Indrumare pentru accesarea fondurilor europene pentru agricultura

August 2007, Bogdan Chirita

ActualitatePentru prima data dupa 1990, investitorii din agricultura ar putea beneficia de un ghid al investitiilor eficiente, anunta Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
indrumarul accesarii fondurilor europene pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiererdquo; promite ca, in timp util, va fi publicata lista regiunilor cu deficit de unitati de procesare si cu potential pentru dezvoltarea viitoarelor afacerirdquo;. O informatie care promite sa salveze milioane de euro de la irosirea in investitii fara o minima planificare.
APDRP lucreaza la definitivarea, pana la sfarsitul lunii, a primelor indrumare pentru accesarea fondurilor europene. indrumarele, care vor fi disponibile gratuit, vor prezenta elementele esentiale ale fiecarei masuri (domeniu finantabil), acestea urmand sa fie mai departe detaliate in ghidul solicitantului de fonduri (cu aparitie undeva prin toamna).
Din finantarea nerambursabila totala, de circa opt miliarde de euro, asigurata in perioada 2007-2013, prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, cea mai mare parte, 43%, va fi alocata axei I Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvicrdquo;.
Beneficiarii eligibili pentru aceasta sunt, in cazul investitiilor cu specific agricol, micro-intreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii si alte intreprinderi care au mai putin de 750 angajati si o cifra de afaceri sub 200 milioane euro; pentru investitiile cu specific forestier, baremurile scad sensibil micro-intreprinderi care au mai putin de 10 angajati si o cifra de afaceri sub doua milioane euro.
Fondurile nerambursabile sunt de maximum doua milioane de euro pe proiect, acordate 80% de UE, 20% de guvern. Aceste fonduri acopera in diferite proportii, functie de proiect, costurile totale de investitie aprobate: 45%, pentru intreprinderile mici si mijlocii. (40%, daca investitia se realizeaza in regiunea Bucuresti Ilfov); 50% pentru unitatile din sectoarele lapte si carne, care au programe de restructurare pana in 2009; 25% intreprinderile care nu intra in categoria de mai sus, dar al caror numar de angajati nu depaseste 750, iar cifra de afaceri este sub 200 milioane de euro.
Maximum 750.000 de euro, dar cofinantare de 50%, se acorda in cazul micro-intreprinderilor si unitatilor de colectare, depozitare, conditionare si refrigerare a produselor agricole detinute de cooperative si grupuri de producatori.
Nu mai e nevoie sa amintim ca nu se ajunge simplu la banii europeni. Pe o lista sumara, se pot insira de la literele a la w documentele justificative care trebuie sa insoteasca cererea de finantare. Nu trebuie sa lipseasca studiul de fezabilitate sau un memoriu justificativ (dupa un model care va fi publicat pe site), certificatul de urbanism, autorizatia de constructie, avizele de la Mediu, certificatele de la banca si Fisc, dar si cazierul judiciar sau diploma de studii pentru responsabilul legal/tehnic al proiectului.
Acesta trebuie sa aiba pregatire profesionala in domeniul pentru care solicita finantarea sau trebuie sa se angajeze ca va absolvi un curs in domeniu inainte de depunerea ultimei cereri de plata.
Daca se va apela la un consultant pentru realizarea proiectului, se recomanda angajarea acestuia si pentru asistenta postcontractare, licitatii si cereri de plata. De cele mai multe ori, partea cea mai dificila nu este alcatuirea proiectului, ci implementarea financiara si derularea acestuia”, noteaza APDRP. Beneficiarul trebuie sa stie ca, timp de cinci ani, incepand cu ultima plata, nu are voie sa modifice scopul investitiei. Este important sa nu se afle intr-o situatie de conflict de intereserdquo;.
