Mobilitatea urbana: orase mai verzi, cu trafic fluid si sigur

Octombrie 2007, Bogdan Chirita

ActualitateComisia a adoptat recent cartea verde Catre o noua cultura a mobilitatii urbane”, lansand o dezbatere pe marginea principalelor aspecte legate de mobilitatea urbana: orase mai verzi, cu un trafic fluid, mobilitate urbana mai inteligenta si un transport accesibil si sigur pentru toti cetatenii europeni. Cu aceasta carte verde, Comisia doreste sa identifice, in colaborare cu toate partile interesate, obstacolele care ar putea sta in calea succesului mobilitatii urbane si modalitatile de indepartare a acestora, informeaza site-ul oficial al Uniunii Europene (europa.eu.int).
in pofida diferentelor dintre ele, orasele europene se confrunta cu probleme similare: aglomeratia, schimbarile climatice, poluarea, nivelul scazut de securitate. Cartea verde isi propune sa atraga atentia europenilor asupra dimensiunii urbane a politicii transporturilor si sa indrepte lumina reflectoarelor asupra politicilor inovatoare pe care le pun in aplicare orasele deschizatoare de drumuri in acest sens, a afirmat vicepresedintele Jaques Barrot, Comisarul pentru transporturi. Obiectivul meu este acela de a afla ce poate face Europa pentru a sprijini aceste politici, a adaugat Barrot.
Cartea verde prezinta o serie de probleme de politici pe tema mobilitatii urbane si include douazeci si cinci de intrebari deschise vizand rezolvarea acestor probleme. Intrebarile abordeaza, printre altele, modalitatile de imbunatatire a transportului in comun, de intensificare a utilizarii tehnologiilor ecologice si cu consum scazut de energie, de promovare a mersului pe jos si pe biciclete si de protejare a drepturilor calatorilor care folosesc transportul public.
Alte intrebari analizeaza ideea unui program de etichetare pentru orasele care isi asuma rolul de deschizatoare de drumuri, elaborarea unor linii directoare pentru zonele verzi cu masuri restrictive si promovarea introducerii unui sistem de taxare a utilizatorilor carosabilelor urbane.
Cartea verde stabileste o agenda europeana pentru mobilitatea urbana respectand, in acelasi timp, responsabilitatile autoritatilor locale, regionale si nationale din acest domeniu. Comisia doreste sa lanseze o dezbatere pe marginea modalitatilor optime in care poate permite dezvoltarea unei noi culturi a mobilitatii urbane in Europa.
Cartea verde marcheaza debutul unei noi etape de consultare si urmeaza sa fie dezbatuta de catre institutiile europene.
Cetatenii si factorii interesati sunt invitati sa comunice Comisiei opiniile pe marginea acestui subiect pana la 15 martie 2008. La inceputul toamnei 2008, va urma un plan de actiune privind mobilitatea urbana. Pentru fiecare masura propusa pe care o va include, acest plan de actiune va indica un termen-limita pentru punerea efectiva in aplicare a acesteia si va identifica responsabilitatile diferitilor actori, acordand in acelasi timp respectul cuvenit principiului subsidiaritatii.
Publicarea cartii verzi a fost anuntata in cadrul revizuirii intermediare a Cartii albe privind transporturile. Ea se numara printre cele douazeci si una de prioritati strategice ale Comisiei pentru anul 2007.
(Sursa: Afacerea CCIB)

Album foto

 • Articole din editia din data de Octombrie 2007

 • Energie electica in noile cartiere din Poarta Alba

  Actualitate
 • Mobilitatea urbana: orase mai verzi, cu trafic fluid si sigur

  Actualitate
 • Dezvoltarea satelor asteapta guvernul sa lanseze PNDR

  Actualitate
 • Vine Panairul !

  Actualitate
 • Festivalul National Muzica Usoara DanS - Medgidia 2007

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771