 2021

 • Educația o prioritate pentru autoritățile din Corbu

  Sanatate
 • Se reface covorul asfaltic pe strada Eroilor din Ciobanu

  Sanatate
 • Ședință de Consiliu Local extraordinară la Castelu

  Sanatate
 • PRIMĂRIA COMUNEI SILIȘTEA - Anunț public privind decizia etapei de încadrare

  Sanatate
 • Ședință de Consiliu Local la Pecineaga

  Sanatate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Sănătatea locuitorilor în atenția primarului Mariana Gâju

  Sanatate
 • Primăria Siliștea vine în sprijinul locuitorilor care doresc să se vaccineze împotriva Covid 19

  Sanatate
 • Cumpăna este pregătită pentru a avea funcțional centrul de vaccinare

  Sanatate
 • Salvați Copiii România a dotat secția de neonatologie a Spitalului Municipal Medgidia cu aparatură medicală vitală prematurilor

  Sanatate
 • Crucea Rosie Germană în vizită la Medgidia

  Sanatate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771