Festivalul de Jocuri si Reconstituiri Istorice Dapyx Medgidia 2017 - EDITIA I

Aprilie 2017, Ionita Mirela

Cultura

Festivalul de Jocuri si Reconstituiri Istorice Dapyx Medgidia 2017 - EDITIA I - se desfasoara pe o perioada de 4 zile (28 aprilie - 1 mai), fiecare zi avand activitati specifice perioadelor istorice: Antichitate, Evul mediu, Epoca Moderna si Contemporana, care pe ansamblu vor satisface atat curiozitatea publicului larg, cat si a iubitorilor de cultura sau a pasionatilor de istorie, de mestesuguri traditionale, pielarie, fierarie, tir cu arcul, tesatorie, olarit si lupte demonstrative cu gladiatori.
Totodata, iubitorii de spectacole vor fi incantati sa participle pe Stadionul Iftimie Ilisei la reprezentatiile asociatiilor de reconstituire istorica, dar si la concertele cu artisti consacrati, care se vor desfasura in fiecare dupa-amiaza si seara.

Istoric
Dapyx a fost un rege geto-dac din primul secol i.Hr. al unui trib sau uniuni de triburi getice situate in partile centrale ale Dobrogei.
Una din regiunile in care au ramas urmasi ai lui Burebista este una destul de zbuciumata deoarece aici nu se mai intalnesc doar doua civilizatii puternice, ci trei si anume cea getica, cea romana si cea elena. Este vorba de Dobrogea. Aici domnesc concomitent trei regi geti: Roles, Dapyx si Zyraxes. Toti trei conduc in jurul anului 30 i.Ch.
Armata dacilor, o forta de temut
Viata militara a dacilor prezinta cateva caracteristici ce trebuie relevate. In primul rand faptul ca fiind un popor sedentar, nu nomad, ei pornesc la razboi numai cu armata lor, nu cu intreg neamul femei, copii, batrani- asa cum fac germanicii sau iranienii din bazinul dunarean, care-si iau cu ei in expiditie si familie si bogatii. Un al doilea fapt este dispretul pentru moarte. Crezand potrivit religiei lor ca sufletul este nemuritor, considerand deci moartea nu ca pe un sfarsit, ci ca un inceput, si anume o viata noua, alaturi de Zalmoxis, dacii lupta cu un avant si un curaj extraordinar. Sinuciderile in razboi, atunci cand infrangerea este inevitabila, sunt un fapt obisnuit. Dovada sunt regele Dapyx care lupta contra lui Crassus (28 i. Hr.) si Decebal impreuna cu sfetnicii sai, in al doilea razboi cu Traian.
Inca din vremea lui Tucidide, getii(dacii) sunt cunoscuti drept buni calareti. Ei trag cu arcul din fuga, tehnica preluata de la sciti. Triburile din partea de ses, de stepa ("pustia" getilor din Bugeac, de care ne vorbeste Strabon, asa trebuie inteleasa, ca stepa) aveau in special cavaleri, in timp ce in partile muntoase predomina pedestrimea. Pe columna lui Traian, dacii sunt infatisati luptand de obicei pe jos. Ei au o arma specifica o sabie incovoiata si un scut rotund. Unii poarta si spada lunga si dreapta, sau sabie scurta, cu doua taisuri, asemenea celei romane. Sunt prezente si lancile, sulitele, prastii pentru aruncat pietre sau plumb. In sfarsit, unii sunt reprezentati cu topoare maciuci, ciomege, intr-un cuvant arme taranesti, asa cum vom intalni si la romani peste mai bine de un mileniu.

Articole din editia din data de Aprilie 2017

 • 100.000 de oameni au fost prezenti la prima editie a Festivalului International de Jocuri si Reconstituiri Istorice "Dapyx" - Medgidia

  Cultura
 • Smiley in concert la Dapyx Medgidia

  Cultura
 • Programul Festivalului de Jocuri si Reconstituiri Istorice Dapyx 2017 Editia I

  Cultura
 • Festivalul de Jocuri si Reconstituiri Istorice Dapyx Medgidia 2017 - EDITIA I

  Cultura
 • Atribuirea proiectulului de asfaltare a drumurilor din comuna Tirgusor

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Tradiția Festivalului de Lupte și Reconstituiri Istorice - DAPYX a continuat și în acest an cu mare succes - ”La Medgidia, eroii nu mor niciodată!”

  Cultura
 • Vernisajul Taberei de Pictură „Lucian Grigorescu”, veselie și culoare transpusă pe pânză

  Cultura
 • Cea de-a IX-a ediție a Festivalului „Tinere Speranțe” s-a încheiat cu succes la Medgidia

  Cultura
 • „Cartea de aur a eroilor din localitățile Siliștea și Țepeș Vodă”, lansată de Ziua Eroilor

  Cultura
 • Zilele comunei Vulturu, eveniment ajuns la a XVI a ediție

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771