Premiera pentru lacul Techirghiol! Vezi speciile protejate!

Septembrie 2017, Adrian Nicarel

Administratie locala

Lacul Techirghiol a ajuns un subiect fierbinte in mass-media, mai ales de cand autoritatile locale au facut demersuri pentru explorarea si exploatarea namolului sapropelic, cunoscut si sub numele de "aurul negru" din lac.

Organizatiile nonguvernamentale incearca sa protezeze fauna lacului Techirghiol, care este arie de protectie speciala avifaunistica, parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000. Printre cei care incearca sa protejeze pasarile care isi fac cuib in zona lacului Techirghiol se numara si cei de la Societatea Ornitologica Romana (SOR), care au demarat un plan de management al lacului Techirghiol ce se va intinde pe durata a trei ani.
Este pentru prima data cand acest obiectiv e inclus intr-un plan concret de protectie a faunei. Este vorba de un regulament care va cuprinde arealul ariei protejate a lacului, unde pasarile isi fac cuiburi. "Practic este o constitutie a ariei protejate care trebuie respectata cu sfintenie. In prezent, exista un regulament ce stabileste conditiile in care se pot desfasura activitatile economice in aria protejata, insa acesta este vag. Ne trebuie ceva solid si foarte clar", au spus reprezentantii Societatii Ornitologice din Romania. Acestia au mai afirmat ca in zona lacului Techirghiol sunt 91 de specii de pasari observate, dintre care trei specii periclitate la nivel global, doua specii vulnerabile la nivel global si o specie aproape amenintata la nivel global. Printre pasarile carora cei de la Societatea Ornitologica Romana incearca sa le conserve mediul se numara pelicanul cret, gasca cu gatul rosu si garlita mica.

Primaria intervine
Proiectul celor de la Societatea Ornitologica Romana este sustinut si de Primaria Techirghiol. "In calitate de custode, alaturi de SOR, Primaria Techirghiol sustine toate demersurile in vederea protejarii lacului si a resursei naturale, pentru ca numai astfel lacul va continua sa fie motorul economic pentru oras. Mentionez ca am facut demersurile catre ANRM pentru a vedea, din punct de vedere legal, cum Consiliul Local poate deveni administratorul lacului. Consider ca suntem cei mai in masura sa administram aceasta resursa minerala pentru ca interesul nostru este ca statiunea balneara Techirghiol sa existe cat mai mult si sa fim in continuare cea mai importanta statiune balneara din Romania", a declarat primarul Iulian Soceanu.
El a adaugat ca planul de management nu trebuie sa restrictioneze dezvoltarea din punct de vedere economic. Totodata, edilul a anuntat ca reprezentantii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) au demarat studiul aprofundat asupra namolului din lacul Techirghiol. "Probele prelevate din cele trei tipuri de namol vor fi comasate pe fiecare profil si vor fi analizate in vederea stabilirii caracteristicilor necesare utilizarii in scop terapeutic. Cu siguranta acest studiu aprofundat va oferi cu totul alte perspective in ceea ce priveste exploatarea namolului sapropelic. Primaria Techirghiol isi mentine in continuare punctul de vedere, in sensul ca exploatarea acestei resurse minerale trebuie facuta controlat, cu respectarea stricta a regulilor ce se impun, astfel incat de beneficiile namolului sapropelic sa poata avea parte si generatiile urmatoare. De asemenea, reiteram faptul ca Primaria Techirghiol nu se va opune niciunei investitii in ceea ce inseamna dezvoltarea turismului blaneo aici, la Techirghiol, insa nu va accepta in niciun fel ca namolul sa plece din lac spre alte zone in afara de cele din zona de coasta a litoralului romanesc", a declarat primarul orasului Techirghiol, Iulian Soceanu.

Bataie pentru "aurul negru"
Amintim ca, la finalul lunii iunie, ANRM a organizat o dezbatere publica in cadrul careia a dorit sa prezinte o serie de lamuriri cu privire la informatia aparuta in spatiul public potrivit careia o firma din Caransebes incearca sa exploateze namolul din lacul Techirghiol si sa il vanda in strainatate. Temerile ca "aurul negru" din Techirghiol va lua drumul strainatatii s-au marit dupa ce societatea din Caransebes, al carei proprietar este un german, a primit acceptul Guvernului sa faca prospectiuni in cautarea unor zone virgine din lac, pline cu namol. Dupa ce informatia a aparut in spatiul public, autoritatile locale din Techirghiol au pornit o campanie mediatica intitulata "Salvati aurul negru". Prin intermediul acestei campanii, autoritatile locale cer Guvernului sa impiedice exploatarea namolului de catre firma privata din Caransebes.

Salvati namolul de Techirghiol!
Pentru a pune presiune pe autoritati, Primaria Techirghiol apeleaza si la ajutorul romanilor. De aceea, autoritatile locale au lansat o petitie online. "Prin interzicerea exportului in afara tarii si comercializarea doar in zona de coasta a Marii Negre, namolul ramas in urma tratamentelor poate fi repus din locul de unde a fost extras, fapt ce va conduce la o regenerare mai rapida a acestei resurse minerale. De asemenea, dorim ca exploatarea sa se faca cu respectarea obligatorie a tuturor normelor de mediu in vigoare, astfel incat apa si microorganismele din lac sa nu fie afectate. Este foarte important de stiut faptul ca datorita acestor microorganisme care se regasesc in lacul Techirghiol exista namolul sapropelic cu proprietatile sale terapeutice. Dorim ca toate aceste restrictii sa fie impuse de Guvernul Romaniei in textul viitoarei licente de exploatare, foarte explicit, pentru a nu lasa loc interpretarilor", se arata in petitia online.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Articole din editia din data de Septembrie 2017

 • Ministrul Sanatatii: Suntem depasiti in ceea ce priveste capacitatea de a prelua pacientii arsi. Am avut un guvern care a venit pe arsi si care nu a facut nimic pentru acestia

  Administratie locala
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Administratie locala
 • Peste o jumatate de milion de carduri de sanatate, emise in acest an

  Administratie locala
 • Premiera pentru lacul Techirghiol! Vezi speciile protejate!

  Administratie locala
 • Concurs de ciclism la Medgidia

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Bilanțul activității primarului din Băneasa, Paul Coliș

  Administratie locala
 • Casa de Cultură din Saraiu va fi inaugurată mâine, 23 septembrie

  Administratie locala
 • Lucrări la grădinița din Miorița

  Administratie locala
 • Investiții pentru copiii și tinerii din Fântânele

  Administratie locala
 • Investiții pentru modernizarea comunei Dumbrăveni

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771