Orasul Baneasa va redeveni comuna!

14 Iunie 2017, Adrian Nicarel

Administratie locala

Cetatenii din Baneasa nu mai vor sa fie oraseni. Asta a reiesit in urma referendumului organizat duminica, 11 iunie. Locuitorii s-au prezentat la urne pentru a raspunde la intrebarea: "Sunteti de acord ca UAT Baneasa sa-si schimbe statutul din oras in comuna?". Peste 35% dintre locuitorii din Baneasa au fost de acord cu schimbarea statutului din oras in comuna. Acest lucru le da autoritatilor locale posibilitatea de a continua demersurile de schimbare a statutului.

Locuitorii din Baneasa nu mai vor sa fie oraseni. Cel putin asta a reiesit in urma referendumului organizat duminica, 11 iunie. Cetatenii s-au prezentat la urne pentru a raspunde la intrebarea "Sunteti de acord ca UAT Baneasa sa-si schimbe statutul din oras in comuna?". Potrivit viceprimarului Mares Mirea, prezenta la urne a fost de 43,4%, in conditiile in care pentru intrunirea cvorumului si validarea referendumului era nevoie de o participare de cel putin 30%. De altfel, peste 35% dintre locuitorii din Baneasa au fost de acord cu schimbarea statutului in comuna, iar putin peste 100 de alegatori au votat "impotriva". Viceprimarul Mares Mirea a declarat, ca de acum pot incepe demersurile pentru schimbarea statutului orasului Baneasa in comuna. "Urmeaza sa depunem rezultatele referendumului impreuna cu o initiativa legislativa in Parlament. De aici, totul depinde de membrii Legislativului, care trebuie sa voteze legea. Din ceea ce am discutat cu parlamentarii de Constanta, este posibil ca toata procedura sa dureze maximum trei luni", a declarat viceprimarul orasului Baneasa.

Devenit oras peste noapte
Amintim ca initiativa de a organiza un referendum local pentru revenirea orasului Baneasa la stadiul de comuna ii apartine actualului primar, Paul Colis, si a fost aprobata de Consiliul Local, printr-o hotarare. Ideea de a schimba statutul localitatii Baneasa nu este noua. Si in anii trecuti autoritatile locale au incercat sa organizeze un referendum pe acceasi tema.
In 2004, aproape 200 de comune mai dezvoltate din Romania au fost transformate peste noapte, prin Legea nr. 83, in orase. Atunci, conducerile comunitatilor spuneau ca, prin aceasta schimbare, vor putea accesa mai usor si mai multe fonduri europene. In plus, modificarea statutului a dat bine in CV-ul Romaniei, care a parut mai urbanizata si a intrat mai usor in Uniunea Europeana. Numai ca dezvoltarea fostelor comune nu a decurs asa cum preconizau autoritatile locale. Cu toate acestea, la scurt timp dupa schimbarea statutului, cetatenii acestor localitati s-au plans ca taxele si impozitele locale au crescut foarte mult.
Printre localitatile urbanizate peste noapte in 2004 s-a numarat si Baneasa, iar cele trei sate componente, Negureni, Faurei si Tudor Vladimirescu, au devenit cartiere. In cei 13 ani de orasenie, Baneasa nu a cunoscut o dezvoltare majora. Multe dintre strazi sunt inca la stadiul de pamant, iar reteaua de canalizare cuprinde doar cateva strazi. Satui sa tot plateasca taxe foarte mari, multi dintre locuitorii orasului au cerut conducerii Primariei sa revina la statutul de comuna. Mai mult, reprezentantii autoritatilor locale au spus ca, prin revenirea la statutul de comuna, vor putea fi accesate fonduri europene destinate mediului rural, lucru imposibil pentru un oras.
La nivelul judetului Constanta, printre localitatile care doresc sa-si recapete statutul de comuna se mai numara si Negru Voda, transformat in oras agro-industrial in 1989.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Articole din editia din data de 14 Iunie 2017

 • Independentul Dumitru Timofte este noul primar al comunei Nicolae Balcescu

  Administratie locala
 • Orasul Baneasa va redeveni comuna!

  Administratie locala
 • Evenimente culturale unice oferite de Asociatia Stratonis locuitorilor din tot judetul

  Administratie locala
 • Comuna Tuzla gazduieste in aceasta vara un eveniment de anvergura internationala - Dakini Festival Tuzla 2017

  Administratie locala
 • Taranii Dobrogeni si Inomar Cluster dezvaluie - Dobrogea autentica prin Experiente turistice

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiect pentru construirea unei piețe de pește în Pecineaga

  Administratie locala
 • Amenajare loc de joacă în centrul orașului Negru Vodă

  Administratie locala
 • Capelă mortuară în localitatea Mireasa

  Administratie locala
 • Toate drumurile de pământ din localitatea Comana vor fi pietruite

  Administratie locala
 • Instituțiile de învățământ din Ciobanu pregătite pentru noul an școlar

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771