Pregatiri pentru accesarea fondurilor pentru dezvoltare rurala

31 August 2007, Bogdan Chirita

Actualitate

Ministerul Agriculturii va organiza o licitatie pentru selectarea bancilor care vor gestiona credite acordate agricultorilor, din bugetul Ministerului Agriculturii, pentru finantarea unor proiecte contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Licitatia va fi organizata dupa aprobarea de catre Comisia Europeana a Planului National de Dezvoltare Rurala. Va fi stabilit un plafon, adica o suma totala care va fi destinata agricultorilor si va fi organizata o licitatie publica deschisa. In urma licitatiei, vor fi stabilite bancile care vor acorda si gestiona aceste credite, fiecare dintre banci avand un anumit plafon din suma totala”, au declarat oficiali din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Potrivit unor estimari anterioare ale ministerului, Planul ar putea fi aprobat de Comisia Europeana la inceputul anului viitor, insa pentru unele domenii vor putea fi depuse proiecte din luna octombrie, inainte de avizul oficial al CE.
Suma destinata finantarii agricultorilor care vor derula proiecte PNDR nu a fost deocamdata stabilita. Banii obtinuti prin credite sunt folositi de agricultori pentru cheltuieli in proiecte PNDR, avand in vedere ca sistemul de finantare din fonduri UE prevede ca agricultorul sa realizeze investitia, iar sumele utilizate sunt rambursate pe masura ce proiectul este finalizat.
Sistemul de creditare pentru care ministerul va organiza o licitatie este similar cu derularea programului Fermierul”, respectiv agricultorii contracteaza credite de la banci cu care MADR a incheiat un acord, iar ministerul acopera ulterior sumele respective. Fermierulrdquo; este destinat agricultorilor care deruleaza programe din fonduri SAPARD, sistemul de obtinere a sumelor de la UE fiind acelasi, pe masura realizarii proiectului. Bancile care fac parte din program sunt BRD - Groupe Socieacute;teacute; Geacute;neacute;rale, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Comerciala Carpatica (BCC) si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Incepand cu acest an, in cadrul programului Fermierulrdquo; a fost constituit si un fond care sa acopere creditele destinate proiectelor contractate prin asa-numitul SAPARD romanesc, instrument financiar prin care fermierii au putut obtine finantari dupa ce fondurile SAPARD au fost epuizate.
PNDR cuprinde domeniile in care pot fi obtinute finantari din fonduri UE, conditiile de eligibilitate, valoarea maxima a sprijinului. Fondurile UE pentru dezvoltare rurala destinate Romaniei se ridica la circa opt miliarde de euro, in perioada 2007-2013.
Cateva exemple de investitii care sunt finantate prin PNDR sunt modernizarea fermelor, intrarea in afaceri in domeniul agricol a tinerilor sau dotarea comunitatilor rurale cu utilitati precum canalizarea si curentul electric.

(Sursa: Romania libera)

Album foto

 • Articole din editia din data de 31 August 2007

 • MDLPL a lansat portalul de sprijinire a beneficiarilor Programelor de Cooperare Teritoriala Europeana

  Actualitate
 • Ministerul lasa producatorii de legume si fructe sa piarda banii europeni

  Actualitate
 • Pregatiri pentru accesarea fondurilor pentru dezvoltare rurala

  Actualitate
 • Horoscop

  Actualitate
 • Pestera Casian, la cheremul ignorantei si nepasarii calugarilor

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771