Postul Adormirii Macii Domnului a inceput pe 1 august

August 2017, Radu Petric

Social

Postul Adormirii Maicii Domnului incepe, de obicei, pe 1 august si are o durata de doua saptamani (1-15 august). Lasata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie cade intr-o zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie, iar postul incepe pe 31 iulie.

Acest post mai este cunoscut sub denumirea populara Postul Sfintei Marii. Este un post care ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Originea acestui post se afla in secolul al V- lea, cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La inceput, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestinii din diverse zone - cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , in vreme ce, la Ierusalim, acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Exista randuiala ca impreuna cu slujba Vecerniei sa se savarseasca in aceasta perioada a postului Adormirii Maicii Domnului si cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria, iar in ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ceea ce il desparte pe credincios de Dumnezeu.
Daca in acest post se recomanda ajunare luni, miercuri si vineri pana la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mancare uscata, iar daca marti si joi ni se cere sa mancam fara ulei, nu trebuie sa se inteleaga ca postul Adormirii Maicii Domnului dispretuieste trupul. Acest post cauta sa-l mantuiasca impreuna cu sufletul.

Sursa: www.crestinortodox.ro

Articole din editia din data de August 2017

 • Delegarea prin concesiune a serviciului de iluminat din Medgidia

  Social
 • Primarul Constantei: Incepand de astazi, toate proprietatile vor putea fi vandute numai cu aprobarea Consiliului Local

  Social
 • Drumuri asfaltate si iluminat public stradal eficientizat in comuna Vulturu

  Social
 • Zilele Comunei Silistea 13-15 august 2017

  Social
 • Dezvoltare infrastructura rutiera, educationala si de sanatate in comuna Saraiu

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ziua Armistițiului, sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria Fântânele va acorda stimulente financiare pentru întemeierea familiei și pentru nou născuți

  Social
 • Caravană de informare pentru persoanele cu dizabilități din comuna Vulturu

  Social
 • Ziua Armatei Române sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia își premiază cetățenii

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771