Ministerul lasa producatorii de legume si fructe sa piarda banii europeni

31 August 2007, Bogdan Chirita

Actualitate

Nici un eurocent din cei 1,5 miliarde de euro destinate acestui sector risca sa nu intre in buzunarele producatorilor romani. Romania poate pierde finantarea europeana pentru grupurile de producatori din sectorul legume si fructe, pentru ca Ministerul Agriculturii conditioneaza acest ajutor de o vanzare de cel putin un milion de euro anual. Suma este de aproximativ 20 de ori mai mare fata de capacitatea reala de productie a grupurilor autohtone.
Nu este exclus sa ajungem la o asemenea dezvoltare, in timp, dar acum nu exista niciun grup de producatori care sa vanda legume si fructe de un milion de euro anual”, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei. Sunt si voci care sustin ca statul roman ar fi putut sa amane adoptarea acestui act normativ.
Acest ordin este prematur, nu trebuia elaborat. Pe de o parte, trebuia sa asteptam aprobarea reformei din sectorul legume si fructe din cadrul Uniunii, in functie de care vom modifica din nou legea. Pe de alta parte, trebuia sa profitam de perioada de tranzitie pana in 2009 si sa facem legislatia in functie de realitatea din teren”, spune fostul consilier in cadrul MADR, Cornelia Ionescu.
Aceasta a precizat ca, pana la sfarsitul lunii iulie, Ministerul Agriculturii a recunoscut 49 de grupuri de producatori din sectorul legume si fructe. Fermierii romani nu doresc sa se asocieze si Ministerul Agriculturii ar fi trebuit sa gaseasca o modalitate reala de incurajare. Chiar si grupurile existente sunt diferite de cele din Uniunea Europeana, fermierii vand mai mult separat, chiar daca apartin unui grup”, a explicat Cornelia Ionescu.
Scopul declarat al Comisiei Europeane este de a intari organizatiile de producatori in fata marilor grupuri de distributie, pentru a-si negocia preturi mai bune. Totodata, institutia urmareste introducerea unor mecanisme pentru gestionarea crizelor si incurajeaza consumul de fructe si legume prin campanii publicitare.

(Sursa: Adevarul)

Album foto

 • Articole din editia din data de 31 August 2007

 • MDLPL a lansat portalul de sprijinire a beneficiarilor Programelor de Cooperare Teritoriala Europeana

  Actualitate
 • Ministerul lasa producatorii de legume si fructe sa piarda banii europeni

  Actualitate
 • Pregatiri pentru accesarea fondurilor pentru dezvoltare rurala

  Actualitate
 • Horoscop

  Actualitate
 • Pestera Casian, la cheremul ignorantei si nepasarii calugarilor

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771