Majorari de salarii DECALATE in Educatie si Sanatate. Olguta Vasilescu: Amendamentele calculate pe impact fata de varianta initiala ne-au dus la situatia in care sa se mai amane cresterile/ Sindicatele anunta posibile proteste

Iunie 2017, Adrian Nicarel

Actualitate

Ministrul Muncii a anuntat, marti, ca majorarile salariale in Educatie si Sanatate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toti bugetarii, urmand ca de la 1 martie sa se faca restul majorarilor salariale, adica de pana la 50% pentru profesori si pana la 100% pentru medici si asistenti.

"De la 1 ianuarie 2018, toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut de 25%, de la 1 martie inca 20% pentru profesori, care adaugat la cresterea de 25% inseamna o crestere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii si asistentii au cresteri de peste 100%, ajungand la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra in comisie", a spus Ministrul Muncii, marti, la Antena 3.

Decizia a venit in urma unei discutii intre Lia Olguta Vasilescu si ministrul de Finante, Viorel Stefan, care, potrivit ministrului Muncii, a anuntat-o ca pentru anul 2018 trebuie sa se incadreze intr-o anvelopa bugetara de 75 de miliarde de lei.

Initial, au existat patru variante de lucru, insa s-a convenit ca in sedinta Comisiei de munca din Camera Deputatilor sa se intre cu aceasta varianta.

Lia Olguta Vasilescu a declarat ca ar fi trebuit sa se intre cu majorarile salariale de 1 ianuarie 2018, insa au fost foarte multe amendamente acceptate, respectiv 80 la Senat si peste 100 Camera Deputatilor, si de aceea s-a luat decizia decalarii cu doua luni a majorarilor salariale pentru cei din Educatie si Sanatate, respectiv de la data de 1 martie 2018.

"Toate acestea calculate pe impact fata de varianta initiala a legii ne-au dus la situatia in care sa se mai amane pana la 1 martie cresteri la Educatie si la Sanatate, dar si Sanatatea si Educatia vor intra cu cresteri de 25% chiar de la 1 ianuarie ca toti ceilalti bugetari. Aceasta este varianta cu care vom intra in comisie, domnul Viorel Stefan nu a asistat la toata discutia, noi am ramas cu secretarii de stat si am calculat in continuare impactul pe buget", a mai spus Olguta Vasilescu.

Sindicatele anunta posibile proteste dupa decalarea majorarilor salariale

Sindicatele anunta posibile proteste dupa decalarea majorarilor salarialeSindicatele din Educatie vor declansa un referendum pentru a stabili formele de protest in urma anuntului facut de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, potrivit caruia majorarile salariale din Educatie si Sanatate se vor face etapizat, de la 1 ianuarie si respectiv 1 martie 2018.

Sindicalistii din Educatie spun ca, prin decalarea majorarilor salariale din cele doua domenii, se incalca flagrant programul de guvernare asumat de coalitia guvernamentala.

"In momentul de fata, discutam despre incalcarea programului de guvernare si incalcarea este foarte grava atata vreme cat Parlamentul Romaniei prin hotarare si-a aprobat programul in cauza. Daca sa ne raportam strict la programul in cauza, noi ar fi trebuit sa beneficiem de o crestere salariala de 20% de la 1 iulie 2017 si de inca o crestere salariala de la 1 ianuarie 2018, cu 30%. Pe legea cadru privind salarizarea, cele doua etape au fost reduse la una singura, respectiv o crestere salariala de 50% de la 1 ianuarie 2018. Deci e o prima incalcare a programului de guvernare, iar acum discutam de o incalcare si mai grava pentru ca descoperindu-se asa in urma unor analize ca nu ar fi bani suficienti si ca s-au aprobat niste amendamente care cresc impactul bugetar al legii salarizarii, de fapt Educatia va beneficia de la 1 ianuarie 2018 de o crestere salariala de 25% si de la 1 martie 2018 inca 20%. Ce sa mai creada salariatul din Educatie vizavi de modul in care politicienii isi respecta angajamentele", a declarat, pentru Mediafax, Marius Nistor, presedintele Federatiei "Spiru Haret".

Marius Nistor a mai declarat ca sindicalistii vor sanctiona atitudinea ministrului Muncii si vor declansa un referendum la nivel national vizavi de formele de protest pe care le pot sustine pentru a raspunde "celor care nu stiu sa-si respecte promisiunile facute".

Sindicalistul a spus, pentru Mediafax, ca spera ca pana luni rezultatele acestui referendum sa fie centralizate.

"Noi avem referendum in plina desfasurare de azi (marti-n.r.) pana vineri, sunt multi nemultumiti si vom vedea ce se va intampla, referendum pentru greva generala din data de 12 iunie. Suntem nemultumiti de pozitionarea in grila a situatiei din invatamant si amanarea acordarilor majorarilor salariale ", a declarat, pentru Mediafax, Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

La randul lor, sindicalistii din Sanatate spun ca nu au fost consultati de catre ministrul Muncii cu referire la aceste decalari.

"Nu am stiut ca o sa se intample lucrul acesta, nu am stiut ca banii sunt asa cum apar in discutiile de la tv si nu stiu pana la ora 14.00, cand ar trebui sa fie in sala cei de la CNSLR Fratia, dar si cei de la Sanitas...Atunci se pare ca la ora 14.00, doamna ministru, care a vorbit inainte la televizor si pe urma cu noi ca de obicei, sa ne dea niste explicatii. Spune ca s-au acceptat niste amendamente pana la zona de 1 martie, ca altfel nu au bani. Noi nu am stiut treaba asta. Suntem in stand by, unii ameninta deja cu protestele inclusiv colegii mei din invatamant. Sa vedem ce va fi", a declarat, pentru Mediafax, Leonard Barascu, presedinte Sanitas.

Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Iunie 2017

 • Editia a XII a 2017 "Dor de Cant Romanesc" - Cumpana

  Actualitate
 • Bucuria de a fi copil traita de 1 Iunie in comuna Pestera

  Actualitate
 • Atelier de desen si karaoke pentru copiii din comuna Vulturu

  Actualitate
 • Super eroii au ajuns in comuna Nicolae Balcescu de 1 Iunie

  Actualitate
 • Ziua Internationala a Copilului, marcata ca in basme, la Medgidia

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771