Ministrul Sanatatii: Suntem depasiti in ceea ce priveste capacitatea de a prelua pacientii arsi. Am avut un guvern care a venit pe arsi si care nu a facut nimic pentru acestia

Septembrie 2017, Radu Petric

Social

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a spus, marti, intr-un breefing de presa, ca sistemul de sanatate este depasit in ceea ce priveste capacitatea de a prelua pacientii arsi si ca vechiul Guvern care "a venit pe arsi nu a facut nimic pentru arsi".

Florian Bodog, ministrul Sanatatii, a recunoscut, marti, la Bistrita, raspunzand unei intrebari adresate de corespondentul Mediafax, ca sistemul medical este depasit de situatie in cazul pacientilor care sufera arsuri pe o suprafata mai mare de 20% din suprafata corporala.
"Suntem depasiti in ceea ce priveste capacitatea de a prelua pacientii arsi in foarte multe centre si in spitalele judetene capacitatea este foarte redusa. Centrul de la Iasi este functional, doar ca nu au aparatura moderna. Este si o problema de management local. Ei ar putea sa utilizeze aparatura deja existenta, dar cum se obisnuieste, ei incearca sa-mi forteze mana. Eu ma grabesc cat pot de repede cu dotarile, comisiile lucreaza si se vor achizitiona prin Banca Mondiala toate echipamente pentru centrul de la Iasi de arsi. La Timisoara exista doua sau trei boxe de arsi care nu sunt dotate, dar am obtinut dotarea acelor boxe cu bani de la Banca Mondiala. Cu toate ca deranjez pe foarta multa lume cand spun am avut un guvern care a venit pe arsi si care nu a facut nimic pentru arsi. Nu este o declaratie politica, se poate verifica", a raspuns ministrul Sanatatii.
Legat de situatia pacientului de 71 de ani ranit vineri intr-o explozie puternica la Botosani, care a fost refuzat de spitalele de arsi care au motivat ca nu sunt locuri, ministrul Sanatatii a spus ca acesta a fost transferat la Iasi sambata si de acolo marti a fost dus in sectia de arsi de la Spitalul "Baltazar" din Bucuresti.
"In ceea ce priveste centrele de arsi, vom face centre noi la spitalul Grigore Alexandrescu, spitalul Baltazar in Bucuresti, la Timisoara, la Targu Mures si vom face doatarea completa a centrului de la Iasi care este deja construit", a afirmat Bodog.
Initial, barbatul de 71 de ani din Botosani, ranit grav in explozia dintr-un apartament, nu a putut fi transferat spre clinicile din Capitala pentru ca nu mai erau locuri si existau deja si liste de asteptare.
"Barbatul poate fi transferat doar la Bucuresti, unde exista sectii specializate care se ocupa de tratarea persoane care au suferit arsuri pe o suprafata corporala mai mare de 50%. Nu avem un refuz scris din partea lor, discutiile s-au purtat prin intermediul Departamenului pentru Situatii de Urgenta care se ocupa de transferul pacientului la Bucuresti si care, in urma discutiilor telefonice pe care le-au avut, au spus ca nu il pot primi intrucat nu au locuri. Starea barbatului este grava, este intubat, este internat in sectia de ATI a spitalului din Botosani, dar riscul de agravare a situatiei creste pe masura ce trece timpul", declara, sambata, corespondentului Mediafax, purtatorul de cuvant al Spitalului din Botosani, Radu Bercea.
Sase persoane, printre care si un copil de 11 ani, au fost ranite in urma exploziei care a avut loc vineri dupa-amiaza intr-un apartament din Botosani. In total au fost evacuate 24 de persoane care se aflau in blocul afectat de deflagratie. Un barbat grav ranit in explozie a fost transportat cu elicopterul la Spitalul "Sf. Spiridon" Iasi.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Septembrie 2017

 • Ministrul Sanatatii: Suntem depasiti in ceea ce priveste capacitatea de a prelua pacientii arsi. Am avut un guvern care a venit pe arsi si care nu a facut nimic pentru acestia

  Social
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Social
 • Peste o jumatate de milion de carduri de sanatate, emise in acest an

  Social
 • Premiera pentru lacul Techirghiol! Vezi speciile protejate!

  Social
 • Concurs de ciclism la Medgidia

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • 120 de copii din Bărăganu vor primi tichete sociale pentru rechizite

  Social
 • Primăria Municipiului Medgidia - Anunț de Interes Public

  Social
 • Copiii din Siliștea, în excursie la Aqua Magic

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771