Actualitate

Presedintele executiv al PSD: Va exista o remaniere in Guvern

Conducerea PSD s-a intalnit in sedinta marti, 10 octombrie, de la ora 13.30, la sediul din Kiseleff, dupa ce premierul Mihai Tudose a propus o miniremaniere. „Daca lucrurile pot functiona altfel, vor functiona altfel, daca nu, e clar ca cineva trebuie sa plece acasa”, declara premierul. Dupa sedinta PSD, Niculae Badalau, presedintele executiv al PSD, a anuntat ca va avea loc o remaniere.
Niculae Badalau, secretarul general al PSD, a anuntat, dupa sedinta PSD, ca va avea loc o remaniere guvernamentala.
„Domnul premier este un om matur, intelept, care stie ce inseamna guvernarea unei tari. Este un om extrem de serios si un om foarte bun, unul dintre premierii cei mai buni pe care i-a avut Romania”, a declarat Badalau.
Acesta a afirmat ca va exista o remaniere si este normal ca premierul sa vina cu „solutii de improspatare” acolo unde considera ca „ministrii nu se misca bine”.
„Va exista o remaniere atata timp cat avem ramaneri in urma si e din cauza ministrilor”, a precizat liderul PSD.
El a sustinut ca premierul Mihai Tudose este suparat pentru ca unele lucruri nu functioneaza in guvern.
La sedinta a participat presedintele Liviu Dragnea si premierul Mihai Tudose. Aceasta este prima intalnire intre cei doi, dupa ce premierul a recunoscut public tensiunile dintre ei si a anuntat ca va solicita o remaniere.
La inceputul sedintei, mai multi lideri PSD i-au transmis lui Mihai Tudose un mesaj: „In afara de Comitetul Executiv si BPN, care sunt forurile statutare ale partidului, nu exista alt for in fata caruia premierul si ministrii desemnati de partid sa dea socoteala pentru performanta sau lipsa lor de performanta. Ministrii nu dau socoteala nici la SRI, nici la Cotroceni, nici proiectul-balama al lui Victor Ponta”, au precizat surse politice, pentru stiripesurse.ro.
De asemenea, premierul Mihai Tudose a fost intrebat cum se face ca in pozitiile publice recente este mai aproape de mesajul opozitiei si al anumitor institutii cu care PSD este in conflict, decat cu mesajul promovat de propriul partid.
Dragnea: Din partea mea nu exista tensiune, sunt relaxat
„Din partea mea nu exista tensiune, sunt relaxat. (…) Sper sa nu ajungem acolo (n.r.: la o criza guvernamentala). De remanieri se poate discuta daca sunt argumente”, sustine liderul PSD.
Intrebat daca se poate lua in calcul o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Tudose, Dragnea a negat categoric: „Nici vorba. (…) Toata lumea vrea ca programul de guvernare sa fie pus in practica”.
Patru social-democrati i-au cerut lui Tudose sa nu demisioneze
Premierul Mihai Tudose s-ar fi intalnit, luni, la Guvern, cu presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, secretarul general al PSD, Marian Neacsu, vicepremierul Marcel Ciolacu si liderul PSD Olt, Paul Stanescu, cei patru solicitandu-i sa nu demisioneze, potrivit unor surse PSD, citate de Mediafax.
Sursele citate au precizat ca in cursul zilei de luni Tudose s-ar fi intalnit la biroul sau de la Palatul Victoria cu Badalau, Neacsu, Ciolacu si Stanescu, acestia formand grupul restrans in care Tudose a vorbit despre posibilitatea de a demisiona.
Sursele citate au aratat ca cei patru social-democrati i-au cerut premierului sa nu demisioneze.
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, ca a invocat posibilitatea de a demisiona de la conducerea Guvernului, intr-un cerc restrans, de numai cateva persoane, Tudose precizand, totodata, ca relatia nu Dragnea nu este „intr-un moment fericit”.
Totodata, premierul a declarat ca va face „o mini remaniere” care va viza mai multi ministri „cu probleme de perceptie la nivelul opiniei publice si, in unele situatii, la nivelul Comisiei Europene”. Ilan Laufer si Razvan Cuc s-ar afla pe lista remaniabililor premierului Mihai Tudose, potrivit unor surse.
Lista neagra a ministrilor
Ministrii care vor fi schimbati sunt Sevil Shhaideh – ministrul Dezvoltarii Regionale, Carmen Dan – ministrul de Interne, Razvan Cuc – ministrul Transporturilor, dar si Marius Dunca – ministrul Tineretului si Sportului, Florian Bodog – ministrul Sanatatii.
Carmen Dan si Sevil Shhaideh sunt cunoscute ca apropiate lui Liviu Dragnea. Sevil Shhaideh a fost secretar de stat in ministerul Dezvoltarii Regionale cand Liviu Dragnea era ministru. Carmen Dan a fost prefect de Teleorman si era cunoscuta inainte de intrarea in Guvern ca foarte apropiata de liderul PSD.
Singura care scapa este Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. Ea nu va fi schimbata. Aceasta are sustinerea totala a PSD.
Tudose: Cineva trebuie sa plece acasa
Premierul Mihai Tudose a afirmat, luni, ca situatia din prezent de la nivelul Executivului „poate e un pic” asemanatoare cu cea a Guvernului Grindeanu, precizand insa ca multi colegi din PSD i-au cerut sa nu plece de la conducerea Executivului.
„In cursul dupa-amiezii si serii am avut biroul plin de colegi, de presedinti de organizatie, care au venit sa-mi ceara sa nu plec. Situatia poate e un pic (…) ca acum 100 de zile, primele 100 de zile din Guvernul Grindeanu, numai ca e un pic pe dos. Atunci, mai multa lume ii cerea sa plece. Mie mi-au cerut sa nu plec, sa nu cumva sa plec”, a declarat Tudose, fiind intrebat la Realitatea TV daca nu ii este teama de o eventuala reactie a colegilor din PSD asemanatoare cu aceea pe care au avut-o in cazul lui Sorin Grindeanu.
Totodata, chestionat cand a vorbit ultima data cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, seful Guvernului a raspuns: „Fata in fata nu mai stiu cand. Personal, cred ca joi pe telefonul meu si am mai avut o discutie duminica dupa-amiaza, dar pe telefonul unui coleg”.
De asemenea, fiind intrebat ce s-a intamplat in relatia sa cu presedintele PSD, Tudose a raspuns: „As spune ca unele lucruri au derapat. Incercam maine sa gasim o solutie. Daca nu gasim solutia, va trebui sa luam niste masuri”. Totodata, seful Guvernului a reiterat faptul ca va cere plecarea din Guvern a cinci membri ai cabinetului sau. In acest context, intrebat daca va cere plecarea din Executiv a ministrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb si Viorel Ilie, prim-ministrul a precizat: „”Ati inteles bine (…) Mai am inca doi colegi pe care ii voi ruga sa paraseasca Guvernul, (…) din cauza lipsei de performanta”.
El a mai spus ca are si anumite nemultumiri referitoare la implicarea partidului in cazul anumitor decizii guvernamentale.
„Mici amanunte, cu ghilimele sau fara, (…) despre nivelul de implicare al partidului in anumite decizii guvernamentale, modul in care se face, le vom discuta maine (…) si vom trage concluziile. Daca lucrurile pot functiona altfel, vor functiona altfel, daca nu, e clar ca cineva trebuie sa plece acasa”, a spus Tudose.
Sursa: www.realitatea.net

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*