ANAF recunoaste ca MULTINATIONALELE fraudeaza statul ROMsN!

30 Mai 2018, Radu Petric

Actualitate

Un oficial ANAF face dezvaluiri fara precedent despre modul in care multinationalele fraudeaza statul roman.

Potrivit lui Ionut Misa, seful Directiei Mari Contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Fiscul a identificat un miliard de euro scos din tara de companiile multinationale prin preturi de transfer.
"Se scot banii din tara prin onorarii pentru avocati, prin companii de avocatura locale si internationale, inclusiv si in zona consultantilor fiscali exista astfel de derapaje".
Misa a explicat ca banii sunt scosi din Romania prin plati supraevaluate de bunuri si servicii, apoi prin plati si bonusuri pentru management, dar si prin plati de milioane de euro pentru firme de avocatura sau chiar de consultanta fiscala, care teoretic ar trebui doar sa gaseasca caile legale de micsorare a bazei de impunere.
"Pana acum transfer pricing-ul era un teren virgin. Nu poti sa ai 4-5 ani exact o rata de profit de 1,9%-2%, de ce nu tii atunci banii la banca? () Am facut 14 controale pe dosare preturi de transfer in primele sase luni. Am adus 44 milioane de lei la buget de la o companie de retail", a spus la ZF Live Ionut Misa, seful Directiei Mari Contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
"Am avut un caz al unei companii din top 10 cifra de afaceri din Romania care scotea banii prin salarii nejusştificate. Dupa ce le-am aratat raportul, au platit la buget a doua zi 27 milioane de lei cu tot cu penalitati de intarziere si accesorii. E o practica foarte des intalnita", a adaugat Misa.
El spune ca pana in 2013 ANAF-ul nu a urmarit aproape deloc aceasta zona: "A fost un teren destul de virgin pana acum zona de transfer pricing. Au fost foarte multe companii care au realizat export de profit foarte mare pe care il identificam pe baza noilor criterii de risc si pe baza noilor tehnici imbunatatite de analiza de risc".
Directia Mari Contribuabili acopera, potrivit b1.ro, activitatea a circa 1.500 de mari companii din toata tara, care au pondere de circa 50% in totalul veniturilor totale la bugetul consolidat al statului, care s-au ridicat in total anul trecut la circa 233 de miliarde de lei (52 mld. euro). Directia are in vedere companiile cu pierderi si cu rate reduse de profit.
Sursa: activenews.ro

Articole din editia din data de 30 Mai 2018

 • Tinerele sperante ale Romaniei si-au dat intalnire la Medgidia

  Actualitate
 • Viitoarea baza sportiva din comuna Cumpana prinde contur

  Actualitate
 • Proiectul "Sport pentru Tineri" continua si in acest an in comuna Ciobanu

  Actualitate
 • Cadouri de 1 iunie si proiecte pentru dezvoltarea comunei Saligny

  Actualitate
 • Edilul Marcela Radulescu vrea tot ce este mai bun pentru copiii din comuna Ion Corvin

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construc╚Ťiilor va fi modificat─â major, ├«n cur├ónd: Se simplific─â procedurile de ob╚Ťinere a autoriza╚Ťiilor ╚Öi avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetar─â / Un miliard de lei t─âiat de la Educa┼úie / D─âncil─â: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate ini┼úial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc ├«n UE la produc┼úia de miere ┼či pe doi la num─ârul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopic─â videoghidat─â de ultim─â genera╚Ťie la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajeaz─â tineri pentru cre╚Öterea for╚Ťei de munc─â ├«n agricultur─â, acvacultur─â ╚Öi industria alimentar─â

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771