Elevii din Ciocîrlia implicați în proiectul aRomânia în sărbătoarea

Martie 2019, Lăcrămioara Chiriță

Educatie

Pe data de 14 martie, elevii Școlii Gimnaziale nr.1 din Ciocîrlia au participat la o nouă etapă a proiectului școlar-educațional aRomânia în sărbătoarea, aflat la a II-a ediție. Proiectul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural a" Patrimoniu, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională aCultul Eroilor Regina Mariaa, filiala Constanța, Asociația aCasa Mării Negre/Black Sea Housea, Constanța, Biblioteca Județeană aIoan N. Romana Constanța și Asociatia militarilor veterani și veteranilor cu dizabilități, Sucursala Constanța, în colaborare cu artistul Walter Ghicolescu.
Anul 2019 este declarat de către Patriarhia Română aAnul omagial al satului românesca, al preoților, învăţătorilor şi primarilor gospodari, pentru ca satul românesc este mândria culturii și a istoriei acestei țări. Aici s-au născut și au crescut oameni de renume, importanți scriitori, poeți, muzicieni.
În acest context, joi, 14 martie 2019, la Școala Gimnazială nr. 1 Ciocârlia, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului școlar-educațional aRomânia în sărbătoarea, aflat la a II-a ediție. Printre invitații speciali s-a numărat și istoricul Cristian Cealera.
La activitatea organizată de școala Ciocîrlia au participat reprezentanți ai instituțiilor partenere, elevi, părinți, cadre didactice și primarul comunei, Traian Dragomir. Cu o donație de carte din partea Bibliotecii I.N. Roman s-a aflat printre elevii din Ciocârlia și bibliotecarul Ștefan Pleșoianu.
Invitații au admirat expoziția de costume populare muscelene din zona Câmpulung Muscel, județul Argeș amenajată de gazde în holul instituției de și au urmărit prezentarea aScoala Ciocîrlia ieri și azi - instituție emblematică a satului Ciocîrliaa. aDatorită unui catalog școlar din 1918 știm că școala din Ciocîrlia ar fi de vârsta României Mari, chiar dacă prima sală de clasă se pare că s-ar fi înființat în 1908a, a declarat Florica Nicolae, directorul unității de învățământ.
Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre, le-a creat copiilor din Ciocîrlia, o Poveste despre prezent cu eroii timpurilor noastre. Interactiv au stabilit că un erou al zilelor noastre are nevoie de: cultură, credință, curaj și cinste.
a32 de plugari din comuna Ciocîrlia au murit pe câmpul de luptă în primul Război Mondial, 6 au rămas invalizi și tot atunci 58 de copii au rămas orfani. Jertfa lor nu a fost în zadar și au contribuit la întregirea României. Peste ani, copiii eroilor din 1916-1918, au plecat în cel de-al doilea Război Mondial. 19 dintre ei, printre care și învățătorul satului și-au pierdut viațaa le-a spus participanților Remus Macovei, președintele Asociației Cultului Eroilor aRegina Mariaa din Constanța.
Primarul Traian Dragomir a povestit că bunicul său, mocan din părțile Sibiului, de la Săliștea a venit în Ciocîrlia. El și tatăl său s-a născut aici. Se mândrește cu o tânără care a învățat la Ciocîrlia și care a ajuns comandant de navă, dar și cu cele 83 de societăți care au în jur de 200 de angajați, cu școlile dotate corespunzător și cu cele 5 lăcașe de cult ( 2 ortodoxe, 2 moschee și una pendicostală).
Elevii din Ciocîrlia le-au prezentat invitaților Legenda comunei Ciocîrlia și un scurt moment artistic. În încheiere, artistul Walter Ghicolescu a încântat participanți cu câteva din câtecele sale.
Proiectul aRomânia în sărbătoarea va continua și în alte școli rurale. Tema dedicată acestui semestru școlar este: aFigura emblematică a satului românesca.

Album foto

 • Articole din editia din data de Martie 2019

 • Prioritățile administrației locale Dobromir pentru acest an

  Educatie
 • Colectarea gunoiului din comuna Ciobanu va fi realizată de Iridex Group Salubrizare

  Educatie
 • Primăria Băneasa a lansat proiectul aResurse şi iniţiative comune dedicate mediului înconjurător (JOYRIDE)a

  Educatie
 • Copiii din Tuzla participă la activități în cadrul programului aȘcoala Altfela

  Educatie
 • Proiect pentru reabilitarea parcului din centrul comunei Pantelimon

  Educatie
 • Articole din aceeasi categorie

 • Burse de merit pentru elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna

  Educatie
 • Toamna sosește cu premii în municipiul Medgidia

  Educatie
 • Școala din Vulturu – dovada că și în mediul rural se poate studia la standarde înalte

  Educatie
 • Cursuri de canto și dansuri populare pentru copiii din Amzacea

  Educatie
 • Cristian Ștefan Avram, elevul care a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, premiat de Primăria Municipiului Medgidia

  Educatie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771