FORTIN (Asociatia Forta Tinerilor) pentru Satu Nou, Mircea Voda - transformarea unei comunitati marginalizate intr-o comunitate prospera

28 Februarie 2018, Mirela Ionita

Administratie locala

Proiectul are ca obiectiv general pe termen lung cresterea calitatatii vietii si combaterea saraciei si excluziunii sociale la nivelul comunitatii marginalizate cu 46% populatie de etnie roma - Satu Nou, comuna Mircea Voda, judetul Constanta.

Proiectul include activitati ce urmaresc cresterea accesului si participarii la EDUCATIE pentru 220 persoane, servicii de ocupare pentru 291 persoane, derularea unor programe de ucenicie pentru 64 de persoane si angajarea altor 60 de persoane din grupul tinta, sustinerea antreprenoriatului prin 41 subventii de minimis de pana la 25.000 EURO per plan de afacere, infiintarea si dezvolarea unui centru antreprenorial la nivelul comunitatii marginalizate, servicii medicale, medico-sociale, sociale, formare profesionala, reparatii locuinte, imbunatatirea conditiilor de locuit, asistenta juridica pentru beneficiarii din grupul tinta, combaterea discriminarii si multiculturalism.
Obiectivele specifice ale proiectului:
Ridicarea gradului de educatie la nivelul comunitatii prin cresterea accesului si participarii la educatie prin: educatia de nivel prescolar, invatamant primar si secundar, program a doua sansa si reducerea parasirii timpurii a scolii prin acordarea unor pachete integrate adaptate nevoilor si specificului comunitatii etc., acoperirea orelor suplimentare ale profesorilor, marind performanta acestora in ceea ce priveste atragerea copiilor din grupul tintp catre sistemul de invatamant (de exemplu: pentru cresterea prezentei zilnice si a participarii scolare, imbunatatirea performantelor scolare, organizarea de activitati extra-curriculare stimulative pentru copiii din grupul tinta, educatia parintilor. Obiectivul va fi atins prin implementarea, pe toata durata celor 36 de luni de proiect, a activitatii si include: La nivelul prescolarilor: clubul micilor cercetasi, tabere si excursii pentru prescolari, sprijin pentru familii cu prescolari. Proiectul are in vedere un numar de cel putin 65 prescolari din comunitatea marginalizata. La nivelul scolarilor, proiectul vizeaza: clubul copiilor, scoala preventiei, tabere si excursii, educatie cetateneasca, sprijin pentru familii cu scolari. In proiect vor fi inclusi un numar de peste 144 scolari ce provin din comunitatea marginalizata. Program a II a sansa - constituirea a 2 grupe, 11 persoane din grupul tinta care vor beneficia de program a II-a sansa.
Cresterea gradului de ocupare al persoanelor inactive din comunitatea marginalizata Satu Nou. In proiect vor fi derulate programe de formare profesionala pentru 190 cursanti din grupul tinta, pentru a creste astfel nivelul competentelor acestor persoane in vederea unei adaptabilitati sporite la piata muncii. Obiectivul va fi operationalizat prin intermediul activitatii 2 si 3, timp de 36 luni, iar sustinerea masurilor de ocupare va fi realizata prin acordarea de subventii angajatorilor pentru ucenici si pentru sustinerea a 60 de noi locuri de munca create.
Sustinerea antreprenoriatului in cadrul comunitatii, pentru constituirea a 41 de microintreprinderi si infiintarea si dezvoltarea unui centru antreprenorial la nivelul comunitatii pentru facilitarea interrelatiilor de afaceri intre noii antreprenori si intreprinzatori din afara comunitatii, fiind asigurata o piata de desfacere adecvata pentru noile produse si servicii dezvoltate de catre noii antreprenori sustinuti prin implementarea activitatii 3, extinsa pe durata a 36 de luni din cadrul proiectului.
Dezvoltarea si furnizarea de servicii sociale, medicale si medico-sociale pentru grupul tinta din comunitatea marginalizata Satu Nou, urmarind dezvoltarea sociala si cresterea starii de sanatate a persoanelor din grupul tinta prin furnizarea de servicii integrate de catre echipe multi-functionale, fiind pus un accent deosebit pe preventie dar si pe recuperarea medicala si promovarea sanatatii
Imbunatatirea conditiilor de locuit ale persoanelor din grupul tinta (de exemplu lucrari de reparatii, consolidari structurale, izolatie termica si incalzire a locuintei, extinderi de camere, imbunatatirea igienei locuintei si spatiilor conexe, conectare la retelele de utilitati - gaze, apa, electricitate etc.), pentru a reduce pericolul pe care locuirea precara il reprezinta pentru siguranta familiilor si pentru a facilita imbunatatirea starii de sanatate si a capacitatii de invatare si ocupare a persoanelor din grupul tinta. La nivelul proiectului vor fi vizate 22 locuinte pentru care vor fi asigurate materiale de constructii si lucrari de reparatii. 90 de locuinte vor fi selectate in cadrul proiectului pentru a beneficia de panouri solare pentru incalzire a apei, fiind sprijinita tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si eficienta din punct de vedere a resurselor. Locuintele vor beneficia de incalzire.
Cresterea nivelui de implicare activa si voluntariat al membrilor comunitatii in solutionarea problemelor cu care aceasta se confrunta/ Actiuni de facilitare si mediere pentru identificarea si consolidarea de parteneriate pentru rezolvarea problemelor comunitatii printr-o abordare participativa. Actiunile de implicare activa si voluntariat vor viza o campanie de informare si promovare a voluntariatului ce va include un site web, caravana voluntarului, actiuni de implicare activa precum "Ajuta-ti vecinul", "Satul meu este curat", Festivalul "Ma mandresc cu satul meu".
Reducerea utilizarii combustibililor solizi si fosili poluanti avand ca efect scaderea emisiilor de dioxid de carbon si eficientizarea utilizarii resurselor naturale prin instalarea de sisteme solare complete pentru asigurarea incalzirii si apei calde menajere unui numar de 90 gospodarii apartinand persoanelor aflate in risc de saracie si excluziune sociala, inclusiv etnicilor romi din comunitatea marginalizata din Satu Nou (Comuna Mircea Voda, Judetul Constanta).
"Sunt bucuros ca am reusit sa atagem fonduri europene pentru cresterea nivelului de trai a locuiorilor din comuna. Proiectul a fost depus in octombrie 2017 la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, iar in data de 15 februarie s-a semnat contractul de finantare", a declarat George Ionascu, primarul comunei Mircea Voda.

Articole din editia din data de 28 Februarie 2018

 • Saligny si Stefan cel Mare, localitati cu drumuri asfaltate aproape in intregime

  Administratie locala
 • Investitii pentru dezvoltarea durabila a educatiei in comuna Pestera

  Administratie locala
 • Planuri pentru infrastructura din comuna Dumbraveni

  Administratie locala
 • Iluminat public stradal in comuna Vulturu

  Administratie locala
 • Edilul comunei Pantelimon investeste in infrastructura rutiera si construirea unui afterschool

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Lucrările de extindere a școlii din Lespezi continuă

  Administratie locala
 • Proiecte de anvergură pentru dezvoltarea comunei Pantelimon

  Administratie locala
 • Saraiu, o comună europeană

  Administratie locala
 • Localitățile Dorobanțu și Nicolae Bălcescu vor avea piețe moderne

  Administratie locala
 • Marcela Rădulescu: „Vreau să construiesc pentru comuna mea, pentru oamenii și copiii din comunitatea Ion Corvin!!!”

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771