"Asculta, educa-te, actioneaza si citeste intr-o retea" - consiliere gratuita pentru elevii din comuna Lumina

Noiembrie 2017, Mirela Ionita

Educatie

Proiectul cu titlul: "Listen, Educate, Act and Read in a Network" LEARN, face parte din Programul: INTERREG V-A ROMANIA BULGARIA, Axa prioritara 5: "An efficient region" si a fost depus de catre comuna Lumina in calitate de lider si selectat la finantare prin Decizia nr. 32/08.12.2016 de catre Biroul Calarasi de Cooperare Transfrontaliera pentru Granita Romania-Bulgaria. Primaria Comunei Lumina a semnat contractul de finantare pentru proiectul LEARN- "Listen, Educate, Act and Read in a Network", iar in prezent desfasoara implementarea acestuia.


Partenerii comunei Lumina in acest proiect sunt: Comuna Mihail Kogalniceanu si Orasul Ovidiu, UAT Municipiul General Toshevo si UAT Municipiul Kavarna din Bulgaria.
Obiectivul general al proiectului consta in punerea in legatura a elevilor cu comunitatea din care fac parte prin extiderea intelegerii importantei dezvoltarii aspiratiilor si abilitatilor vocationale care sa ii ajute in alegerea unei cariere precum si dezvoltarea unor servicii de ghidare a elevilor in cariere viitoare, in consilierea elevilor din comuna Lumina si a celor din cadrul unitatilor scolare a partenerilor romani; in speta Comuna Mihail Kogalniceanu si Orasul Ovidiu, precum si a elevilor din cele doua localitati partenere din Bulgaria; Municipiile General Toshevo si Kavarna.
Valoarea proiectului aprobat este de 372.178,65 de euro, din care finantare cu fonduri europene 316.351,84 euro, iar cofinatarea nationala (Romania si Bulgaria), participantilor la proiect, va fi in cuantum de 48.383,23 euro. In ce priveste comuna Lumina, bugetul alocat comunei este de 190.653,04 de euro. Cofinantarea ce trebuie asigurata de catre bugetul comunei Lumina este de 3.813,06 euro, reprezentand 2%.
Valoarea proiectului include mai multe activitati dintre care: managementul proiectului, campanii de informare si publicitate, campanii de identitate vizuala a proiectului, dotarea unor ateliere vocationale, elaborarea unei strategii de dezvoltare privind rolul autoritatilor publice locale in furnizarea consilierii si sprijinului pentru elevi; viitori cetateni ai comunitatii locale, derularea unui program de consiliere, elaborarea unei platforme online de comunicare pentru toti elevii participanti la programul de consiliere si organizarea de vizite de studiu in unitatile administrative teritoriale partenere, organizarea unor workshop-uri cu angajatori locali si cu angajatori de la nivel de judet/district.
Obiectivele specifice vizeaza, pe de o parte, dezvoltarea serviciilor de indrumare si consiliere in cariera pentru elevii din clasele VIII, IX si X, prin identificarea preferintelor si abilitatilor elevilor fata de optiunile de angajare si, pe de alta parte, incurajarea liderilor comunitatii de a promova in calitate de mentori, necesitatea existentei acestei consilieri drept un instrument pentru consolidarea legaturilor dintre scoala si piata muncii si imbunatatirea tranzitiei.
Grupul tinta in cadrul proiectului, sunt 250 elevi din unitatile de invatamant de nivel mediu si liceal din comuna Lumina, orasul Ovidiu, comuna Mihail Kogalniceanu, din Romania si din municipiile General Toshevo si Kavarna din Bulgaria; care vor beneficia de 3 tipuri de consiliere si de participarea la o serie de workshop-uri organizate la nivel local si judetean, cu angajatori.
Cele trei tipuri de consiliere sunt: consiliere psihologica, consiliere vocationala, consiliere de grup (parinte+elev+profesor). Workshop-urile sunt dupa cum urmeaza: 8 workshop-uri organizate de fiecare partner de proiect la nivel local, cu angajatori locali (fiecare elev va participa la 4 workshop-uri diferite organizate in Atelierul Vocational local), 10 workshop-uri per proiect, organizate la nivel judetean sau districtual, cu angajatori reprezentativi (fiecare elev va participa la 1 workshop). Toti elevii selectati in grupul tinta LEARN vor participa la: Workshop-ul (1) organizat la nivel local de furnizorul contractat in cadrul proiectului pentru a realiza strategia transfrontaliera privind rolul autoritatilor publice locale in asigurarea consilierii si asistentei elevilor in calitatea acestora de viitori cetateni ai comunitatii, Workshop-ul (1) organizat la nivel local de furnizorul contractat in cadrul proiectului pentru a realiza pagina web a proiectului, platforma de comunicare, conturile de social media si cele doua bloguri, 4 vizite de studiu: 1 la Kavarna, 1 la General Toshevo-pentru elevii din Romania, si 2 in judetul Constanta la Lumina/ Ovidiu/ Mihail Kogalniceanu pentru elevii din Bulgaria; 1 pentru elevii din Kavarna si 1 pentru elevii din General Toshevo. Vor fi selectionati (prin aplicarea unei metodologii de selectie distincte) din cei 250 de elevi din grupul tinta, pentru a participa la aceste vizite de studiu (5 din comuna Lumina, 5 din orasul Ovidiu, 5 din comuna Mihail Kogalniceanu, 5 din Kavarna si 5 din General Toshevo). Participarea elevilor este obligatorie la toate cele mentionate mai sus, in conformitate cu detaliile precizate.
Cei 250 de elevi vor fi selectionati dupa cum urmeaza: 50 elevi inmatriculati in clasa a VIII-a in anul scolar 2017/2018 in Scoala Generala cu clasele I-VIII Lumina, 50 elevi inmatriculati in clasele IX-X-a in anul scolar 2017/2018 in Liceul Tehnologic "Ion Podaru" din Orasul Ovidiu, 50 elevi inmatriculati in clasele IX-X-a in anul scolar 2017/2018 in Liceul Teoretic Mihail Kogalniceanu din Comuna Mihail Kogalniceanu, 50 elevi inmatriculati in clasele IX-X-a in anul scolar 2017/2018 in Liceul "Todor Rachinski" din Municipiul General Toshevo, 50 elevi inmatriculati in clasele IX-X-a in anul scolar 2017/2018 in Liceul "Stephan Karadzha" din Municipiul Kavarna. Selectia se va realiza pe principiul "primul venit, primul servit".
Persoanele implicate in verificarea dosarelor si validarea selectiei vor respecta urmatoarele reguli: exercitarea atributiilor cu onestitate, corectitudine si responsabilitate; evaluarea obiectiva, pe baza criteriilor stabilite; pastrarea confidentialitatii datelor cu caracter personal ale participantilor; respectarea procedurilor si termenelor stabilite.
Pana in prezent, in comuna Lumina s-a realizat dotarea unei sali in care se vor desfasura cursurile Atelierului Vocational, in cadrul Centrului de Tineret Lumina, fosta unitate militara. S-au achizitionat dulapuri pentru carti, mese si scaune, masa de conferinta si fotolii, o camera de documente, 24 de tablete cu tastatura, o minibiblioteca, video proiector, flipchart, tabla alba pentru scris, toate cele necesare pentru desfasurarea cursurilor de consiliere. Aici copiii din comuna Lumina vor fi consiliati de catre un psiholog in vederea alegerii unei cariere. Inscrierile au avut loc in perioada 30 octombrie - 20 noiembrie 2017. Elevii au trebuit sa indeplineasca urmatoarele conditiile de inscriere: sa fie inscrisi in invatamantul public de zi; inmatriculati in clasa a VIII-a in anul scolar 2017/2018; sa aiba domiciliul pe raza localitatii Lumina.
In vederea desfasurarii programelor din cadrul proiectului LEARN, Primaria comunei Lumina va contacta serviciul de consiliere psihologica si pe cele hoteliere pentru cazarea elevilor in timpul vizitelor la parteneri, iar un interpret, traducator al limbii bulgare a fost deja contractat.
Proiectul are o durata de 18 luni si se va finaliza in decembrie 2018, insa Atelierul Vocational va continua sa existe cu toate dotarile acestui si sa ajute si generatiile viitoare in alegerea profesiei.

Articole din editia din data de Noiembrie 2017

 • Activitati extrascolare cu elevii din comuna Ostrov

  Educatie
 • Amenajare trotuare in localitatea Cobadin

  Educatie
 • Primaria Saligny doreste semnarea contractelor de finantare pentru cele 4 proiecte aprobate prin PNDL2

  Educatie
 • Comuna Fantanele se mandreste cu campioni si vicecampioni nationali la Kickboxing

  Educatie
 • Investitii finalizate in scurt timp in comuna Tirgusor

  Educatie
 • Articole din aceeasi categorie

 • Burse de merit pentru elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna

  Educatie
 • Toamna sosește cu premii în municipiul Medgidia

  Educatie
 • Școala din Vulturu – dovada că și în mediul rural se poate studia la standarde înalte

  Educatie
 • Cursuri de canto și dansuri populare pentru copiii din Amzacea

  Educatie
 • Cristian Ștefan Avram, elevul care a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, premiat de Primăria Municipiului Medgidia

  Educatie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771