Spre exemplu, furnizorii de bunuri, lucrari sau servicii (inclusiv consultanta) in cadrul proiectelor nu trebuie sa aiba actionari comuni cu cei ai societatii comerciale beneficiare. Poate fi considerat conflict de interese si atunci cand persoane fizice care au legaturi de rudenie cu actionarii sau administratorii societatii comerciale beneficiare sunt angajate ca prestatori de servicii in cadrul proiectului (ex. consultanta si proiectare, dirigentie de santier, verificare tehnica de proiect, asistenta tehnica).
APDRP poate rezilia contractul daca benficiarul incalca oricare dintre clauzele de finantare. in acest caz, beneficiarul nu va mai primi fondurile europene sau, daca le-a primit deja, va trebui sa le returneze.
O nota de la sfarsitul indrumarului arata ca in Romania, distributia teritoriala a fabricilor de procesare a carnii si a laptelui s-a realizat fara o analiza prealabila a necesitatilor existente, fiind lasata la latitudinea investitorilorrdquo;. Chiar daca pare pe langa subiect”, nota este cel putin la fel de importanta ca informatiile despre banii europeni - aminteste potentialului beneficiar ca, in definitiv, scopul investitiie nu este ... investitia in sine.
Numarul intreprinderilor din industria alimentara a crescut, in perioada 1998-2006, cu 585 de unitati, ajungand la aproximativ 11.000. Doua treimi din acestea sunt de dimensiuni mici (sub noua angajati), iar in jur de 1% sunt foarte mari (peste 250 angajati). Prezenta teritoriala a acestora este complet dezechilibrata, in lipsa unui plan coerent de dezvoltare la nivel national.
Asa se face ca afacerile sunt afectate de costuri imprevizbile, precum distantele neeconomicerdquo; dintre producatori si procesatori. APDRP promite ca, impreuna cu ministerul, va prezenta o lista a unitatilor cu deficit de unitati de procesare, pentru a le permite investitorilor sa identifice... afacerea.
Fondurile europene finanteaza cladiri necesare proiectului, inclusiv infrastructura rutiera interna, utilitati si racorduri; achizitionarea de noi utilaje, echipamente, mijloace de transport specializate si costuri de instalare; achizitionarea terenurilor pentru constructii cu scop administrativ si de productie, care nu depasesc 10% din valoarea eligibila a proiectului.
O nota speciala in cazul produselor forestiere: sunt recunoscute investitii pentru obtinerea de produse noi, pentru respectarea standardelor de mediu si pentru producerea de combustibil ecologic.
De asemenea, pot fi finantate: organizarea si implementarea sistemelor de management al calitatii si de siguranta alimentara; cumpararea de tehnologii (know-how), software, patente si licente; costuri precum taxe pentru arhitecti, ingineri si consultanti, studii de fezabilitate, taxe de certificare pentru pregatirea implementarii proiectului.
Nu se finanteaza constructia/modernizarea locuintei sau achizitionarea de mijloace de transport pentru uz personal; achizitionarea de bunuri second-hand; achizitionarea de teren ce depaseste 10% din valoarea eligibila a proiectului; Taxa pe Valoarea Adaugata, cu exceptia TVA-ului nedeductibil, in cazul in care este in mod real si definitiv suportat de catre beneficiari, altii decat persoanele neimpozabile; investitii in procesarea tutunului; investitii in activitatea de cercetare pentru obtinerea de noi produse si tehnologii in domeniul procesarii si marketingului produselor agricole si forestiere; investitii care sprijina direct vanzarea cu amanuntul.
(Sursa: Adevarul)


Album foto

 • Articole din editia din data de August 2007

 • Energia elecrica naturala este o prioritate pentru Guvernul Romaniei.

  Actualitate
 • Comuna Sacele, mina de aur pentru investitorii din industria energie verzi

  Actualitate
 • Democratie si pentru Consiliul Judetean

  Actualitate
 • Indrumare pentru accesarea fondurilor europene pentru agricultura

  Actualitate
 • Primaria Medgidia investeste pentru un oras curat si civilizat.

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771