Prima editie a sarbatorii "Ziua Recoltei" in comuna Gradina

Octombrie 2017, Mirela Ionita

Social

In semn de multumire adus divinitatii pentru roadele pamantului, romanii oficiaza abundenta agricola prin "Ziua Recoltei". Locuitorii comunei Gradina, au celebrat prima editie a acestei sarbatori pe data de 14 octombrie 2017, zi in care se praznuieste Sfanta Parascheva.

In comuna Gradina, "Ziua Recoltei" a reprezentant un prilej de intalnire pentru producatori locali dar si pentru iubitorii preparatelor traditionale pregatite cu maiestrie de gospodarii locali, din carnea animalelor crescute in ograda din comuna Gradina si din legume si fructe bio obtinute in gospodariile proprii.
Toata lumea din comuna Gradina, agenti economici, crescatori de animale, agricultori, gospodari si gospodine, s-au unit si au contribuit la reusita acestei zile de toamna inchinata sarbatorii "Ziua Recoltei". Fiecare dintre acestia au adus cate putin din roadele obtinute in acest an pentru a le imparti cu ceilalti cetateni care au venit la aceasta sarbatoare.
Pentru comunitatea Gradina, in data de 14 octombrie, sarbatoarea a inceput la ora 8:30 la Biserica Ortodoxa Sfanta Parascheva din localitatea Gradina, unde credinciosii au fost asteptati la slujba de praznuire a hramului lacasului de cult. De la ora 12:00 enoriasii au fost invitati la agapa crestina ocazionata de hram, unde au fost serviti cu ciorba de perisoare si sarmale in varza acra, preparate vineri 13 octombrie de gospodinele comunei Gradina, din produse bio obtinute in gospodariile proprii ale acestora.
La ora 13:00, in aer liber, in fata Caminului Cultural din localitatea Gradina erau amenajate Piramida Recoltei, Targul de degustare, Parada Costumelor de Toamna ale copiilor, iar scena era pregatita sa ofere momente cultural-artistice specifice sarbatorii "Ziua Recoltei" publicului format din cetateni ai comunei Gradina.
La inceputul spectacolului, alaiul de preotii prezenti la hramul bisericii Sfanta Parascheva, a sfintit piramida cu legume si fructe si a binecuvantat toate roadele si mancarea pregatita. Edilul comunei Gradina, Gabriele Iacobici, initiatorul acestei sarbatori in comuna Gradna, a tinut un cuvant pentru cei prezenti.
Din dorinta edilului Gabriela Iacobici, "Ziua Recoltei" in comuna Gradina a fost organizata altfel! Sarbatoarea a fost organizata pentru a darui si nu pentru a vinde. Deoarece comuna Gradina gazduieste o comunitate mica, edilul Gabriela Iacobici, a vazut aceasta sarbatoare o ocazie potrivita pentru ca locuitorii sa ofere produse pe care le-au obtinut cu munca si truda si sa primeasca de la alti cetateni produse pe care nu le-a obtinut in acest an, dar pe care si le doreau; pentru ca asa fac oamenii din comunitati mici: se ajuta intre ei, se imprumuta si daruiesc unii altora cu draga inima.
In deschiderea programului artistic, au urcat pe scena copiii de la Centru de zi din comuna Gradina, care au pregatit in detaliu si au prezentat cu mari emotii o sceneta si au cantat. Au urmat interpreta cunoscuta de muzica populara, Elena Merisoreanu, care a incantat publicul prezent cu cantece de ciobanie, vanatoresti si cantece din Ardeal, Ansamblul Brauletul cu suite de dans folcloric de Dobrogea, Romantic Grup-muzica de petrecere, solista Anca Gogonea - melodii etno si alte selectii muzicale de joc, Costin Barjovanu - piese din repertoriul popular, Vasile Niculae - recital muzica lautareasca. Spectacolul si intregul program artistic a fost prezentat de Ionut Dulgheriu.
Cei prezenti au ascultat muzica, au dansat si au putut manca din preparatele pregatite, fara a se gandi la bani, portiile pregatite fiind oferite gratuit. De asemenea, locuitorii comunei Gradina prezenti la "Ziua Recoltei" au putut gusta din mustul proaspat facut din struguri culesi din viile comunei Gradina si storsi in fata degustatorilor. La aceasta sarbatoare sateasca mancarea a fost oferita de crescatorii de animale si agricultori, vinul si apa minerala oferita de comerciantii locali ce detin buticuri, iar Primaria reprezentata de edilul Gabriela Iacobici si Consiliul Local Gradina au oferit spectacolul dedicat acestei zile de mare sarbatoare.
In urma acestei festivitati, fructele si legumele piramidei au fost daruite Centrului de copii din comuna Gradina, iar inchiderea spectacolului a avut loc la ora 18:00, cand locuitorii s-au intors la case si gospodarii.

Album foto

 • Articole din editia din data de Octombrie 2017

 • Primaria Municipiului Medgidia organizeaza a doua editie a evenimentului intitulat "Zilele Pensionarului"

  Social
 • Prilej de mare sarbatoare - "Ziua comunei Saraiu"

  Social
 • Elevii Liceului Carol I Ostrov incantati sa participe la activitati extracurriculare

  Social
 • S-au finalizat lucrarile la piata agroalimentara Ostrov

  Social
 • Comuna Ion Corvin pregatita pentru a intampina iarna

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771