UE prognozeaza 7 ani excelenti pentru agricultura

10 August 2007, Bogdan Chirita

ActualitateComisia Europeana a dat publicitatii, in data de 31 iulie, previziunile referitoare la pietele si veniturile agricole in Uniunea Europeana pentru perioada 2007-2014.
Prognozele se refera la urmatoarele produse: cereale, seminte oleaginoase, zahar, carne, oua, lapte si produse lactate.
In ce priveste piata de cereale, previziunile sunt pozitive, datorita cresterii consumului domestic si a exportului. Eliminarea regimului de interventie pe piata porumbului va reduce substantial riscul surplusurilor structurale in Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Romania, chiar si in conditiile unor recolte mai mari decat media.
Piata zaharului este caracterizata de o faza de tranzitie pana in 2009, in cursul careia va fi implementata reforma in acest sector. Pe termen mediu, riscurile sunt ritmul lent al restructurrii si nivelurile ridicate ale stocurilor.
In ce priveste sectorul carnii de pasare si de porc, previziunile indica, de asemenea, perspective relativ favorabile pe termen mediu, insa cu o crestere mai lenta decat in ultimul deceniu. Se asteapta, in schimb, o scadere a productiei de carne de vita, ca efect al reformei Politicii Agricole Comune si al reducerii septelului, ceea ce va duce la cresterea deficitului comercial al UE.
Pe ansamblu, consumul de carne este prognozat sa creasca de la 84 kg/locuitor in 2006 la circa 86,7 kg/locuitor pana in 2014. UE va continua sa fie un exportator net de carne de porc, dar va deveni importator net de carne de pasare la sfarsitul perioadei luate in calcul.
In ce priveste productia de lapte, se prognozeaza ca va creste intr-un ritm moderat pe termen scurt, in conformitate cu majorarea cotelor de productie acordate unui numar de 15 state (statele Uniunii de dinaintea ultimelor doua valuri de aderare UE15). Cu toate acestea, pe termen mediu productia de lapte va scadea gradual, influentata de scaderea constanta a productiei de subzistenta in statele cu vechime in comunitate.
Previziunile pe termen mediu privind veniturile agricole in UE indica o situatie destul de favorabila. Per ansamblul Uniunii, cresterea veniturilor agricole este prognozata la 21 % intre 2006 si 2014, iar pentru Romania si Bulgaria la aproape 72 %.
Desi perspectivele privind pietele si veniturile agricole in UE sunt relativ favorabile pe ansamblu, se mentin incertitudini legate in special de rezultatul rundei de negocieri de la Doha din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului si de riscurile unor boli animale precum gripa aviara, mentioneaza Comisia.
(Sursa: EurActiv.ro)

Album foto

 • Articole din editia din data de 10 August 2007

 • Zilele comunei Silistea

  Actualitate
 • Zilele comunei Silistea

  Actualitate
 • Raportari lunare la Finante pentru proiectele de infrastructura din FND

  Actualitate
 • Bani insuficienti pentru reconversia viilor

  Actualitate
 • REFinantare de la guvern pentru proiecte deja finantate prin SAPARD

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771